Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ДОРЋОЛСКА ПОСЛА Чича Илије Станојевића

У прве две деценије двадесетог века српска драма наставила је свој развој у већ започетом правцу из последњих деценија деветнаестог века, тј. из периода српског романтизма и реализма. Један од узрока томе свакако јесу саме историјске и политичке околности, под чијим је утицајем наставила да се развија историјска драма, која је свој процват доживела за време романтизма, посебно у драмама Ђуре Јакшића и Лазе Костића. С друге стране, поред нушићевске реалистичне комедије, развијао се један прелазни облик између драме и опере, такозвани комад с певањем, један од основних жанрова прве две деценије прошлог века. Један од представника који је радио на развоју овог жанра јесте некадашњи најпре глумац, а затим и стваралац ове врсте – Чича Илија Станојевић и његово најпознатије дело писано за глумце тадашњег Народног позоришта – Дорћолска посла (1909).

Драма Дорћолска посла је један од најпознатијих и најизвођенијих комада с певањем Чича Илије Станојевића са мотивима из народног живота, али и мотивима из ране античке, тачније плаутовске комедије, који су се касније пренели и на класицистичку и романтистичку комедију, где се појављује мотив лепе и истовремено довитљиве девојке, у коју се заљубљује старији човек. У овом случају у младу и лепу Катицу несрећно се заљубљује Цинцарин Наско, као типски лик, тврдица грчког порекла баш као и Стеријин Кир Јања. Са друге стране, као његов ривал и супарник стоји младић Аца, коме је, насупрот Наску, љубав узвраћена, и који намерава да ожени Катицу, као и Наско.

Међутим, главни заплет у драми Дорћолска посла чини други ток радње који ће се касније укрстити са љубавним заплетом, а односи се на лакомисленог младића Ђолета, већ ожењеног човека и оца, који покушава да се на једноставан начин обогати у жељи да докаже да је то могуће и да није све у занату и труду. Његов главни опонент у мишљењу јесте његов отац Чича Паун, који на све могуће начине покушава сина да уразуми и врати на прави пут, те се том линијом провлачи мотив блудног сина, који није одбегао од куће, само је накратко скренуо са правог пута.

Оба заплета се у једном тренутку преплићу и до краја теку удружено, чинећи Дорћолска посла једном јединственом и заокруженом целином, где на самом крају Чича Илија Станојевић успоставља равнотежу, при чему свако добија оно што заслужује.

Дорћолска посла Чича Илије Станојевића су заправо једна фолклорна драма пуна народних песама и игара са љубавном фабулом у основи и обавезном свадбом на крају.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друге мање познате драме, међу којима су: Развод брака Јаше Томића, Смрт Уроша Петог Стефана Стефановића, Завјет Сима Матавуља, Тодор од Сталаћа Милоша Цветића и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина.

Књигу Дорћолска посла погледајте ОВДЕ, а сва дела Чича Илије Станојевића која је Порталибрис објавио ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу