Skip to content Skip to footer
Ćir | Lat

Otrgnuto od zaborava

Otrgnuto od zaborava

Edicija Otrgnuto od zaborava osmišljena je tako da se današnjoj čitalačkoj publici približe dela značajnih i priznatih pisaca. Neka od tih dela čitaju se kao lektira, ali ima i onih zaboravljenih ili iz raznoraznih razloga nedovoljno zastupljenih domaćih pisaca čije smo romane, pripovetke, crtice, pesme odlučili da ponovo osvetlimo i njihova umivena izdanja ponovo predstavimo.

Razlozi skrajnutosti ovih umetnika sa književne scene najčešće su političko-ideološki (pomenimo samo Peru Todorovića, čiji su dnevnički zapisi pravo istorijsko blago; ili Dragišu Vasića, koji je bio izvanredan narator). Neki autori su jednostavno imali tu nesreću da su njihov stvaralački rad prekinuli ratovi, posle kojih su na scenu stupile neke nove teme, pa su njihova dela prepuštena zaboravu (ovde se treba setiti Lazara Komarčića, osnivača našeg kriminalističkog i naučno-fantastičnog romana, čija su dela nestala čak i sa polica biblioteka). Desilo se nekim piscima i to da su bili u ličnom sukobu sa tadašnjim kritičarima, svojim savremenicima, i samim tim bili često nepravedno diskriminisani i istisnuti sa srpke književne scene usled autoritativnosti neistomišljenika.

Otrgnuto od zaborava je upravo ono što su svi ovi sjajni književnici pokolenjima ostavili – kvalitetno štivo koje dosta govori i o vremenu kada je napisano, svedoči o različitim odnosima među ljudima, polovima, nacijama. Mnogo toga što se dešava danas ima svoje duboke korene u prošlosti. Otrgnuti od zaborava su i podaci o tome kako se i sama srpska književnost razvijala, koje je uticaje trpela, koja znanja sažimala, koliko je bila svoja, drugačija, šta je to novo donela. Neka imena pisaca su nam veoma poznata, a o nekima možda nismo mnogo čuli, ili za njih nismo čuli uopšte, ali njihov književni rad je dovoljno kvalitetan i zanimljiv savremenim čitaocima. Zato bi prava šteta bila da vremenu dozvolimo da ih sasvim pregazi, a da se na njih ne osvrnemo i da ih ne pročitamo. Bio bi red i da otkrijemo da je fenomenalni roman Branimira Ćosića Pokošeno polje poslužio kao inspiracija da započnemo ceo ovaj projekat.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu