Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KRATKA POVJESNICA SRBA: Istorija kao učiteljica života

Kratka povjesnica Srba (od postanja Srpstva do početka XX veka) delo je autora Sime Lukina Lazića.

sima lukin lazićSima Lukin Lazić bio je književnik i novinar, sarađivao je sa brojnim časopisima, a neke je i uređivao. Pored toga, napisao je i nekoliko knjiga u prozi, kao i stihove. Teme koje je obrađivao u svojim delima bile su različite – od humorističkih do političkih i istorijskih. Kako je zabeleženo, od mladosti ga je krasio izraženi patriotizam, želeo je i da učestvuje u srpsko-turskom ratu, ali nije primljen zbog bolesti. Ipak, svoja rodoljubiva osećanja Sima Lukin Lazić imao je priliku da iskaže na drugi način – intelektualnim radom i pisanjem. Upravo je jedno od takvih njegovih dela Kratka povjesnica Srba. U ovoj knjizi autor je nastojao da predstavi, kako je i samim naslovom određeno, u kratkim crtama važna poglavlja iz srpske istorije. Samu reč povesnica Sima Lukin Lazić na samom početku objašnjava ovako: „Istorija je grčka riječ, a srpski se to kaže povjest ili povjesnica iliti pametarnica – sve je to jedno isto.”

Kratka povjesnica Srba je podeljena na poglavlja koja se odnose na određene periode u srpskoj istoriji. Naslovi poglavlja opisuju i određuju na neki način periode na koje se odnose, naravno, onako kako ih je autor doživeo – Doba predistorijsko, Doba odrođavanja, Doba županijsko, Doba državnog sazrevanja, Zlatno doba srpsko, Doba stradanja i čeličenja, Doba svanuća i slobode. Pored toga, na početku se nalazi deo u kom Sima Lukin Lazić daje uvod u svoje delo Kratka povjesnica Srba, objašnjava svoje motive za pisanje ovakvog dela, koji najviše leže u njegovim rodoljubivim osećanjima i potrebi da se svom narodu na neki način oduži.

Autor smatra da je poznavanje istorije sopstvenog naroda i svest o važnim stvarima iz sopstvene prošlosti osnova na kojoj se gradi bilo koje snažno i stabilno društvo. Tako on kaže: „Čovjek koji ne zna, a neće da pozna povjesnicu svoga naroda, to je nesvjesno čeljade bez roda i imena, bez ljubavi i ponosa. Takvo čeljade liči na siroče nahoče sa ulice, koje ne zna ni kako je ni otkuda je došlo na svijet, ni ko mu je bio otac, đed i prađed.” Pisac nas takođe upozorava da iz prošlosti treba učiti, kako se greške ne bi ponavljale u budućnosti, te da je to još jedan razlog zašto je istorija jedna od osnovnih disciplina za svakoga.

kratka pšovjesnica srbaIako je svoju knjigu nazvao kratkom istorijom srpskog naroda, i iako možemo reći da ona po obimu i broju strana takvom određenju odgovara, Kratka povjesnica Srba nikako nije delo bez detalja i bez faktografije. Naprotiv, svaki period i događaj koji opisuje, autor slika vrlo studiozno i temeljno, a ipak uspeva da ostane dovoljno kratak da na nevelikom broju strana obuhvati gotovo čitavu prošlost srpskog naroda, do kraja XIX veka. Svoje izlaganje o Srbima počinje izlaganjem zanimljivih teorija o samom imenu Srbin, kao i lokalizacijom Srba u okviru slovenskih i šire, indoevropskih naroda. On zatim priča o teritorijama koje su Srbi, prema njegovim izvorima, u prvo vreme naseljavali, kako su se selili, koji su im sve narodi srodni, ali se osvrće i na veru, običaje, prosvetu tog prvog, najstarijeg vremena. Tako je npr. jedan od zanimljivijih delova onaj kada opisuje staru slovensku religiju i objašnjava kako su od mnogobožaca postali hrišćani, ko su im bili važni bogovi dok su bili pagani, šta su za njih predstavljale vile, vampiri, veštice, zmajevi, ko su bili i čemu su služili „žrecovi”, mnogobožački sveštenici; ili pak kako su od paganskih bogova nastali današnji sveci koje Srbi proslavljaju kao krsnu slavu.

Navedene pojedinosti su samo početak bogate srpske istorije, a u Kratkoj povjesnici Srba Sime Lukina Lazića može se čitati i o svim ostalim važnim događajima do početka XX veka – od srednjovekovnih vladara i njihovog dobrog ili lošeg upravljanja državom, o njihovim međusobnim previranjima i koškanjima, o bosanskim zemljama i vladarima, o velikim porazima i gubicima srpskim, ali i velikim herojstvima, podvizima i hrabroj borbi za slobodu.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge knjige srpske istorije što su: Istorija srpskog naroda Ljubomira Kovačevića i Ljubomira Stojanovića, Rat na Kosovu i Staroj Srbiji Jaše Tomića, Odnosi između Srbije i Austrougarske u XX veku i Crna knjiga Vladimira Ćorovića, Borbe starog Beograda Mihaila S. Petrovića i mnoge druge.

Sva dela Sime Lukina Lazića možete videti  OVDE, a knjigu Kratka povjesnica Srba OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu