Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ИСТОРИЈА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА И СТРУЈА У СРБИЈИ

Историја политичких странака и струја у Србији је једна од ретких свеобухватних књига о развоју првих политичких опонената у првој половини 19. века, па до формирања првих партија у Србији. Међутим, ова књига представља и једну свеобухватну историју Срба од настанка прве државе на територији Рашке па све до почетка 20. века, при чему је посебан акценат на периоду буђења националне свести код Срба, илити Српској револуцији, како га је Леополд Ранке назвао.

На самом почетку Историје политичких странака и струја у Србији Јаша Продановић нас укратко уводи у историју настанка и развоја Србије, показујући тиме да је политика једне земље нераскидиво повезана са њеном историјом и темељима на којима је настала и развијала се – што је укратко сместио све у уводно поглавље књиге. То је период од настанка прве државе Стефана Немање и његових потомака, њеног монархијског развоја од жупаније, преко краљевине, па до царства (за време Душана Силног), па све до самог пада и заробљавања од стране Турака у 14. веку.

Највећи део Историје политичких странака и струја у Србији Јаша Продановић је посветио управо периоду који почиње буђењем националне свести код Срба, односно почетку 19. века. Од Сече кнезова, Карађорђевог подизања Срба на устанак, а затим и подизање Другог српског устанка, под вођством Милоша Обреновића, почиње вековно смењивање двеју династија – Карађорђевића и Обреновића. На тај начин формирају се и две политичке струје у Србији – „обреновићевциˮ и „карађорђевићевциˮ, које ће бити доминантне током читавог 19. века. Међутим, управо те две струје представљају корене настанка првих политичких партија у Србији и главну тему Продановићеве Историје политичких странака и струја у Србији.

Велики противник монархистичког уређења и, с друге стране, велики борац за стварање модерног типа државе која би имала републиканско уређење и у којој не би владала аутократија већ демократија, Јаша Продановић нас у својој Историји политичких странака и струја у Србији уводи у формирање нових политичких струја, које су настале након коначног ослобођења Србије од Турске на Берлинском конгресу, 1878. године. То су либерална, конзервативна и радикална, из којих ће се већ 1881. године формирати три водеће политичке странке – Либерална, Напредна и Радикална странка. Њихов настанак самим тим повезан је и са преласком на парламентарно уређење земље, на коме су све три инсистирале, а самим тим и до остварења Продановићеве вишедеценијске тежње и борбе за слабљење монархизма и развој демократије.

Но, без обзира на своје личне тежње и ставове, Јаша Продановић остаје доследно објективан кроз читаву своју Историју политичких странака и струја у Србији и тиме јој даје још већи значај.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви историјски и политички списи, као што су: Андра Гавриловић (Деспотова властела, Црте из ослобођења Србије, Словенска путовања, Прве жртве, Битка код Велбужда), Светозар Марковић (Изабрани списи, Србија на Истоку), Јаша Томић (Рат на Косову и Старој Србији), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Бранислав Нушић (Деветсто петнаеста: Трагедија једног народа) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Јаше Продановића можете погледати ОВДЕ, а Историји политичких странака и струја у Србији ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу