Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Rat u Albaniji i oko Skadra” Jaše Tomića: potresna svedočanstva o prelasku srpske vojske preko Albanije

Kada je Jaša Tomić, srpski pisac, novinar i književnik, hteo da sačini knjigu Rat u Albaniji i oko Skadra na osnovu izveštaja iz Prvog i Drugog balkanskog rata, nastojao je da izdvoji ono što ga je u tim ratovima naročito oduševljavalo. Nisu sukobi s neprijateljskom vojskom i vojnička veština ono čemu se pisac najviše divio. Bili su to snaga volje, izdržljivost i nadljudski napor srpskih junaka da se izbore s nemilosrdnom prirodom i surovim uslovima pri prelasku preko Albanije, gde su im pretili izgladnelost, mraz i vremenske neprilike.

Jaša Tomić je prelazak srpske vojske preko albanskih planina stavio u kontekst drugih ratnih i osvajačkih pohoda u istoriji koji su od vojnika zahtevali sličan napor i okršaj s divljom i okrutnom prirodom. Tomić je našao samo tri primera gde su vojske morale da pređu gotovo neprohodne, gorostasne planine. Bio je to prelazak preko Alpa – najpre Hanibala i njegove vojske, a kasnije i Karla Velikog i Napoleona. Piscu se, i pored teškoća s kojima su ovi ratnici morali da se suoče, prelazak srpskih junaka preko Albanije činio najstrahotniji.

U knjizi Rat u Albaniji i oko Skadra dešavanja iz balkanskih ratova podeljena su na dve celine – u prvoj se govori o prelasku srpske vojske preko Albanije, dok druga celina okuplja svedočanstva o borbama crnogorske vojske i zauzimanju Skadra. Beleške o balkanskim ratovima Jaša Tomić je prikupio od stotinu vojnika: predvodnika, oficira, podoficira i redova. „Slušao sam”, kaže autor, „još za vruća traga, kada je glas vojnika još drhtao i kada su mu igrali mišići na licu i telu pri sećanju na one strahote.”

Da bi Rat u Albaniji i oko Skadra bilo autentično svedočanstvo iz balkanskih ratova, priložene su i ratne fotografije koje su Jaši Tomiću ustupili vojnici, a pokazuju predele kuda su srpska i crnogorska vojska morale da prođu. Time je novinar, pisac i ratni izveštač zaokružio ovu knjigu kao celinu i čitaocu omogućio da na najbolji način razume koliku žrtvu su naši preci morali da podnesu i koliki značaj nekadašnje borbe imaju za nas danas.

U okviru Portalibrisove edicije Otrgnuto od zaborava već smo imali priliku da čitamo dela Jaše Tomića, kao romanopisca u delu Trulež, ali i kao pisca-istraživača u knjizi Rat na Kosovu i Staroj Srbiji. Sada je pred čitaocima još jedno njegovo ostvarenje o borbama kojima će se diviti i docnija pokolenja i koje će imati veliki značaj u istoriji balkanskih ratova, ali i u našoj nacionalnoj istoriji uopšte – Rat u Albaniji i oko Skadra.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate knjige dokumentarne proze kao što su: Živojin Mišić (Moje uspomene), Branislav Nušić (Devetsto petnaesta: tragedija jednog naroda), Borisav Stanković (Pod okupacijom), Pera Todorović (Dnevnik jednog dobrovoljca), Dragutin Ilić (Zaječarska buna), Simo Matavulj (Bilješke jednog pisca), Milan Đ. Milićević (Iz mojih uspomena).

Sva dela Jaše Tomića možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu