Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Кањош Мацедоновић и друге приповетке” Стјепана Митрова Љубише – између легенде и историје

Премда се књижевним радом бавио и раније, све своје приповетке Стјепан Митров Љубиша написао је за последњих десет година живота, у периоду од 1868. до 1878. Већ првом приповетком, Шћепан Мали, сврстао се међу врсне приповедаче српске књижевности.

У делима Стјепана Митрова Љубише захваћен је дуг и буран период прошлости племена у Црној Гори од 15. до почетка 19. века. Након пропасти зетске државе брдска и приморска црногорска племена нашла су се на попришту сукобљених интереса Млетачке републике с једне и Османског царства с друге стране.

Свој књижевни програм Љубиша је изнео већ у предговору своје прве збирке приповедака. Пишући своја дела, руководио се жељом да сачува „неколико знаменитих догађаја своје отаџбине” и да се узгред опишу „начин живљења, разговори, па најзад и врлине и пороци његових земљака”, али и да се то преда наредним генерацијама, онако како је „чуо и упамтио од старијих људи” јер се „свагдан те ствари преображују и гину, што је год шири дотицај са светом и поплавица туђинства”.

Отуда су приповетке Стјепана Митрова Љубише писане чистим народним језиком.  Љубиша је, као истински књижевни мајстор, анегдоте које је чуо међу сународницима преточио у књижевна дела, стварајући аутентичну српску приповетку која ће постати узор потоњим генерацијама писаца. Гајио је велику љубав према својим сународницима, његовим обичајима и народном говору. Настојао је да овековечи борбеност и дух народа, као и његову борбу за опстанак у туробним временима.

У приповеткама Стјепана Митрова Љубише стапају се реализам и епска легенда. Оне су често инспирисане историјским догађајима, али су проткане народним предањима и обогаћене пишчевом уобразиљом. То се нарочито примећује у приповеткама као што су Кањош Мацедоновић и Скочидјевојка. Призори и ликови тих новела оцртани су сликовито у свакој реченици, откривајући интересантну историју завичаја. Љубиша казује догађаје живо, онако како су се збили, баш као што би то учинио вешти говорник и приповедач из народа. Његове реченице су просте, језгровите, али са богатом метафориком.

Јован Скерлић је једном приликом записао да је, у доба када су се писци ценили по непосредном знању народног језика и уношењу фолклорног елемента, Љубиша био врло цењен, те су га често називали Његошем у прози. Његош је у поезији приказивао народну историју и обичаје, а Љубиша је то исто чинио у прози.

Вредност Љубишиних приповедака цењена је за његовог живота, а лако се уочава и данас, зато издавачка кућа Порталибрис с поносом представља књигу Кањош Мацедоновић и друге приповетке као прво дело Стјепана Митрова Љубише објављено у оквиру едиције Отргнуто од заборава.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате друге мање познате збирке приповедака српских писаца као што су: Симо Матавуљ (Из разнијех крајева, Из београдског живота, Ђукан Скакавац и друге приповетке), Бранислав Нушић (Приповетке једног каплара), Бора Станковић (Стојанке бела Врањанке и друге приповетке, Стари дани), Стојан Живадиновић (Испод Озрена) и многе друге.

Књигу Кањош Мацедоновић и друге приповетке можете купити ОВДЕ, а сва дела Стјепана Митрова Љубише погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу