Skip to content Skip to footer

Epska fantastika

Epska fantastika

Epska fantastika je žanr koji je nastao kao nadogradnja na istorijsku i vitešku literaturu. Zahvaljujući talentovanim pripovedačima i njihovom povezivanju tog žanra sa bajkom i mitološkom pričom, dobili smo ono što najviše volimo: spoj nepredvidivog, čudesnog, misterioznog sa tradicionalno omiljenom borbom dobra i zla. Tokom razvoja ovaj žanr se menjao i širio, dobijao sve veći značaj i raznorodniju publiku.

Portalibris je počeo da se bavi fantastikom u širem smislu najpre prevodeći uspešne strane autore kao što su Entoni Horovic i Markus Sedžvik. Vremenom pojavili su se i domaći autori koji su se sjajno snašli u ovom žanru koristeći i nasledstvo naše narodne usmene tradicije, slovenske mitologije, narodnih običaja, što je domaćoj verziji ovog žanra dalo jedinstvenost i šarm.

Kao pionir na danas već formiranoj živoj sceni žanrovske književnosti uvek smo otvoreni za novo i drugačije, uvek pred novim izazovima kako bi se održala svežina, pratili trendovi, nove tendencije i senzibilitet publike.

Epska fantastika je žanr u kome uživaju i mladi i oni stariji čitaoci. Moglo bi da se kaže da u ovom žanru ne postoje ograničenja koja se tiču godina i uzrasta. Kao da svima nama treba s vremena na vreme odlazak u bajkoviti svet u kome dobro uvek nadvladava zlo. Granica među njima je nekada jasna, ali neretko i maglovita. Portalibris je svojevremeno među prvim izdavačima na ovim prostorima (uz samo još nekoliko kuća na domaćoj sceni) shvatio potencijal i vrednost srpske epske fantastike i dosta radio na razvijanju ovog žanra.

Najpoznatiji pisci iz ove oblasti svoje prve književne korake napravili su upravo pod okriljem naše kuće i na to smo posebno ponosni. Zahtevnoj i probirljivoj publici koja je volela epsku fantastiku, ali koja je istovremeno gutala prevode stranih autora, predstavili smo nešto novo, sveže i naše. Trudili smo se da ta dela domaćih pisaca predstavimo na pravi način, kako čitaoci ne bi imali predrasude prema autorima koji su sa naših prostora. Nismo zaboravili da je publika čitajući strane pisce navikla na visok kvalitet, jer su najčešće čitali dela već proslavljenih autora, a ne dela s početka njihovih karijera. Samim tim, zadatak je bio mnogo teži. Trudili smo se da na što bolji način sva nova, domaća sjajna dela ponudimo i da same pisce i njihov veliki književni talenat i potencijal izbrusimo do maksimuma. To je bio veliki izazov u koji smo se upustili.

Posle petnaest godina, možemo da kažemo da smo bezgranično ponosni na sve svoje autore i, iako su se neki otisnuli u samostalne vode, znamo da je njihov književni uspon počeo baš kod nas. Portalibrisova porodica se iz godine u godinu se proširuje – tu su novi autori, nova dela, nove žanrovske podvrste. I publika očekuje nastavke otpočetih serijala, nove knjige omiljenih domaćih autora epske fantastike, neobične, dosad nekorišćene teme i junake. Na policama fanova fantastike danas stoje zajedno dela Tolkina, Džordža R. R. Martina, Nila Gejmena i domaći romani Miloša Petkovića, Zorana Petrovića, Nebojše Petkovića, Dušana Paučkovića, Vladislava Radaka…

Nadamo se da ćemo i ubuduće uspeti da očuvamo dosadašnji kvalitet i da će Portalibris ostati sinonim za sjajnog izdavača srpske epske fantastike. Upravo zato smo i započeli sa nagrađivanjem mladih i neafirmisanih autora kroz brojne književni konkurs koje organizujemo svake godine. Do sada smo na ovaj način otkrili nekoliko talentovanih pisaca, a zanimljivo je i to da se svake godine na konkurs javlja sve više neafirmisanih autora, pa je u tom smislu Portalibris stvorio sjajnu motivaciju za one koji žele da se probaju u stvaranju. Dati vetar u leđa novoj spisateljskoj nadi velika je stvar.

Sva dela iz kategorije epska fantastika

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu