Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Iz predratne Srbije – utisci i sećanja Milana Grola o vremenu i ljudima

Iz predratne Srbije Milana Grola epohalno je delo koje će čitaoce upoznati sa vremenom i prilikama u kojima su neki od brojnih velikana srpske književnosti živeli i radili.

Ovo vrlo važno delo prvi put je objavljeno 1939. godine, a nastalo je tako što su skupljeni pojedini članci koje je pisao Milan Grol o istaknutim srpskim književnicima i kritičarima. Zapravo, sve te članke napisao je nekim naročitim povodom ranije, a najčešće su to bila obeležavanja godišnjica o tim ljudima o kojima je reč i u članku. On je vrlo pažljivo odabrao tekstove i objedinio ih u ovu knjigu. Iz predratne Srbije

Knjiga Iz predratne Srbije broji deset članaka. Naime, dok su prva dva opšta i u njima prikazuje dešavanja u predratnoj Srbiji i upoređuje nekadašnji Beograd sa onim u kom živi, narednih osam je posvećeno isključivo jednoj ličnosti. Po toj ličnosti članci i nose naslove: Bogdan Popović, Milan Rakić, Ljubomir Stojanović, Jovan Skerlić, Radoje Domanović, Stevan Luković, Branislav Nušić. Izuzetak je onaj koji govori o Janku Veselinoviću, te se on zove Jankova „Zvezda”.

Milan Grol, autor ove knjige, pisao je o Nušiću i pre nego što će objaviti ovu knjigu, odnosno o njegovih šest drama, među kojima su Običan čovek, Svet, Knez od Semberije i Danak u krvi, a o tome možete čitati u Pozorišnim kritikama, delu objavljenom prvi put 1931. godine, a koje je Portalibris sada reizdao i obogatio svoju ediciju Otrgnuto od zaborava. Za razliku od te knjige, ovde, u knjizi Iz predratne Srbije, Grol piše više o Nušiću kao čoveku nego o samim njegovim delima. Naravno, podrazumeva se da se ne može govoriti o njemu a da se ne pomene koliki je on humorista, te potkrepi činjenicom kakva književna ostvarenja su nastala iz te njegove crte.

„Mnogo je pisao, mnogo je živeo. Nušić je navršio 73 godine […] A proživeo ih je na zadovoljstvo svoje i zadovoljstvo drugih, u vedrini duha do poslednjeg dana. Humor tu nije bio literatura, nego jedno životno osećanje, koje je u Nušiću odolevalo svima drugima.”

O Milanu Rakiću autor govori dosta pohvalno i karakteriše ga kao jednu „duboko osećajnu prirodu”. Pišući o pojedinostima koje se tiču Rakićevog karaktera i pesništva, Grol navodi brojne Rakićeve stihove, kako iz misaone, tako i iz ljubavne poezije. Zanimljivo je što se ovde pominje Rakićev motiv vezivanja za prošlost, koji koristi u pesmi Jedna želja ili u onoj predsmrtnoj Taj ogromni mesec limunove boje. Vrlo rado se sećao detinjstva i svog oca, koji ga je zvao: Mile Rači. Vredno je i što je Milan Grol uvrstio u svoje članke i neke od pisama Milana Rakića, kao što je njegovo pismo ženi sa puta od Soluna za Svetu goru (1906) i pismo iz Prištine, ili pismo koje šalje svom zetu, u kom piše o svojoj Oproštajnoj pesmi, tražeći zetovo mišljenje o njoj i savetu da li da je nazove Oproštajna pesma ili Poslednja pesma.

Iz predratne Srbije nudi čitaocima mogućnost da upotpune i prošire svoja znanja o osobama koje su srpsku modernu književnu kritiku izdigli na visok nivo – o Bogdanu Popoviću i o Jovanu Skerliću. Njih dvojica su pokušavali da dovedu srpsku književnost do jednog visokog stupnja i i njihova stremljenja su išla ka tome da srpskom jeziku daju izuzetno kvalitetne mogućnosti. Popović je bio Grolov profesor, kao i predsednik komisije na maturantskom ispitu, pa ga Grol i predstavlja iz svojih uspomena. Takođe, kako je Popović bio član nekadašnjeg Književno-umetničkog odbora Narodnog pozorišta, pa Milan Grol piše i o tome.

Nesumnjivo je da su veliki doprinos srpskoj kulturi, umetnosti i književnosti dali i realisti Radoje Domanović i Janko Veselinović, pa je vredno pročitati i o Domanovićevoj satiri i njegovom kritičkom pogledu na svet ili o oštrom kritičaru vlasti kakav je bio Veselinović. Poseban akcenat autor Iz predratne Srbije stavio je na Veselinovićev uređivački rad i časopis Zvezdu, čiji je on pokretač i urednik.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava objavljene i druge književne i pozorišne kritike: Ljubomir Nedić (Književne kritike, Iz novije srpske lirike), Pavle Popović (Izabrane kritike), Svetislav Vulović (Pozorišna i književna kritika), Jovan Skerlić (Istorija nove srpske književnosti) i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Sva dela Milana Grola koja je Portalibris objavio vidite OVDE, a knjigu Iz predratne SrbijeOVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu