Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

LICA U PROLAZU Jovana Popovića

Premda kritičari ističu Istinite legende Jovana Popovića, vrsnog srpskog pripovedača, pesnika i učesnika u NOB-u, kao najbolju, ne može se poreći da su mu vrlo uspešni pripovedački postupci i u pripovetkama koje čine zbirku Lica u prolazu. Ova knjiga štampana je 1941. godine, ali je izašla u javnost tek koju godinu kasnije – 1944. godine. Portalibris je u svoju ediciju Otrgnuto od zaborava uvrstio i ovo Popovićevo delo, koje sadrži sledećih sedam pripovedaka: Renta, Leda i Šuka, Sreća, Drug iz detinjstva, Tri čoveka, Dečji leš ispod Ostroga i Mariendorfska čarolija.

Kada govorimo o stvaralaštvu Jovana Popovića, vrlo je važno napomenuti u kom periodu je on živeo i stvarao – afirmisao se u međuratnom periodu, zalagao se za radničku klasu, raspravljao o problemima položaja izmučenog i napaćenog naroda. Kako je posmatrao obične ljude i borio se za njihova prava, ne čudi i što je u svom književnom opusu opisao društvenu nepravdu, jednostavnog čoveka, njegovu patnju, (ne)prihvaćenost i (ne)snađenost u zajednici. Iz samog stila pisanja se vidi da on želi da bude blizak čitaocu, da stvori međusobnu povezanost i da mu čitalac lako veruje kao svedoku jednog vremena i naroda. Bio je Jovan Popović član Posavskog partizanskog odreda 1941. godine, te je zaista upoznat sa svim što se tada dešavalo. Zato i njegova dela – pisao je i radio u partizanskoj štampi – jasno govore o svemu tome. On ne pokušava da bude moderan pisac, da unosi različite novine, već jasno, realno i jednostavno, autentično prikazuje društvenu stvarnost.

Lica u prolazu zapravo su oni ljudi koji čine svet iz vojvođanske sredine. Premda nas Vojvodina možda prvenstveno asocira na ravnice, zelenilo, plavetnilo neba, na prostor koji odiše mirnoćom, i u vezi s tim očekujemo da Popović piše o osobama i događajima prikazujući ih u svetlim tonovima, nije tako. Ovde je dominantna tema smrt, pa su zato intenzivirana osećanja tuge, bola i praznine. Zajedničko ovim „licima u prolazu” jeste to što ih život muči i što su naviknuti da tako opstaju, trpe ili, u drugoj krajnosti, ipak izgube borbu.

Ipak, ono što je jedino važno jeste da je sve prolazno i da, dok tinja duboko urezana žalost, živeti se nastavlja. Često se njegovi junaci nalaze u situacijama koje nemaju izlaza, niko ih ne razume, nema im pomoći, te se povlače u sebe, dok ih drugi sažaljevaju.

Ove pripovetke koje čine Lica u prolazu, dešavanja u njima i likovi, mogu da izazovu potresne momente kod čitaoca. Nije nimalo svejedno čitati o dečaku koji je doživeo nesreću i voz mu je odsekao noge. To je pripovetka Renta, koja ne samo što će prikazati tog dečaka, njegove probleme nastale zbog ove nesreće i kakve muke on trpi zbog toga nego će predstaviti i dečakovu porodicu, koja bi da mu pomogne, a ne može, i koja, zahvaljujući lošoj sudbini, prima određenu sumu novca jednom mesečno. Ono što je najbolnije, to je trenutak kada saznaju da je uništena železnička pruga, da sledi promena države, i da to znači da rentu više neće primati.

U pripoveci Dečji leš ispod Ostroga Jovan Popović prikazuje najboljeg sebe u ulozi pripovedača. Ovde se govori o čoveku koji je svedočio umiranju deteta negde u crnogorskim brdima i detetovoj sahrani, tim žalosnim i veoma teškim trenucima. Ovo su događaji koji mogu da uzdrmaju život junaka, koji su prekretnica i mogu da promene poglede na svet.

Autor Popović je zbirkom Lica u prolazu oslikao mentalitet i društvenu svest običnih ljudi, jednu surovu sudbinu i stvarnost, i ova zbirka je baš ona koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate zbirke pripovedaka kao što su: Dušan Radić (Tako mi, planinci!, Kroz život, Živi nakovanj, Tri kilometra na sat), Milutin Jovanović (Neznani i zaboravljeni), Milutin Uskoković (Kad ruže cvetaju), Grigorije Božović (Pod zakonom) i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na Portalibrisovom sajtu i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Lica u prolazu možete pogledati OVDE, a sva dela Jovana Popovića koja je Portalibris objavio OVDE.

 

 

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu