Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

БОМБАРДАЊЕ БЕОГРАДА, Јован Ристић

Јован Ристић занимљиво је и важно име српске дипломатије, политике, државништва деветнаестог века. По значају и утицају који је имао може се рећи да стоји раме уз раме са личностима као што су Никола Пашић или Илија Гарашанин. Оснивач је тадашње Либералне странке. За време владавине династије Обреновић имао је велику моћ. Бројне су улоге које је обављао, али једна од најважнијих, кроз коју је можда испољио највише утицаја, јесте функција намесника у име малолетних владара из династије Обреновић, и то чак два пута – прво у име Милана Обреновића, а затим и у име његовог сина Александра. Утицао је и на усвајање Намесничког устава.

Наведени подаци о Јовану Ристићу, аутору књиге Бомбардање Београда, неопходни су и за њено само разумевање. Важно је знати колики утицај и какву моћ је њен аутор имао на политичкој сцени свог времена како бисмо боље разумели и значај саме ове књиге.

Већ сам наслов – Бомбардање Београда – издваја се јер је реч „бомбардање” на творбеном плану нама данас необична. Дух времена оставио је трага и на наслов књиге. „Бомбардања”, односно бомбардовања, како је уобичајеније данас, представљају важне тачке на линији која представља историјски развој било ког народа или државе, а тако је засигурно и када је Београд у питању. Када се помене бомбардовање Београда, претпостављамо да је већини прва асоцијација бомбардовање из 1941. године, у Другом светском рату. Међутим, Бомбардање Београда Јована Ристића ипак се бави неким другим, ранијим историјским догађајима. Бомбардовање које је овде описано представљало је одговор турске власти на одлуке донете на Преображенској скупштини, али и уопште на политику Обреновића у том периоду. Сама књига настала је десет година након самих догађаја, а како аутор каже, књига је написана „по аутентичним изворима и са објашњавајућим документима”. Јован Ристић нам, дакле, као писац гарантује аутентичност и истинитост описаних догађаја, чиме ће врло јасно одредити карактер својих текстова – они немају никакве везе са фикцијом или некаквом уметничком пројекцијом или надоградњом. Напротив, књигу чине најразличитији текстови који се односе на тада актуелне политичке догађаје, ту је бројна вредна преписка између тада важних имена на политичкој сцени, државника и сл. Интересантан је податак да је Јован Ристић сав прилог од продаје књиге Бомбардање Београда наменио за подизање споменика кнезу Михаилу, односно „књазу Михаилу”, како сам каже у оригиналном издању свог дела. Ово је значајан податак о поштовању које је према династији Обреновић аутор на овај начин изразио, а може бити интересантно и свима онима који се данас шетају Кнез Михаиловом улицом и чије је место састанака управо овај познати споменик.

Сама књига подељена је на два велика дела. Први део чини тридесет и шест поглавља означених само римским бројевима, без икаквих посебних поднаслова, у којима Јован Ристић детаљно описује догађаје који су претходили и довели до бомбардовања Београда. То су пре свега догађаји везани за Преображенску скупштину 1861. године, иако се аутор враћа и неколико година уназад приликом појединих објашњења. Осим изношења пуких чињеница када и како се нешто десило, аутор пуну пажњу посвећује и дипломатској, политичкој позадини свих наведених догађаја. О значају дипломатије говори нам и на самом почетку књиге: „У нас мисле једни да се у народном животу не може ништа свршити без помоћи дипломације, а други опет држе да се све и свагда мора мимо њу радити. Погрешно суде и једни и други; јер ни једно ни друго мишљење не важи за свако време. Има тренутака кад је одвећ опасно дипломацију презирати, а има их кад управо мимо њу ићи треба. Ко, дакле, има свагда право? Онај који ни с које тачке није предубеђен, већ ради у довољном познавању и своје снаге и јачине интереса са којима у сукоб улази.” Став о дипломатији дат је на начин који обичан читалац доживљава као дипломатски стил – без екстремних и коначних ставова, већ увек одмерено и промишљено у свему.

Други део књиге назван је „Објашњавајући документи” и у њему проналазимо заиста документе који су прилог наведеном у првом делу – то су бројне ноте, меморандуми, конвенције и сл. Свакако занимљиво штиво за све љубитеље овог периода српске историје!

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друга мање позната историјска дела, међу којима су: Историја политичких странака и струја у Србији, Уставни развитак и уставне борбе у Србији Јаше Продановића, Рат у Албанији и око Скадра, Рат у Маћедонији и Старој Србији Јаше Томића, Историја Југославије, Наше победе Владимира Ћоровића, Из нове српске историје Михаила Гавриловића. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина.

Књигу Бомбардање Београда погледајте ОВДЕ, а сва дела Јована Ристића која је Порталибрис објавио ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу