Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Мита Живковић и „Босанчице”

Мита Живковић је рођен у Бечеју  1854, а умире у Београду 1913. године. Био је приповедач и драмски писац. Након завршене гимназије у Новом Саду студира и дипломира класичну филологију у Будимпешти 1879. године. Исте године долази у Сарајево и запошљава се као професор класичних језика у тек основаној Српској гимназији. Већ наредне године враћа се у Србију, где наставља своју професорску каријеру у Београду, Неготину, Смедереву, Пожаревцу и Пироту. Иако је у Босни живео и радио кратко време, Сарајево оставља дубок траг. Објављује две књиге о Сарајеву: Босанчице, кратке приче из Босне (1892) и историографско дело Сарајево од постанка до данас (1894).

У збирци прича Босанчице на реалистички начин се приказује живот обичних људи, углавном из Ташлихана, српског језгра старог Сарајева, и о проблемима који се јављају у њиховом свакидашњем приватном и породичном животу. Хумористички, али и веома озбиљно приповеда се о свакодневном животу људи различитих сарајевских генерација. Мита Живковић живот старог Сарајева преобликује према посебном моделу друштва.

У основи Босанчица је патријархално српско друштво као социјални образац који се својим национом, верским и етичким вредностима успешно супротставља дејствима капитализма и индустријске ере. У причама главе породице играју битну улогу (Враг ђевојка, Правда у Босни, Да заборави, Чудо) и заплет се углавном дешава када се млађи чланови породице супротставе (Правда у Босни, Чудо), или у њиховој немогућности да се прилагоде (Да заборави) патријархалној средини. Прича се о односима између браће, другова и другарица, и шта се дешава када се између њих роди љубав према истој девојци или истом момку (Први и пошљедњи пут, Шенула). Преплићу се и теме заљубљених младих парова различитих вероисповести (Кавгаџија, Да заборави). Да су приче веродостојно испричане, говоре савременици Мите Живковића, који кажу да је лично познавао многе своје јунаке; наравно неки од њих су и пука имагинација.

knjiga Mite Živkovića Bosančice PortalibrisБосанчице су богате турцизмима, арапским и персијским речима, веродостојно се приказује сарајевски дијалекат. Теме су љубавног, породичног и друштвеног карактера. Стил приповедања и живот старог Сарајева преобликован је према оном моделу друштва за који су се у српској књижевности залагали нарочито Лаза Лазаревић и Јанко Веселиновић. У основи је исти модел друштва који су писали и ови наши славни писци. Мита Живковић можда није истакнуто и познато име српске књижевне сцене, али његово дело Босанчице свакако заслужује место у нашим библиотекама.

Како није писао само о овом крају, библиографија Мите Живковића је разноврсни приказ разних места наше земље, кроз коју је он путовао и упознао због свог посла. Године 1883. издаје Приповијетке; За слободу златну издаје 1889. као историјску црту из првог српског устанка, по казивању сарајевског митрополита Саве Косановића; онда излазе Босанчице, кратке приче из Сарајева, које су издаване различитих година, али као књига издају се од 1892; Цар Јован је његова трагедија из 1891; Сарајево од постанка до данас излази 1894. као историјат рада. 1909. године објављује његово последње дело Не укради, позоришни комад за децу. Приче је објављивао у Босанској вили, Отаџбини, ЛМС, Стражилову, календару Требевић и др.

За само десет месеци, колико је јужнобанаћанин Мита Живковић провео и радио у Сарајеву, изникло је десет прелепих кратких прича о српском народу у једној необичној средини, чија се тема говорила и причала и тада, али која остаје популарна до данашњег дана.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате друге мање познате збирке приповедака српских писаца као што су: Драгиња Драга Гавриловић (Из учитељичког живота и друге приповетке), Душан Радић (Живи наковањ, Три километра на сат), Стојан Живадиновић (Испод Озрена), Иво Ћипико (Крај мора и друге приповетке, Драме и изабране приповетке) и многе друге.

Књигу Босанчице, кратке приче из Босне можете купити ОВДЕ, а сва дела Мите Живковића погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу