Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Кањош Мацедоновић и друге приповетке” Стјепана Митрова Љубише – између легенде и историје

Премда се књижевним радом бавио и раније, све своје приповетке Стјепан Митров Љубиша написао је за последњих десет година живота, у периоду од 1868. до 1878. Већ првом приповетком, Шћепан Мали, сврстао се међу врсне приповедаче српске књижевности.

У делима Стјепана Митрова Љубише захваћен је дуг и буран период прошлости племена у Црној Гори од 15. до почетка 19. века. Након пропасти зетске државе брдска и приморска црногорска племена нашла су се на попришту сукобљених интереса Млетачке републике с једне и Османског царства с друге стране.

Свој књижевни програм Љубиша је изнео већ у предговору своје прве збирке приповедака. Пишући своја дела, руководио се жељом да сачува „неколико знаменитих догађаја своје отаџбине” и да се узгред опишу „начин живљења, разговори, па најзад и врлине и пороци његових земљака”, али и да се то преда наредним генерацијама, онако како је „чуо и упамтио од старијих људи” јер се „свагдан те ствари преображују и гину, што је год шири дотицај са светом и поплавица туђинства”.

Отуда су приповетке Стјепана Митрова Љубише писане чистим народним језиком.  Љубиша је, као истински књижевни мајстор, анегдоте које је чуо међу сународницима преточио у књижевна дела, стварајући аутентичну српску приповетку која ће постати узор потоњим генерацијама писаца. Гајио је велику љубав према својим сународницима, његовим обичајима и народном говору. Настојао је да овековечи борбеност и дух народа, као и његову борбу за опстанак у туробним временима.

У приповеткама Стјепана Митрова Љубише стапају се реализам и епска легенда. Оне су често инспирисане историјским догађајима, али су проткане народним предањима и обогаћене пишчевом уобразиљом. То се нарочито примећује у приповеткама као што су Кањош Мацедоновић и Скочидјевојка. Призори и ликови тих новела оцртани су сликовито у свакој реченици, откривајући интересантну историју завичаја. Љубиша казује догађаје живо, онако како су се збили, баш као што би то учинио вешти говорник и приповедач из народа. Његове реченице су просте, језгровите, али са богатом метафориком.

Јован Скерлић је једном приликом записао да је, у доба када су се писци ценили по непосредном знању народног језика и уношењу фолклорног елемента, Љубиша био врло цењен, те су га често називали Његошем у прози. Његош је у поезији приказивао народну историју и обичаје, а Љубиша је то исто чинио у прози.

Вредност Љубишиних приповедака цењена је за његовог живота, а лако се уочава и данас, зато издавачка кућа Порталибрис с поносом представља књигу Кањош Мацедоновић и друге приповетке као прво дело Стјепана Митрова Љубише објављено у оквиру едиције Отргнуто од заборава.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате друге мање познате збирке приповедака српских писаца као што су: Симо Матавуљ (Из разнијех крајева, Из београдског живота, Ђукан Скакавац и друге приповетке), Бранислав Нушић (Приповетке једног каплара), Бора Станковић (Стојанке бела Врањанке и друге приповетке, Стари дани), Стојан Живадиновић (Испод Озрена) и многе друге.

Књигу Кањош Мацедоновић и друге приповетке можете купити ОВДЕ, а сва дела Стјепана Митрова Љубише погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу