Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Srpske narodne lirske pesme, lektira i reprezentativna zbirka

Srpske narodne lirske pesme u ovom izboru predstavljaju skup odabranih stihova koji istovremeno uvode u svet narodne poezije i daju reprezentativnu sliku tog koloritnog usmenog stvaralaštva. Kada je reč o lirkim pesmama, uvek se govori o njihovoj podeli, ali je negde možda i važnije šta nam one otkrivaju.

U ovom izboru nekako od prve strane čitalac se upoznaje sa životom našeg naroda: sa običajima, važnim životnim događajima, hijerarhijom odnosa između majke i ćerke, snaje i svekrve, neveste i devera… Na osnovu lirske poezije može se rekonstruisati stil života naših predaka koji je bio takav do relativno skorih vremena, i sezao dubiko u prošlost, jer, osim turskog osvajanja, nije bilo mnogo turbulentnih događaja, novina, bilo čega što bi menjalo život zajednice. Zato možemo govoriti i tome da su srpske narodne pesme u ovom izboru materijal za antropološko analiziranje možda i najstarijih karakteristika života na našem podneblju. Čak i ono baš „staro” i „davno” ostavilo je svoj pečat i u ovim pesmama, pa je vidljivo kroz simbole, naznake, detalje, dakle, prisutno je u nekim slojevima ove poezije.

Lirsku poeziju karakterišu i mnoge pesničke figure koje nisu uobičajene za svaku usmenu tradiciju i zato zavređuju posebnu pažnju, a u zbirci Srpske narodne lirske pesme odabrani su upravo stihovi gde su ove poetske figure najuspelije. Asonance, aliteracije, metafore, alegorije i to one vezane za prirodu, procese u njoj, predstavljaju ono vrhunsko bogatstvo našeg stvaralaštva.

Ova zbirka, Srpske narodne lirske pesme, upoznaje čitaoce i sa tipskim likovima narodne tradicije, smerna devojka, duhovita devojka, tužna majka, časni zaljubljeni mladić, samouverena devojka koja se s momkom u nečemu takmiči… Oni su deo kulture u širem smislu, najslikovitije i najupečatljivije prikazani kroz ove pesme, i to kroz svoje gestove, ponašanje, poglede, reči, garderobu. A bez poznavanja tih srpskih arhetipova nema razumevanja karakteristika narodnog bića, čitave naše kulture, umetnosti, istorije, pa ni svakodnevice. U tom smislu lirske pesme predstavljaju i odličan materijal za analizu psihologije ličnosti koja je duboko povezana za precima, tradicionalnom podelom uloga, prihvatljivim i neprihvatljivim ponašanjem.

Ali ako ove pesme ne posmatramo samo kao izvor informacija ili materijal za proučavanje, one pružaju veliku prijatnost i uživanje pri čitanju.

Zbirka Srpske narodne lirske pesme sadrži dela sa posebnim umetničkim i uopšte estetskim kvalitetima. Pre svega tu su očaravajući opisi i koloritne slike prirode. Intrigantne su i metafore koje se uglavnom odnose na ljubav, a prenesene su u prirodno okruženje i izazivaju divljenje narodnom geniju, koji je baš takvo upoređenje ili povezivanje smislio.

Pesme krasi jednostavnost, odnosno sposobnost da se kroz jednostavnu scenu, opis, dijalog prikaže emocija, situacija, zbir životnih pravila, karakter junaka, i ta sažetost je toliko efektna da se povodom naše lirske epske poezije može govoriti kao da je prema njoj nastala krilatica: manje je više.

U zbirci Srpske narodne lirske pesme vidljivo je i da ritam pesme čini pevljivim, zaraznim, nakon čitanja nastavljate da razmišljate u tom ritmu. One gotovo da pozivaju na igru.

Neke se približavaju epskim pesmama po ritmu i dinamici i u sebi sadrže određenu priču, dakle nisu sasvim lirske u svakom smislu. Ali je radnja svedena, obično predstavlja situaciju koja se razrešava u toku pesme, ili dijalog.

Zanimljive su i pesme gde se nebeska tela pojavljuju kao junaci. One su autentične, ali pokazuju i neku vezu sa romantičarskom književnošću, šekspirovskim dramama, odišu bliskošću sa prirodom, i na sličan način kao što u grčkoj mitologiji bogovi pokazuju osobine ljudi, i ovde nebeska tela imaju određen karakter, ljudske želje i slabosti…

Ono što je možda i najveći užitak koje donose narodne umotvorine u zbirci Srpske narodne lirske pesme su opisi devojaka povezani sa idealom koji je deo kolektivnog pamćenja, ali ima i simbolične elemente. Dok čitate prikaze lepih lica, obrvica, belih grla, rumenih usana, mirisnih nedara, pred oči iskrsava mlada lepotica. I čini se da mnogi svetski pesnici i pisci, koristeći najrazličitije figure, poređenja, tradicionalne i moderne tehnike, nisu uspevali da bolje opišu i pokažu šta je ta savršena lepota devojačke mladosti. Ovaj ideal umnogome je različit od onoga čemu se danas teži u tom kontekstu jer je lepota devojke u narodnoj lirskoj pesmi istovremeno slika njene čedne i nevine duše, dobrote, skromnosti, smernosti.

Portalibris je izdao i Vukov izbor narodnih lirskih pesama: Srpske narodne pjesme, prva knjiga, Antologiju narodne poezijeJaše Prodanovića, Antologiju dubrovačke lirikeMilana Rešetara, kao i kultnu Antologiju novije srpske lirikeBogdana Popovića.

Knjigu Srpske narodne lirske pesme možete pronaći OVDE.

 

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu