Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Герасим Зелић

 

Герасим Зелић (1752–1828) био је архимандрит православног манастира Крупе и генерални викар Српске православне цркве у Далмацији и Боки которској, српски писац и први члан Матице српске, основане у Пешти 1826. године.

Герасим Зелић рођен је 1752. године у свештеничкој породици, на крштењу добивши име Кирил. Већ као дете желео је да се посвети монашком позиву, упркос жељама свог стрица и главе породице, попа Стефана. Разлози за ово стричево противљење нису нимало неочекивани – у породици је већ било неколико дечака који су учили за свештенике, а у сеоским домаћинствима руку никада нема довољно.

Са осам година Кирил одлази у манастир Крупу и прво „учи буквицу” код монахиње Ане, познатије као баба Штула. У Крупи ће се и замонашити и узети име Герасим. У тадашњој северној Далмацији постоји око шездесет православних цркава и три манастира: Крупа, Крка и Драговић, који чине средиште културног живота Срба овог простора.

Ако је судити према Зелићевој аутобиографији, он се читавог свог живота борио како за своје црквено достојанство, односно позицију у црквеној хијерархији, тако и за очување аутономије Српске православне цркве у Далмацији. За православни народ је време у коме су се често на власти смењивале католичке земље, Млетачка република, Аустрија и Француска, било посебно компликовано и тешко. Иако сукобљене, због својих различитих политичких циљева, све три земље имају суштински исти однос према православном живљу. Овде се посебно препознаје вештина и дипломатски дар који је Герасим Зелић имао, да код свих тренутних власти успе да задржи своју високу позицију у манастиру, али да никада не угрози статус Цркве.

Герасим Зелић је током свог живота много путовао, у Цариград, Русију, Француску, Италију, Аустрију. Циљ ових његових путовања је, са једне стране, био дипломатски – снажење позиције православне цркве у Далмацији, а са друге стране, стицање личних познанстава и веза које ће му олакшати постизање личних амбиција и надмоћ у унутарцрквеним сукобима.

Посебно је занимљив опис његовог путовања у Русију, где је ишао да прибави материјална средства свом манастиру. Герасим Зелић пише о сусрету са царицом Катарином Великом и кнезом Потемкином, са којима је у више наврата разговарао и који су на њега оставили велики утисак.

Када су 1806. године Далмацијом завладали Французи, њихови закони о верским слободама обухватају и православце. Уочивши добру прилику, Зелић се посебно ангажује и ставља се на чело депутације којој Наполеон треба да потврди иста права која ужива и католички свет. О својим бројним аудијенцијама код Наполеона Герасим Зелић ће у свом Житију писати са посебном пажњом, па на једном месту сликовито сведочи о Наполеоновој личности:

У оно осам мјесеци, док сам се у Паризу бавио, дошао ми је најмање 30 пута које што по двије по три ријечи запитати. Ја сам га свагда слободно дочекао и слободно на оно одговорио што ме је питао. Он је к мени долазио и питао ме којешта, понајвише зато не би ли се ја препао и смео да му не умијем шта одговорити, мислећи да ми је сада првина с царем говорити. А није знао да сам ја до то доба имао чест већ са три цара говорити: с императором Јосифом II, Леополдом и Францом, тако с русијском императрицом Екатарином, с краљем пољским Станиславом и Евгенијом вицекраљем Италије.   

Герасим Зелић је несумњиво личност која је у историји Српске православне цркве оставила значајан траг; али, можда је још значајнији допринос који је он оставио српској књижевности. Својим обимним Житијем писаним у духу европског просветитељства, а по угледу на Доситејево дело Живот и прикљученија, оставља значајан опис и сведочанство о духовном, културном и свакодневном животу Срба у Далмацији.

Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата мемоарска и аутобиографска дела и других заборављених српских писаца као што су: Прота Матеја Ненадовић (Мемоари), Милица Јанковић (Исповести), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Драгутин Илић (Зајечарска буна),  Симо Матавуљ (Биљешке једног писца), Живојин Мишић (Моје успомене) и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу