Skip to content Skip to footer

Епска фантастика

Епска фантастика

Епска фантастика је жанр који је настао као надоградња на историјску и витешку литературу. Захваљујући талентованим приповедачима и њиховом повезивању тог жанра са бајком и митолошком причом, добили смо оно што највише волимо: спој непредвидивог, чудесног, мистериозног са традиционално омиљеном борбом добра и зла. Током развоја овај жанр се мењао и ширио, добијао све већи значај и разнороднију публику.

Порталибрис је почео да се бави фантастиком у ширем смислу најпре преводећи успешне стране ауторе као што су Ентони Хоровиц и Маркус Сеџвик. Временом појавили су се и домаћи аутори који су се сјајно снашли у овом жанру користећи и наследство наше народне усмене традиције, словенске митологије, народних обичаја, што је домаћој верзији овог жанра дало јединственост и шарм.

Као пионир на данас већ формираној живој сцени жанровске књижевности увек смо отворени за ново и другачије, увек пред новим изазовима како би се одржала свежина, пратили трендови, нове тенденције и сензибилитет публике.

Епска фантастика је жанр у коме уживају и млади и они старији читаоци. Могло би да се каже да у овом жанру не постоје ограничења која се тичу година и узраста. Као да свима нама треба с времена на време одлазак у бајковити свет у коме добро увек надвладава зло. Граница међу њима је некада јасна, али неретко и магловита. Порталибрис је својевремено међу првим издавачима на овим просторима (уз само још неколико кућа на домаћој сцени) схватио потенцијал и вредност српске епске фантастике и доста радио на развијању овог жанра.

Најпознатији писци из ове области своје прве књижевне кораке направили су управо под окриљем наше куће и на то смо посебно поносни. Захтевној и пробирљивој публици која је волела епску фантастику, али која је истовремено гутала преводе страних аутора, представили смо нешто ново, свеже и наше. Трудили смо се да та дела домаћих писаца представимо на прави начин, како читаоци не би имали предрасуде према ауторима који су са наших простора. Нисмо заборавили да је публика читајући стране писце навикла на висок квалитет, јер су најчешће читали дела већ прослављених аутора, а не дела с почетка њихових каријера. Самим тим, задатак је био много тежи. Трудили смо се да на што бољи начин сва нова, домаћа сјајна дела понудимо и да саме писце и њихов велики књижевни таленат и потенцијал избрусимо до максимума. То је био велики изазов у који смо се упустили.

После петнаест година, можемо да кажемо да смо безгранично поносни на све своје ауторе и, иако су се неки отиснули у самосталне воде, знамо да је њихов књижевни успон почео баш код нас. Порталибрисова породица се из године у годину се проширује – ту су нови аутори, нова дела, нове жанровске подврсте. И публика очекује наставке отпочетих серијала, нове књиге омиљених домаћих аутора епске фантастике, необичне, досад некоришћене теме и јунаке. На полицама фанова фантастике данас стоје заједно дела Толкина, Џорџа Р. Р. Мартина, Нила Гејмена и домаћи романи Милоша Петковића, Зорана Петровића, Небојше Петковића, Душана Паучковића, Владислава Радака…

Надамо се да ћемо и убудуће успети да очувамо досадашњи квалитет и да ће Порталибрис остати синоним за сјајног издавача српске епске фантастике. Управо зато смо и започели са награђивањем младих и неафирмисаних аутора кроз бројне књижевни конкурс које организујемо сваке године. До сада смо на овај начин открили неколико талентованих писаца, а занимљиво је и то да се сваке године на конкурс јавља све више неафирмисаних аутора, па је у том смислу Порталибрис створио сјајну мотивацију за оне који желе да се пробају у стварању. Дати ветар у леђа новој списатељској нади велика је ствар.

Сва дела из категорије епска фантастика

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу