Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

С МОРА И ПРИМОРЈА – приповетке Марка Цара и Јосипа Берсе

књига С мора и приморја

 

 

С мора и приморја је збирка приповедака Марка Цара и Јосипа Берсе, објављена 1896. године у Задру, а сада и у нашем издању у оквиру едиције Отргнуто од заборава. Књига броји шест приповедака, и то три Цареве (Анђелијин случај, На Бадњи дан и Аћим кријумчар) и три Берсине (Моја некрологија, Из Лазарева дневника и Госпар Ђиво).

Марко Цар

Марко Цар био је познати српски књижевник, књижевни критичар, есејиста, путописац и афористичар. Рођен у приморском граду Херцег Новом, љубав према мору није крио, па ју је унео и у своја дела. С мора и приморја само је једна од књига чији је он аутор а посвећена је приморју и приморцима. Осим ове књиге приповедака, он је написао и збирку Приморке, која својим насловом већ казује све. Његови путописи Низ родно приморје, Наше приморје, Од Јадрана до Балкана и Венеција само потврђују чињеницу колико је он волео боравак на јадранској обали и колико је лепа та ширина, морско плаветнило и пространство.

Јосип Берса

Књигу С мора и приморја Марко Цар, као што рекосмо напред, пише са Јосипом Берсом, који му је био пријатељ и сарадник. О њему Цар говори пре свега као о важном песнику мора, али га цени и у контексту прозног стварања, те тако настаје ова збирка приповедака. Берса је био присталица покрета Срба католика (према речима др Јелене С. Младеновић), књижевник и археолог. Рођен је 1862. у Задру. Премда се одлучио на студије медицине, одустао је. Прво је радио као финансијски службеник и наставник, а потом се запослио у Археолошком музеју. Био је заинтересован за културну и историјску страну Дубровника и Далмације, па је написао многе чланке о томе. У његовим песмама превладавају љубавни и антички мотиви, а у приповеткама и мемоарској прози он углавном описује приморски живот. Своје радове објављивао је у домаћим и страним књижевним часописима. Марко Цар ће о Берси, када је овај престао да ствара, говорити као о великом губитку за српску књижевност. Његов опус значајан је јер употпуњује мозаик књижевности јадранског приморја, па је ова њихова заједничка збирка приповедака С мора и приморја драгоцена.

С мора и приморја

Радња свих шест приповедака Марка Цара и Јосипа Берсе тече глатко, добро је вођена. Инспирисани животом примораца и приморки, њих двојица хоће да пишу приче баш о тим људима. И јунаци приповедака су заљубљени у море, свој живот су посветили пловидбама, рибарењу и генерално живе за јединствене изласке и заласке сунца које посматрају с обале. У Царевој приповеци Анђелијин случај шјор Франето је прави пример једног морепловца. Његова немирна душа није навикла на копно.

Створен за море и мору од ране младости посвећен, бијаше момак превалио двадесету годину живота свога, не знајући готово ништа о свијету и његовијем напастима, не познајући другијех страсти и олуја сјем онијех с којим бјеше навикао да се бори по морској пучини.

Приповетке Марка Цара и Јосипа Берсе из збирке С мора и приморја написане су аутентичним стилом и са реалистички приказаним ликовима. Оне су ту да покажу да сваки човек има своје радости, али и муке, које најчешће потичу из сиромаштва или љубавних јада. Аћим кријумчар из истоимене приповетке тешко може да се одрекне живота који живи и судбине који му је записана. Једини спас за њега је љубав, која ће покушати да га усмери на прави пут. И главни лик из приповетке Јосипа Берсе из приповетке Госпар Ђиво своје избављење добиће захваљујући љубави. Једна усамљена заљубљена душа био је и Лазар Иванковић из приче Из Лазарева дневника. Своју тужну судбину забележио је у дневнику, а последње реченице ове приповетке доносе поенту живота:

13. фебруара. Срећа није створена да дуго траје. Под романом живота не пише као под романима нашијех књижевнијех листова: наставиће се!

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друге мање познате збирке приповедака, као што су: Биједни људи Милана Будисављевића, Приповетке Ива Војновића, Из разнијех крајева Сима Матавуља, Крај мора и друге приповетке Ива Ћипика и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу С мора и приморја погледајте ОВДЕ. Сва дела Марка Цара погледајте ОВДЕ, а Јосипа Берсе ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу