Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Социјалистичка мисао у Србији на Истоку Светозара Марковића

 

Србија на Истоку је једно од најзначајнијих дела Светозара Марковића, српског публицисте и политичара. У њему аутор, надахнут социјалистичким идејама с којима се упознао у Русији и Швајцарској, расправља о друштвеним и политичким проблемима Србије у периоду током и након ослобођења од Турака.

Марковић прати како се револуција која је довела до слободе друштва и државе одразила на њену економију и свакодневни живот. Погледи овог српског аутора колико ће бити плод изучавања друштвених покрета и друштвене мисли на Западу, толико ће имати корене у сагледавању услова и потреба развитка Србије на Истоку. Отуда Светозар Марковић у свом делу приказује две слике Србије – једна је она за време турске управе, док је друга ослобођена Србија, која се почела окретати западним, модернијим утицајима. Светозар Марковић врло јасно и сликовито показује транзицију Србије на путу од потлачене земље до модерног друштва које се развија по узору на Запад. Како аутор каже, тај пут су морале да прођу све модерне државе.

Ипак, Србија је услед турске управе каснила за развијеним земљама. Због тога се прелазак са старих државних модела на нове морао одвијати веома брзо, из чега и произлазе и новонастали проблеми у друштву. Испоставиће се, примећује Светозар Марковић y Србији на Истоку, да је српска држава била уједињена много више док је имала једног, највећег противника – Турску. Када је дошло до ослобођења, класне разлике су и даље наставиле да постоје, али сада унутар српског народа. Патња сељаштва се продубила, само су се привилеговани слојеви обогатили, чинећи тиме наново велики јаз у друштву. Сељаштво је сада морало да својим радом и трудом издржава велики број чиновника и бирократа. Село губи на значају, док је тежиште усмерено на живот у граду и лакшу зараду новца.

Србија на Истоку Светозара Марковића за савременог читаоца значајна је пре свега што се корени проблема с којима се данашње друштво суочава донекле могу тражити управо у периоду који Марковић описује. Иако је, како Марковић примећује, Србија имала добре темеље да изгради модерну демократску државу на основу традиционалних вредности и модела који су постојали у уједињеном српском народу док је владао тиранин, постанак модерне државе није био лак. Марковић је себи поставио циљ да српском народу изнесе ширу слику шта су му донели устанци, шта је имао па изгубио, а шта је могао добити па није у своме државном развитку.

Књига Србија на Истоку прво је дело Светозара Марковића објављено у оквиру едиције Отргнуто од заборава. Међу Порталибрисовим издањима наћи ћете и ова дела: Јаша Продановић (Уставни развитак и уставне борбе у Србији), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Милан Јовановић (Тамо-амо по Истоку), као и многа друга. Сва наша издања наћи ћете на Порталибрисовом сајту, а могућа је и онлајн куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу