Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Из предратне Србије – утисци и сећања Милана Грола о времену и људима

Из предратне Србије Милана Грола епохално је дело које ће читаоце упознати са временом и приликама у којима су неки од бројних великана српске књижевности живели и радили.

Ово врло важно дело први пут је објављено 1939. године, а настало је тако што су скупљени поједини чланци које је писао Милан Грол о истакнутим српским књижевницима и критичарима. Заправо, све те чланке написао је неким нарочитим поводом раније, а најчешће су то била обележавања годишњица о тим људима о којима је реч и у чланку. Он је врло пажљиво одабрао текстове и објединио их у ову књигу. Из предратне Србије

Књига Из предратне Србије броји десет чланака. Наиме, док су прва два општа и у њима приказује дешавања у предратној Србији и упоређује некадашњи Београд са оним у ком живи, наредних осам је посвећено искључиво једној личности. По тој личности чланци и носе наслове: Богдан Поповић, Милан Ракић, Љубомир Стојановић, Јован Скерлић, Радоје Домановић, Стеван Луковић, Бранислав Нушић. Изузетак је онај који говори о Јанку Веселиновићу, те се он зове Јанкова „Звезда”.

Милан Грол, аутор ове књиге, писао је о Нушићу и пре него што ће објавити ову књигу, односно о његових шест драма, међу којима су Обичан човек, Свет, Кнез од Семберије и Данак у крви, а о томе можете читати у Позоришним критикама, делу објављеном први пут 1931. године, а које је Порталибрис сада реиздао и обогатио своју едицију Отргнуто од заборава. За разлику од те књиге, овде, у књизи Из предратне Србије, Грол пише више о Нушићу као човеку него о самим његовим делима. Наравно, подразумева се да се не може говорити о њему а да се не помене колики је он хумориста, те поткрепи чињеницом каква књижевна остварења су настала из те његове црте.

„Много је писао, много је живео. Нушић је навршио 73 године […] А проживео их је на задовољство своје и задовољство других, у ведрини духа до последњег дана. Хумор ту није био литература, него једно животно осећање, које је у Нушићу одолевало свима другима.”

О Милану Ракићу аутор говори доста похвално и карактерише га као једну „дубоко осећајну природу”. Пишући о појединостима које се тичу Ракићевог карактера и песништва, Грол наводи бројне Ракићеве стихове, како из мисаоне, тако и из љубавне поезије. Занимљиво је што се овде помиње Ракићев мотив везивања за прошлост, који користи у песми Једна жеља или у оној предсмртној Тај огромни месец лимунове боје. Врло радо се сећао детињства и свог оца, који га је звао: Миле Рачи. Вредно је и што је Милан Грол уврстио у своје чланке и неке од писама Милана Ракића, као што је његово писмо жени са пута од Солуна за Свету гору (1906) и писмо из Приштине, или писмо које шаље свом зету, у ком пише о својој Опроштајној песми, тражећи зетово мишљење о њој и савету да ли да је назове Опроштајна песма или Последња песма.

Из предратне Србије нуди читаоцима могућност да употпуне и прошире своја знања о особама које су српску модерну књижевну критику издигли на висок ниво – о Богдану Поповићу и о Јовану Скерлићу. Њих двојица су покушавали да доведу српску књижевност до једног високог ступња и и њихова стремљења су ишла ка томе да српском језику дају изузетно квалитетне могућности. Поповић је био Гролов професор, као и председник комисије на матурантском испиту, па га Грол и представља из својих успомена. Такође, како је Поповић био члан некадашњег Књижевно-уметничког одбора Народног позоришта, па Милан Грол пише и о томе.

Несумњиво је да су велики допринос српској култури, уметности и књижевности дали и реалисти Радоје Домановић и Јанко Веселиновић, па је вредно прочитати и о Домановићевој сатири и његовом критичком погледу на свет или о оштром критичару власти какав је био Веселиновић. Посебан акценат аутор Из предратне Србије ставио је на Веселиновићев уређивачки рад и часопис Звезду, чији је он покретач и уредник.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава објављене и друге књижевне и позоришне критике: Љубомир Недић (Књижевне критике, Из новије српске лирике), Павле Поповић (Изабране критике), Светислав Вуловић (Позоришна и књижевна критика), Јован Скерлић (Историја нове српске књижевности) и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Милана Грола која је Порталибрис објавио видите ОВДЕ, а књигу Из предратне Србије ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу