Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

РАТ У МАЋЕДОНИЈИ И СТАРОЈ СРБИЈИ Јаше Томића

Књига Рат у Маћедонији и Старој Србији Јаше Томића враћа нас у период од пре више од једног века, у време балканских ратова. Њен аутор, Јаша Томић, извештава директно са терена, са фронта, што дело чини аутентичним и примамљивијим за публику. Томић је био ратни репортер за лист Застава, тако да је имао прилику да доживи атмосферу битака и сукоба и све то пренесе на читаоце. Када су балкански ратови започели, Јаша Томић је имао преко педесет година, што свакако нису најбоље године за ратовање. Ипак, он је ратовао на свим фронтовима, али тако што је извештавао детаљно и исцрпно о томе шта се тамо дешава, тако што се трудио да одржи дух народа, његово јединство, тако што је стално подсећао на природу и посебност српског народа, а све то помоћу оружја које је једном новинару и писцу најдраже, а то су речи. Како бележе Томићеви савременици, његови текстови су у то време били врло добро прихваћени и радо читани, а Застава би била распродата чим изађе.

Читајући Рат у Маћедонији и Старој Србији, читалац се у многим тренуцима може осетити као да се у том тренутку налази на бојном пољу са онима који се боре, да гледа битку испред себе. Описи су верни и детаљни, па тако сазнајемо о бици на Брегалници или Једрену, о сукобима на српско-бугарској граници и многим другим догађајима из рата готово као да испред себе гледамо филм са сценама из тих битака. Већ на почетку књиге Рат у Маћедонији и Старој Србији читаоцу ће бити предочена природа описаних сукоба: „Онај страховит покољ између Срба и Бугара 1913. године назвала је већ словенска штампа братоубилачки рат. Брат је задавао брату ране, зато су и биле тако дубоке.” Ове две реченице наговештавају сву суровост рата, о којој ћемо моћи да читамо у делу и коју се писац не либи да прикаже директно. „Поља су покривена лешевима, број рањеника је огроман, на неким местима леже мртви и измрцварени на гомиле, као снопље.” Описи попут наведеног нису нимало ретки, а с друге стране, ништа мање није изражено ни Томићево родољубље, национални занос и одушевљење храброшћу и успесима српских војника.

Иако обилује описима битака из Првог и Другог балканског рата, Рат у Маћедонији и Старој Србији никако није сведено само на ту једну димензију. Јаша Томић је и велики интелектуалац са широким знањем из бројних области, што ће нам као читаоцима показати и у својим чланцима. Тако ћемо моћи да прочитамо о карактеру народа на Балкану (најпре Срба и Бугара, али и Македонаца), њиховом понашању у кризним ситуацијама као што је рат, али и у миру. Врло сликовито и детаљно, али и прилично живописно ће нам писац причати о Бугарима, али и тзв. бугараштву, као и о развијању бугараштва у Македонији, односно ширењу бугарског утицаја науштрб српског у Македонији. Колико су сурови описи битака и извештаји о смрти, толико су занимљива пишчева културолошка запажања и дигресије, а управо они и чине да атмосфера буде верно приказана и да имамо целовиту слику тог периода из наше историје пред собом.

Поред књиге Рат у Маћедонији и Старој Србији, Порталибрис је објавио и остала дела документарне прозе Јаше Томића, која описују подвиге српске војске: Рат у Албанији и око Скадра и Рат на Косову и Старој Србији.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате књиге документарне прозе као што су: Живојин Мишић (Моје успомене), Бранислав Нушић (Деветсто петнаеста: трагедија једног народа), Борисав Станковић (Под окупацијом), Пера Тодоровић (Дневник једног добровољца), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Симо Матавуљ (Биљешке једног писца), Милан Ђ. Милићевић (Из мојих успомена).

Сва дела Јаше Томића можете видети ОВДЕ, а књигу Рат у Маћедонији и Старој Србији ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу