Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TO JE BILO JEDNE NOĆI NA JADRANU – morsko-beogradska avantura iz pera Mir-Jam

Roman To je bilo jedne noći na Jadranu donosi pred čitaoce uzbudljivu životnu i ljubavnu priču, na kakve smo obično i navikli kada je Mir-Jam u pitanju. Dela ove autorke su široj publici postala još zanimljivija nego ranije, između ostalog i zbog TV serija snimljenih po njihovim motivima, a takav je slučaj i sa ovim romanom. To je bilo jedne noći na Jadranu je ekranizovan 2014. godine kao serija pod nazivom Jedne letnje noći. Verujemo da će svima onima koji su imali prilike da pogledaju seriju biti zanimljivo da pročitaju i knjigu i na taj način prodube svoje utiske, ali je sigurno da će priča biti primamljiva svima onima koji inače uživaju u delima Mir-Jam.

Radnja ovog dela prati život jedne beogradske porodice, i to pre svega dva toka vezana za živote dveju sestara – Lole i Krinke. One sa majkom odlaze na letovanje na Jadransko primorje, zbog čega je roman i dobio ovakav naziv – To je bilo jedne noći na Jadranu. Za to vreme otac ostaje u Beogradu i njegov lik neće biti previše uključen u glavne događaje opisane u romanu. Njihova porodica predstavljena je kao idilična po  odnosima koji vladaju među članovima, a koji obiluju ljubavlju, pažnjom, razumevanjem i podrškom. Upravo takva atmosfera isijava i iz same činjenice da je otac poslao svoje dve kćeri i suprugu na letovanje, dok je on ostao u Beogradu. Letovanje je trebalo da predstavlja nagradu sestrama za njihovo lepo vaspitanje, ponašanje prema roditeljima, manire itd., ali će se ispostaviti da će ono biti sve samo ne jedan mirni odmor za opuštanje od gradske gužve i svakodnevnih problema. Na ovom putu sestre će upoznati mnoge ljude koji će biti veoma značajni u njihovim životima i nakon povratka u Beograd, doživeće ljubavna uzbuđenja i zanose, zagrebaće po površini nekih davno zakopanih i vešto čuvanih tajni, ali će i sa brigom i strepnjom okončati svoj put zbog vesti da im je otac u Beogradu loše.

Lola i Krinka su dve po karakteru prilično različite osobe, iako su sestre. Lola iza sebe ima jedan brak, koji se, nažalost, okončao preranom smrću njenog supruga. Zbog tog iskustva i ne tako zavidne životne putanje ona je pripremljenija za životne izazove, opuštenija za koketiranje i kontakt sa muškarcima, ali je u svojoj suštini željna da konačno pronađe svoju sreću u mirnom porodičnom životu. Krinka s druge strane, ili kako je u romanu često nazivaju od milošte, „Krinić”, simbol je jedne nežne, krhke ženske prirode, porculanskog, blistavo belog tena, koji bi mogao osvojiti i najtvrđa muška srca. Ipak, ona je dosta stidljivija od svoje sestre kada su u pitanju odnosi sa muškarcima. Iako će i njeno srce zaigrati na pojavu markantnog Dalmatinca Dubravka, njihov odnos biće do kraja romana propraćen izazovima, dilemama, nerešenim pitanjima koja se nalaze u njenoj glavi. Krinka je devojka koja neizmerno poštuje i voli svoju porodicu, svoje roditelje i to će pokazati nesebičnim i požrtvovanim ponašanjem kada se vrate u Beograd, u trenucima kada ih je zadesila porodična tragedija i kada je majci podrška bila najpotrebnija.

Dalmatinac Dubravko će na početku pokupiti simpatije obeju sestara, ali i drugih ženskih likova u ovom delu Mir-Jam. Ipak, on će se za Krinku vezati i na mnogo dublji način, splet događaja i neki likovi koje će na moru sestre sresti otvoriće vešto skrivanu tajnu, zbog koje će Krinka misliti da je ljubav između njih dvoje nemoguća i zabranjena, osećati se loše i gotovo razboleti. Pored toga, To je bilo jedne noći na Jadranu obiluje i drugim zanimljivim ljubavnim zapletima, koji otvaraju npr. pitanje različite vere kao  mogućeg problema za romansu, tu je bezazleno flertovanje, ali i motiv zrele ljubavi i mirnog porodičnog života na selu, koji će dosegnuti Lola. Zbog svega navedenog ovo delo Mir-Jam sigurno neće biti dosadno ljubiteljima zanimljivih ljubavnih priča, ali ni onima koji vole opis tople porodične ljubavi, kakva romanu To je bilo jedne noći na Jadranu nikako ne manjka.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi manje poznati srpski ljubavni romani kao što su: StrastDavida Pijade, Krv se budi i Jednospratne kućeLjubice Radojičić, SuzanaBožidara Savića, Spahinica i DanicaStevana J. Jevtića i mnoge druge.

Sva dela Milice Jakovljević Mir-Jam možete videti  OVDE, a roman To je bilo jedne noći na Jadranu OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu