Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ТО ЈЕ БИЛО ЈЕДНЕ НОЋИ НА ЈАДРАНУ – морско-београдска авантура из пера Мир-Јам

Роман То је било једне ноћи на Јадрану доноси пред читаоце узбудљиву животну и љубавну причу, на какве смо обично и навикли када је Мир-Јам у питању. Дела ове ауторке су широј публици постала још занимљивија него раније, између осталог и због ТВ серија снимљених по њиховим мотивима, а такав је случај и са овим романом. То је било једне ноћи на Јадрану је екранизован 2014. године као серија под називом Једне летње ноћи. Верујемо да ће свима онима који су имали прилике да погледају серију бити занимљиво да прочитају и књигу и на тај начин продубе своје утиске, али је сигурно да ће прича бити примамљива свима онима који иначе уживају у делима Мир-Јам.

Радња овог дела прати живот једне београдске породице, и то пре свега два тока везана за животе двеју сестара – Лоле и Кринке. Оне са мајком одлазе на летовање на Јадранско приморје, због чега је роман и добио овакав назив – То је било једне ноћи на Јадрану. За то време отац остаје у Београду и његов лик неће бити превише укључен у главне догађаје описане у роману. Њихова породица представљена је као идилична по  односима који владају међу члановима, а који обилују љубављу, пажњом, разумевањем и подршком. Управо таква атмосфера исијава и из саме чињенице да је отац послао своје две кћери и супругу на летовање, док је он остао у Београду. Летовање је требало да представља награду сестрама за њихово лепо васпитање, понашање према родитељима, манире итд., али ће се испоставити да ће оно бити све само не један мирни одмор за опуштање од градске гужве и свакодневних проблема. На овом путу сестре ће упознати многе људе који ће бити веома значајни у њиховим животима и након повратка у Београд, доживеће љубавна узбуђења и заносе, загребаће по површини неких давно закопаних и вешто чуваних тајни, али ће и са бригом и стрепњом окончати свој пут због вести да им је отац у Београду лоше.

Лола и Кринка су две по карактеру прилично различите особе, иако су сестре. Лола иза себе има један брак, који се, нажалост, окончао прераном смрћу њеног супруга. Због тог искуства и не тако завидне животне путање она је припремљенија за животне изазове, опуштенија за кокетирање и контакт са мушкарцима, али је у својој суштини жељна да коначно пронађе своју срећу у мирном породичном животу. Кринка с друге стране, или како је у роману често називају од милоште, „Кринић”, симбол је једне нежне, крхке женске природе, порцуланског, блиставо белог тена, који би могао освојити и најтврђа мушка срца. Ипак, она је доста стидљивија од своје сестре када су у питању односи са мушкарцима. Иако ће и њено срце заиграти на појаву маркантног Далматинца Дубравка, њихов однос биће до краја романа пропраћен изазовима, дилемама, нерешеним питањима која се налазе у њеној глави. Кринка је девојка која неизмерно поштује и воли своју породицу, своје родитеље и то ће показати несебичним и пожртвованим понашањем када се врате у Београд, у тренуцима када их је задесила породична трагедија и када је мајци подршка била најпотребнија.

Далматинац Дубравко ће на почетку покупити симпатије обеју сестара, али и других женских ликова у овом делу Мир-Јам. Ипак, он ће се за Кринку везати и на много дубљи начин, сплет догађаја и неки ликови које ће на мору сестре срести отвориће вешто скривану тајну, због које ће Кринка мислити да је љубав између њих двоје немогућа и забрањена, осећати се лоше и готово разболети. Поред тога, То је било једне ноћи на Јадрану обилује и другим занимљивим љубавним заплетима, који отварају нпр. питање различите вере као  могућег проблема за романсу, ту је безазлено флертовање, али и мотив зреле љубави и мирног породичног живота на селу, који ће досегнути Лола. Због свега наведеног ово дело Мир-Јам сигурно неће бити досадно љубитељима занимљивих љубавних прича, али ни онима који воле опис топле породичне љубави, каква роману То је било једне ноћи на Јадрану никако не мањка.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати српски љубавни романи као што су: Страст Давида Пијаде, Крв се буди и Једноспратне куће Љубице Радојичић, Сузана Божидара Савића, Спахиница и Даница Стевана Ј. Јевтића и многе друге.

Сва дела Милице Јаковљевић Мир-Јам можете видети  ОВДЕ, а роман То је било једне ноћи на Јадрану ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу