Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЛИЦА У ПРОЛАЗУ Јована Поповића

Премда критичари истичу Истините легенде Јована Поповића, врсног српског приповедача, песника и учесника у НОБ-у, као најбољу, не може се порећи да су му врло успешни приповедачки поступци и у приповеткама које чине збирку Лица у пролазу. Ова књига штампана је 1941. године, али је изашла у јавност тек коју годину касније – 1944. године. Порталибрис је у своју едицију Отргнуто од заборава уврстио и ово Поповићево дело, које садржи следећих седам приповедака: Рента, Леда и Шука, Срећа, Друг из детињства, Три човека, Дечји леш испод Острога и Мариендорфска чаролија.

Када говоримо о стваралаштву Јована Поповића, врло је важно напоменути у ком периоду је он живео и стварао – афирмисао се у међуратном периоду, залагао се за радничку класу, расправљао о проблемима положаја измученог и напаћеног народа. Како је посматрао обичне људе и борио се за њихова права, не чуди и што је у свом књижевном опусу описао друштвену неправду, једноставног човека, његову патњу, (не)прихваћеност и (не)снађеност у заједници. Из самог стила писања се види да он жели да буде близак читаоцу, да створи међусобну повезаност и да му читалац лако верује као сведоку једног времена и народа. Био је Јован Поповић члан Посавског партизанског одреда 1941. године, те је заиста упознат са свим што се тада дешавало. Зато и његова дела – писао је и радио у партизанској штампи – јасно говоре о свему томе. Он не покушава да буде модеран писац, да уноси различите новине, већ јасно, реално и једноставно, аутентично приказује друштвену стварност.

Лица у пролазу заправо су они људи који чине свет из војвођанске средине. Премда нас Војводина можда првенствено асоцира на равнице, зеленило, плаветнило неба, на простор који одише мирноћом, и у вези с тим очекујемо да Поповић пише о особама и догађајима приказујући их у светлим тоновима, није тако. Овде је доминантна тема смрт, па су зато интензивирана осећања туге, бола и празнине. Заједничко овим „лицима у пролазу” јесте то што их живот мучи и што су навикнути да тако опстају, трпе или, у другој крајности, ипак изгубе борбу.

Ипак, оно што је једино важно јесте да је све пролазно и да, док тиња дубоко урезана жалост, живети се наставља. Често се његови јунаци налазе у ситуацијама које немају излаза, нико их не разуме, нема им помоћи, те се повлаче у себе, док их други сажаљевају.

Ове приповетке које чине Лица у пролазу, дешавања у њима и ликови, могу да изазову потресне моменте код читаоца. Није нимало свеједно читати о дечаку који је доживео несрећу и воз му је одсекао ноге. То је приповетка Рента, која не само што ће приказати тог дечака, његове проблеме настале због ове несреће и какве муке он трпи због тога него ће представити и дечакову породицу, која би да му помогне, а не може, и која, захваљујући лошој судбини, прима одређену суму новца једном месечно. Оно што је најболније, то је тренутак када сазнају да је уништена железничка пруга, да следи промена државе, и да то значи да ренту више неће примати.

У приповеци Дечји леш испод Острога Јован Поповић приказује најбољег себе у улози приповедача. Овде се говори о човеку који је сведочио умирању детета негде у црногорским брдима и дететовој сахрани, тим жалосним и веома тешким тренуцима. Ово су догађаји који могу да уздрмају живот јунака, који су прекретница и могу да промене погледе на свет.

Аутор Поповић је збирком Лица у пролазу осликао менталитет и друштвену свест обичних људи, једну сурову судбину и стварност, и ова збирка је баш она која никог неће оставити равнодушним.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате збирке приповедака као што су: Душан Радић (Тако ми, планинци!, Кроз живот, Живи наковањ, Три километра на сат), Милутин Јовановић (Незнани и заборављени), Милутин Ускоковић (Кад руже цветају), Григорије Божовић (Под законом) и многе друге. Сви наслови доступни су на Порталибрисовом сајту и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Лица у пролазу можете погледати ОВДЕ, а сва дела Јована Поповића која је Порталибрис објавио ОВДЕ.

 

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу