Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Морски галеб и Млинар и његова ћерка

Мало је података о животу и раду Каменка Суботића, мада је он иза себе оставио бројна дела, почев од романа Легија смрти, Морског галеба, збирке Ковиље, венац приповедака младим пријатељима, па до Политичке историје Буне или књиге О главној сеоби Срба под Арсенијем III Чарнојевићем и о првим српским привилегијама. Једна од приповедака овог аутора је и Млинар и његова ћерка. Едицијом Отргнуто од заборава Порталибрис жели овом писцу и новинару да врати популарност и сврста га у читане ауторе, да не остане међу заборављеним.

Два романа је написао Каменко Суботић: Легију смрти: роман из Балканског рата и роман Морски галеб. За разлику од првог, који је доста обиман, а, упркос томе, лаган за читање и све време без проблема пратите радњу, овај други је краћи по броју страницу, али због метафоричности коју аутор уноси мало је тежи за разумевање. Према томе, предлажемо читаоцу да се добро концентрише пре него што узме у руке Морског галеба.

У средишту радње овог романа Каменка Суботића је судбина младе девојке Ђурђијане, њена унутрашња борба узрокована најпре губитком сина првенца, а потом и неоствареном љубави. Подељен је на поглавља, којих има двадесет четири. Сва поглавља су насловљена; почиње главом која се зове Борба за хармонију, па следе: Крај празне колевке, Шта да се ради?, Уздаси за кулама у ваздуху, итд. све до последњег, које се зове Први акорди јесени ране.

Доста је писама дато у овом роману, и то оних која главна јунакиња, Ђурђијана, упућује Урошу, својој несуђеној љубави. У једном од њих она говори о бесмислу свог живота након сахране сина:

„Па ипак, не могу више овако да живим, јер у свему овом што имам не видим оправдање свог живота. Недостаје ми оно што је битно, недостаје ми оно што обезбеђује душевни мир и даје дубок смисао животу, недостаје ми његово идејно оправдање, његова метафизичка подлога. У овом погледу и испред мене и иза мене је празнина.”

Слично као и у роману Легија смрти, и у Морском галебу Каменко Суботић мало се осврће на историју српског народа. Ово дело одликују кратке реченице, честе метафоре, описи војвођанских предела, као и ауторово потенцирање на односу супротности: планине и равнице, мрака и светлости, зла и добра, севера и југа. Може бити посебно занимљиво и то што неки делови романа подсећају на драмски текст (додаје дидаскалије претежно), а и ово смо видели у Легији смрти.

Млинар и његова ћерка кратка је приповетка коју је прерадио Каменко Суботић. У њој су представљене типичне слике двеју статусно различитих породица: с једне стране је сиромашна мајка и њен син, а с друге богати газда и његова ћерка. Док скромна и племенита мајка саветује свог сина вредном раду и поштењу, дотле имућни отац, који верује у враџбине, жели богато да уда кћер.

Ово није прва прича коју ћете читати и питати се зашто материјални статус одлучује највише о томе да ли ће се неко пријатељити или постати љубавни партнер. Млинар и његова ћерка ће вас натерати да размислите о најважнијим животним питањима и схватите шта је заиста потребно за срећу и успех. Не бисмо откривали сам крај приповетке, остављамо вас да покушате сами да закључите како је могла да се заврши. Да ли су напоран и предан рад и искрена љубав једини и главни путеви до циља?

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и други мање познати романи, као што су: Разни путеви Милана Савића, У престоници Душана Рогића, Сузана Божидара Савића, Без оца и мајке Пере Радуловића, Спахиница Стевана Јевтића, и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Морски галеб и Млинар и његова ћерка погледајте ОВДЕ, а сва дела Каменка Суботића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу