Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Рат у Албанији и око Скадра” Јаше Томића: потресна сведочанства о преласку српске војске преко Албаније

Када је Јаша Томић, српски писац, новинар и књижевник, хтео да сачини књигу Рат у Албанији и око Скадра на основу извештаја из Првог и Другог балканског рата, настојао је да издвоји оно што га је у тим ратовима нарочито одушевљавало. Нису сукоби с непријатељском војском и војничка вештина оно чему се писац највише дивио. Били су то снага воље, издржљивост и надљудски напор српских јунака да се изборе с немилосрдном природом и суровим условима при преласку преко Албаније, где су им претили изгладнелост, мраз и временске неприлике.

Јаша Томић је прелазак српске војске преко албанских планина ставио у контекст других ратних и освајачких похода у историји који су од војника захтевали сличан напор и окршај с дивљом и окрутном природом. Томић је нашао само три примера где су војске морале да пређу готово непроходне, горостасне планине. Био је то прелазак преко Алпа – најпре Ханибала и његове војске, а касније и Карла Великог и Наполеона. Писцу се, и поред тешкоћа с којима су ови ратници морали да се суоче, прелазак српских јунака преко Албаније чинио најстрахотнији.

У књизи Рат у Албанији и око Скадра дешавања из балканских ратова подељена су на две целине – у првој се говори о преласку српске војске преко Албаније, док друга целина окупља сведочанства о борбама црногорске војске и заузимању Скадра. Белешке о балканским ратовима Јаша Томић је прикупио од стотину војника: предводника, официра, подофицира и редова. „Слушао сам”, каже аутор, „још за врућа трага, када је глас војника још дрхтао и када су му играли мишићи на лицу и телу при сећању на оне страхоте.”

Да би Рат у Албанији и око Скадра било аутентично сведочанство из балканских ратова, приложене су и ратне фотографије које су Јаши Томићу уступили војници, а показују пределе куда су српска и црногорска војска морале да прођу. Тиме је новинар, писац и ратни извештач заокружио ову књигу као целину и читаоцу омогућио да на најбољи начин разуме колику жртву су наши преци морали да поднесу и колики значај некадашње борбе имају за нас данас.

У оквиру Порталибрисове едиције Отргнуто од заборава већ смо имали прилику да читамо дела Јаше Томића, као романописца у делу Трулеж, али и као писца-истраживача у књизи Рат на Косову и Старој Србији. Сада је пред читаоцима још једно његово остварење о борбама којима ће се дивити и доцнија поколења и које ће имати велики значај у историји балканских ратова, али и у нашој националној историји уопште – Рат у Албанији и око Скадра.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате књиге документарне прозе као што су: Живојин Мишић (Моје успомене), Бранислав Нушић (Деветсто петнаеста: трагедија једног народа), Борисав Станковић (Под окупацијом), Пера Тодоровић (Дневник једног добровољца), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Симо Матавуљ (Биљешке једног писца), Милан Ђ. Милићевић (Из мојих успомена).

Сва дела Јаше Томића можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу