Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

RAT U MAĆEDONIJI I STAROJ SRBIJI Jaše Tomića

Knjiga Rat u Maćedoniji i Staroj Srbiji Jaše Tomića vraća nas u period od pre više od jednog veka, u vreme balkanskih ratova. Njen autor, Jaša Tomić, izveštava direktno sa terena, sa fronta, što delo čini autentičnim i primamljivijim za publiku. Tomić je bio ratni reporter za list Zastava, tako da je imao priliku da doživi atmosferu bitaka i sukoba i sve to prenese na čitaoce. Kada su balkanski ratovi započeli, Jaša Tomić je imao preko pedeset godina, što svakako nisu najbolje godine za ratovanje. Ipak, on je ratovao na svim frontovima, ali tako što je izveštavao detaljno i iscrpno o tome šta se tamo dešava, tako što se trudio da održi duh naroda, njegovo jedinstvo, tako što je stalno podsećao na prirodu i posebnost srpskog naroda, a sve to pomoću oružja koje je jednom novinaru i piscu najdraže, a to su reči. Kako beleže Tomićevi savremenici, njegovi tekstovi su u to vreme bili vrlo dobro prihvaćeni i rado čitani, a Zastava bi bila rasprodata čim izađe.

Čitajući Rat u Maćedoniji i Staroj Srbiji, čitalac se u mnogim trenucima može osetiti kao da se u tom trenutku nalazi na bojnom polju sa onima koji se bore, da gleda bitku ispred sebe. Opisi su verni i detaljni, pa tako saznajemo o bici na Bregalnici ili Jedrenu, o sukobima na srpsko-bugarskoj granici i mnogim drugim događajima iz rata gotovo kao da ispred sebe gledamo film sa scenama iz tih bitaka. Već na početku knjige Rat u Maćedoniji i Staroj Srbiji čitaocu će biti predočena priroda opisanih sukoba: „Onaj strahovit pokolj između Srba i Bugara 1913. godine nazvala je već slovenska štampa bratoubilački rat. Brat je zadavao bratu rane, zato su i bile tako duboke.” Ove dve rečenice nagoveštavaju svu surovost rata, o kojoj ćemo moći da čitamo u delu i koju se pisac ne libi da prikaže direktno. „Polja su pokrivena leševima, broj ranjenika je ogroman, na nekim mestima leže mrtvi i izmrcvareni na gomile, kao snoplje.” Opisi poput navedenog nisu nimalo retki, a s druge strane, ništa manje nije izraženo ni Tomićevo rodoljublje, nacionalni zanos i oduševljenje hrabrošću i uspesima srpskih vojnika.

Iako obiluje opisima bitaka iz Prvog i Drugog balkanskog rata, Rat u Maćedoniji i Staroj Srbiji nikako nije svedeno samo na tu jednu dimenziju. Jaša Tomić je i veliki intelektualac sa širokim znanjem iz brojnih oblasti, što će nam kao čitaocima pokazati i u svojim člancima. Tako ćemo moći da pročitamo o karakteru naroda na Balkanu (najpre Srba i Bugara, ali i Makedonaca), njihovom ponašanju u kriznim situacijama kao što je rat, ali i u miru. Vrlo slikovito i detaljno, ali i prilično živopisno će nam pisac pričati o Bugarima, ali i tzv. bugaraštvu, kao i o razvijanju bugaraštva u Makedoniji, odnosno širenju bugarskog uticaja nauštrb srpskog u Makedoniji. Koliko su surovi opisi bitaka i izveštaji o smrti, toliko su zanimljiva piščeva kulturološka zapažanja i digresije, a upravo oni i čine da atmosfera bude verno prikazana i da imamo celovitu sliku tog perioda iz naše istorije pred sobom.

Pored knjige Rat u Maćedoniji i Staroj Srbiji, Portalibris je objavio i ostala dela dokumentarne proze Jaše Tomića, koja opisuju podvige srpske vojske: Rat u Albaniji i oko Skadra i Rat na Kosovu i Staroj Srbiji.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate knjige dokumentarne proze kao što su: Živojin Mišić (Moje uspomene), Branislav Nušić (Devetsto petnaesta: tragedija jednog naroda), Borisav Stanković (Pod okupacijom), Pera Todorović (Dnevnik jednog dobrovoljca), Dragutin Ilić (Zaječarska buna), Simo Matavulj (Bilješke jednog pisca), Milan Đ. Milićević (Iz mojih uspomena).

Sva dela Jaše Tomića možete videti OVDE, a knjigu Rat u Maćedoniji i Staroj SrbijiOVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu