Skip to content Skip to footer

Отргнуто од заборава

Отргнуто од заборава

Едиција Отргнуто од заборава осмишљена је тако да се данашњој читалачкој публици приближе дела значајних и признатих писаца. Нека од тих дела читају се као лектира, али има и оних заборављених или из разноразних разлога недовољно заступљених домаћих писаца чије смо романе, приповетке, цртице, песме одлучили да поново осветлимо и њихова умивена издања поново представимо.

Разлози скрајнутости ових уметника са књижевне сцене најчешће су политичко-идеолошки (поменимо само Перу Тодоровића, чији су дневнички записи право историјско благо; или Драгишу Васића, који је био изванредан наратор). Неки аутори су једноставно имали ту несрећу да су њихов стваралачки рад прекинули ратови, после којих су на сцену ступиле неке нове теме, па су њихова дела препуштена забораву (овде се треба сетити Лазара Комарчића, оснивача нашег криминалистичког и научно-фантастичног романа, чија су дела нестала чак и са полица библиотека). Десило се неким писцима и то да су били у личном сукобу са тадашњим критичарима, својим савременицима, и самим тим били често неправедно дискриминисани и истиснути са српке књижевне сцене услед ауторитативности неистомишљеника.

Отргнуто од заборава је управо оно што су сви ови сјајни књижевници поколењима оставили – квалитетно штиво које доста говори и о времену када је написано, сведочи о различитим односима међу људима, половима, нацијама. Много тога што се дешава данас има своје дубоке корене у прошлости. Отргнути од заборава су и подаци о томе како се и сама српска књижевност развијала, које је утицаје трпела, која знања сажимала, колико је била своја, другачија, шта је то ново донела. Нека имена писаца су нам веома позната, а о некима можда нисмо много чули, или за њих нисмо чули уопште, али њихов књижевни рад је довољно квалитетан и занимљив савременим читаоцима. Зато би права штета била да времену дозволимо да их сасвим прегази, а да се на њих не осврнемо и да их не прочитамо. Био би ред и да откријемо да је феноменални роман Бранимира Ћосића Покошено поље послужио као инспирација да започнемо цео овај пројекат.

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу