Skip to content Skip to footer

Кинеска књижевност

Кинеска књижевност

Кинеска књижевност прожима се са кинеском културом, идеологијом, начином живота, политиком, филозофијом. Пре неколико година Нобелову награду за књижевност добио је кинески књижевник Мо Јан. Порталибрис је у том тренутку био једини издавач који је имао једно преведено дело овог писца у целом региону. Његово изузетно прозно дело Велика недра, широка бедра представља невероватан, свеобухватан и надасве потресан и искрен приказ Кине током крвавог двадесетог века. Поред овог, издали смо још неколико романа овог прослављеног аутора у жељи да читаоцима приближимо његов опус (Балада о белом луку и Република пијанаца). С обзиром на то да је наша публика веома заинтересована за упознавање обичаја и културе ове далеке земље и пријатељског кинеског народа, потрудили смо се да поред дела овог прослављеног нобеловца, домаћој публици представимо и друге сјајне кинеске писце и њихов рад. Џанг Јуеран, једна од вишеструко награђиваних кинеских ауторки, младих нада њихове савремене писане речи, била је и гост Сајма књига и наш драги гост на штанду, где се дружила са публиком и потписивала своју збирку прича Десет љубави.

Уверили смо се да постоји интересовање домаће публике за кинеске писце. Посебно је интригантна савремена Кина, коју свакако приказују тренутно активни аутори, јер је ова велика култура током задњих деценија прошла кроз озбиљне промене, а које су непознаница за нас, односно за домаћу публику. Писци са кинеског подручја, ипак, задржавају неку специфичну, за нас егзотичну ноту старине и истока која је свакако привлачна читаоцима већ навиклим на домаћу књижевност и најпревођеније књижевности као што су енглеска, француска, америчка…

Све већи број кинеских држављана који живе у Србији такође су један од разлога да се створи то специфично интересовање и интеракција кроз културна добра, где књиге кинеске књижевности имају значајно место. Треба напоменути да влада ове земље улаже много напора да прикаже свету своја стваралачка блага, имају снажан ентузијазам и идеје, па то несумњиво говори да имају шта да кажу и покажу.

У романима кинеских писаца приказују се политичке ситуације, сукоби који су се током историје дешавали у Кини, али и свакодневица, обични људи са њиховим животним питањима, дилемама, емоцијама. Упознати књижевност једног народа значи упознати му душу. Након читања кинеских романа немогуће је да нам ова култура и њени припадници не постану блискији.

Због свега наведеног Порталибрис наставља са откривањем и издавањем кинеских писаца. У  књигама кинеских аутора читаоци ће уживати, откривати необичне судбине њихових јунака и упознавати велику мудрост народа са Истока. Надамо се да ће ускоро бити још сјајних дела са ових простора. Самим тим ће допринос Порталибриса упознавању културне баштине овог великог народа бити већи.

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу