Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

S MORA I PRIMORJA – pripovetke Marka Cara i Josipa Berse

knjiga S mora i primorja

 

 

S mora i primorja je zbirka pripovedaka Marka Cara i Josipa Berse, objavljena 1896. godine u Zadru, a sada i u našem izdanju u okviru edicije Otrgnuto od zaborava. Knjiga broji šest pripovedaka, i to tri Careve (Anđelijin slučaj, Na Badnji dan i Aćim krijumčar) i tri Bersine (Moja nekrologija, Iz Lazareva dnevnika i Gospar Đivo).

Marko Car

Marko Car bio je poznati srpski književnik, književni kritičar, esejista, putopisac i aforističar. Rođen u primorskom gradu Herceg Novom, ljubav prema moru nije krio, pa ju je uneo i u svoja dela. S mora i primorja samo je jedna od knjiga čiji je on autor a posvećena je primorju i primorcima. Osim ove knjige pripovedaka, on je napisao i zbirku Primorke, koja svojim naslovom već kazuje sve. Njegovi putopisi Niz rodno primorje, Naše primorje, Od Jadrana do Balkana i Venecija samo potvrđuju činjenicu koliko je on voleo boravak na jadranskoj obali i koliko je lepa ta širina, morsko plavetnilo i prostranstvo.

Josip Bersa

Knjigu S mora i primorja Marko Car, kao što rekosmo napred, piše sa Josipom Bersom, koji mu je bio prijatelj i saradnik. O njemu Car govori pre svega kao o važnom pesniku mora, ali ga ceni i u kontekstu proznog stvaranja, te tako nastaje ova zbirka pripovedaka. Bersa je bio pristalica pokreta Srba katolika (prema rečima dr Jelene S. Mladenović), književnik i arheolog. Rođen je 1862. u Zadru. Premda se odlučio na studije medicine, odustao je. Prvo je radio kao finansijski službenik i nastavnik, a potom se zaposlio u Arheološkom muzeju. Bio je zainteresovan za kulturnu i istorijsku stranu Dubrovnika i Dalmacije, pa je napisao mnoge članke o tome. U njegovim pesmama prevladavaju ljubavni i antički motivi, a u pripovetkama i memoarskoj prozi on uglavnom opisuje primorski život. Svoje radove objavljivao je u domaćim i stranim književnim časopisima. Marko Car će o Bersi, kada je ovaj prestao da stvara, govoriti kao o velikom gubitku za srpsku književnost. Njegov opus značajan je jer upotpunjuje mozaik književnosti jadranskog primorja, pa je ova njihova zajednička zbirka pripovedaka S mora i primorja dragocena.

S mora i primorja

Radnja svih šest pripovedaka Marka Cara i Josipa Berse teče glatko, dobro je vođena. Inspirisani životom primoraca i primorki, njih dvojica hoće da pišu priče baš o tim ljudima. I junaci pripovedaka su zaljubljeni u more, svoj život su posvetili plovidbama, ribarenju i generalno žive za jedinstvene izlaske i zalaske sunca koje posmatraju s obale. U Carevoj pripoveci Anđelijin slučaj šjor Franeto je pravi primer jednog moreplovca. Njegova nemirna duša nije navikla na kopno.

Stvoren za more i moru od rane mladosti posvećen, bijaše momak prevalio dvadesetu godinu života svoga, ne znajući gotovo ništa o svijetu i njegovijem napastima, ne poznajući drugijeh strasti i oluja sjem onijeh s kojim bješe navikao da se bori po morskoj pučini.

Pripovetke Marka Cara i Josipa Berse iz zbirke S mora i primorja napisane su autentičnim stilom i sa realistički prikazanim likovima. One su tu da pokažu da svaki čovek ima svoje radosti, ali i muke, koje najčešće potiču iz siromaštva ili ljubavnih jada. Aćim krijumčar iz istoimene pripovetke teško može da se odrekne života koji živi i sudbine koji mu je zapisana. Jedini spas za njega je ljubav, koja će pokušati da ga usmeri na pravi put. I glavni lik iz pripovetke Josipa Berse iz pripovetke Gospar Đivo svoje izbavljenje dobiće zahvaljujući ljubavi. Jedna usamljena zaljubljena duša bio je i Lazar Ivanković iz priče Iz Lazareva dnevnika. Svoju tužnu sudbinu zabeležio je u dnevniku, a poslednje rečenice ove pripovetke donose poentu života:

13. februara. Sreća nije stvorena da dugo traje. Pod romanom života ne piše kao pod romanima našijeh književnijeh listova: nastaviće se!

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i druge manje poznate zbirke pripovedaka, kao što su: Bijedni ljudi Milana Budisavljevića, Pripovetke Iva Vojnovića, Iz raznijeh krajeva Sima Matavulja, Kraj mora i druge pripovetke Iva Ćipika i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu S mora i primorja pogledajte OVDE. Sva dela Marka Cara pogledajte OVDE, a Josipa Berse OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu