Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Кратка повјесница Срба (од постања Српства до почетка XX века) дело је аутора Симе Лукина Лазића.

сима лукин лазићСима Лукин Лазић био је књижевник и новинар, сарађивао је са бројним часописима, а неке је и уређивао. Поред тога, написао је и неколико књига у прози, као и стихове. Теме које је обрађивао у својим делима биле су различите – од хумористичких до политичких и историјских. Како је забележено, од младости га је красио изражени патриотизам, желео је и да учествује у српско-турском рату, али није примљен због болести. Ипак, своја родољубива осећања Сима Лукин Лазић имао је прилику да искаже на други начин – интелектуалним радом и писањем. Управо је једно од таквих његових дела Кратка повјесница Срба. У овој књизи аутор је настојао да представи, како је и самим насловом одређено, у кратким цртама важна поглавља из српске историје. Саму реч повесница Сима Лукин Лазић на самом почетку објашњава овако: „Историја је грчка ријеч, а српски се то каже повјест или повјесница илити паметарница – све је то једно исто.”

Кратка повјесница Срба је подељена на поглавља која се односе на одређене периоде у српској историји. Наслови поглавља описују и одређују на неки начин периоде на које се односе, наравно, онако како их је аутор доживео – Доба предисторијско, Доба одрођавања, Доба жупанијско, Доба државног сазревања, Златно доба српско, Доба страдања и челичења, Доба сванућа и слободе. Поред тога, на почетку се налази део у ком Сима Лукин Лазић даје увод у своје дело Кратка повјесница Срба, објашњава своје мотиве за писање оваквог дела, који највише леже у његовим родољубивим осећањима и потреби да се свом народу на неки начин одужи.

Аутор сматра да је познавање историје сопственог народа и свест о важним стварима из сопствене прошлости основа на којој се гради било које снажно и стабилно друштво. Тако он каже: „Човјек који не зна, а неће да позна повјесницу свога народа, то је несвјесно чељаде без рода и имена, без љубави и поноса. Такво чељаде личи на сироче нахоче са улице, које не зна ни како је ни откуда је дошло на свијет, ни ко му је био отац, ђед и прађед.” Писац нас такође упозорава да из прошлости треба учити, како се грешке не би понављале у будућности, те да је то још један разлог зашто је историја једна од основних дисциплина за свакога.

кратка пшовјесница србаИако је своју књигу назвао кратком историјом српског народа, и иако можемо рећи да она по обиму и броју страна таквом одређењу одговара, Кратка повјесница Срба никако није дело без детаља и без фактографије. Напротив, сваки период и догађај који описује, аутор слика врло студиозно и темељно, а ипак успева да остане довољно кратак да на невеликом броју страна обухвати готово читаву прошлост српског народа, до краја XIX века. Своје излагање о Србима почиње излагањем занимљивих теорија о самом имену Србин, као и локализацијом Срба у оквиру словенских и шире, индоевропских народа. Он затим прича о територијама које су Срби, према његовим изворима, у прво време насељавали, како су се селили, који су им све народи сродни, али се осврће и на веру, обичаје, просвету тог првог, најстаријег времена. Тако је нпр. један од занимљивијих делова онај када описује стару словенску религију и објашњава како су од многобожаца постали хришћани, ко су им били важни богови док су били пагани, шта су за њих представљале виле, вампири, вештице, змајеви, ко су били и чему су служили „жрецови”, многобожачки свештеници; или пак како су од паганских богова настали данашњи свеци које Срби прослављају као крсну славу.

Наведене појединости су само почетак богате српске историје, а у Краткој повјесници Срба Симе Лукина Лазића може се читати и о свим осталим важним догађајима до почетка XX века – од средњовековних владара и њиховог доброг или лошег управљања државом, о њиховим међусобним превирањима и кошкањима, о босанским земљама и владарима, о великим поразима и губицима српским, али и великим херојствима, подвизима и храброј борби за слободу.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге књиге српске историје што су: Историја српског народа Љубомира Ковачевића и Љубомира Стојановића, Рат на Косову и Старој Србији Јаше Томића, Односи између Србије и Аустроугарске у XX веку и Црна књига Владимира Ћоровића, Борбе старог Београда Михаила С. Петровића и многе друге.

Сва дела Симе Лукина Лазића можете видети  ОВДЕ, а књигу Кратка повјесница Срба ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу