Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЗВЕЗДИЦА: књига за децу

Звездица је прва од књига Михаила Сретеновића, српског књижевника и учитеља, која се нашла у Порталибрисовој едицији Отргнуто од заборава. Највише ће јој се обрадовати најмлађи читаоци и родитељи који желе да пруже свом детету праву књигу. Порталибрис свакако од самих својих почетака негује дечју књижевност како са делима страних аутора тако и са делима домаћих. Врло је битно да одмалена учимо дете да расте уз књигу, да му читамо песме и приче и преносимо љубав према књижевности.

Михаило Сретеновић је један од српских, слободно можемо рећи, заборављених писаца, а у његовом широком књижевном опусу издваја се велики број књига за децу. Звездица, врло интересантна, посебна и поучна књига, једна је од књига коју је он уредио, али исто тако и написао неке од текстова који се налазе у њој. Невелика је обимом, таман онаква каквој јој се деца радују. У њој се налазе и песме и приче, из којих ће читаоци моћи да извуку бројна наравоученија. Заправо – као што је случај са свим књижевним делима, па тако и овде – читајући ове текстове, и насмејаћете се и заплакати. Саживећете се са ликовима из прича Мали домаћини, Златокосић, Моба, Мишина шарена тестица, Млада мува, Видео вампира, Непослушни жапчићи и других. Михаило Сретеновић углавном инстистира да јунаци у причама буду деца, али никако не заборавља и да буду присутни и старији: родитељи, комшије, учитељи, итд. Из примера поступака и разговора између ових јунака може се научити много тога.

ЗвездицаЗвездица је прави избор када су у питању многе животне лекције које треба деца да савладају: искреност, исправни поступци, марљивост и слога. Ова књига подстаћи ће малишане и да размисле о томе колико је важно слушати родитеље, поштовати старије, делити са другима, или одабрати игру примерену свом узрасту.

Прича Моба говори о дружини која је свесна да родитељи не могу све сами да постигну и да им треба, чим си спреман, помоћи у свим пословима. Мали дечаци сетиће се да сазову мобу како би покупили сено, али пре свега знају да се ништа не може без пристанка родитеља. С обзиром на то да желе очеве да изненаде, тражиће сагласност од мајки. Марљивошћу и сложним радом успели су да заврше посао, и сви су били поносни на њих. Мале али вредне руке урадиле су велику ствар.

Михаило Сретеновић ће овом књигом многим одраслим читаоцима вратити у сећања приче које су слушали од бака, она топла и нежна приповедања која никад нисмо желели да дође крај, него смо увек тражили још. Две такве приче које се налазе у Звездици су Љубишина молитва и Оци. Прича Оци указује на српски празник Дан очева, који с нестрпљењем чекају и деца и тате. Поука коју ће малишани извући из ове приче јесте да не треба заборавити ни на сирочиће, одрасле без маме и тате, саме без игде икога на свету. Свима треба пружити помоћ и љубав, а онда ће они то знати да врате кроз неколико година, и сами касније кад постану зрели. Такође, са вером у Бога, молитвом, топлом речи, са добрим понашањем треба да идемо кроз живот и Бог ће нас наградити. То доказује и прича Љубишина молитва.

Песме у Звездици су кратке, римују се стихови и лаке за памћење. Све су симпатичне, од прве до последње, а неке од њих су: Не радуј се туђем злу, Ко другоме јаму копа, сам у њу упада, Бата и сека, Промучи се, Најбољи друг, Несташни мишеви.

Песма Поклич једне Српкињице и прича Син говоре о чувању нашег традиционалног и порекла. Ова песма ће својим стиховима позвати читаоце да не забораве славна јунаштва Милоша Обилића, Југовића, Страхињића бана, и упутити апел свим родитељима да одгајају децу у том духу. Прича Син говори о периоду турске најезде и њиховог отимања српске деце. Али, иако узет да одраста као Турчин, Миливоје није избрисао из сећања своје, те ће се вратити роду свом.

На крају Звездице, пре последње две песме, читаћете Луткину болест, краћу комедију за децу. Она има појаве које се јављају у драми и лица. Замишљено је тако да лица која су учесници у једном тренутку долазе на идеју да се играју, те свако од њих добија улогу. Нешто слично ћете видети и у Малим домаћинима, која ће нас упозорити да сваког тренутка бринемо о деци и пазимо којих игара се играју. Нарочито је важно да одаберу идеалну игру са вршњацима која је баш за њихов узраст, како не би после биле лоше последице.

Звездица, чији је аутор и уредник Михаило Сретеновић, заиста је књига коју би требало свако дете да прочита.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друге књиге за децу, међу којима су: Жута породица и друге приче Милице Јанковић, Тера баба козлиће Данице Бандић, Бајке Илије Вукићевића, Српске народне бајке и приче и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Звездица погледајте ОВДЕ, а сва дела Михаила Сретеновића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу