Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

ZVEZDICA: knjiga za decu

Zvezdica je prva od knjiga Mihaila Sretenovića, srpskog književnika i učitelja, koja se našla u Portalibrisovoj ediciji Otrgnuto od zaborava. Najviše će joj se obradovati najmlađi čitaoci i roditelji koji žele da pruže svom detetu pravu knjigu. Portalibris svakako od samih svojih početaka neguje dečju književnost kako sa delima stranih autora tako i sa delima domaćih. Vrlo je bitno da odmalena učimo dete da raste uz knjigu, da mu čitamo pesme i priče i prenosimo ljubav prema književnosti.

Mihailo Sretenović je jedan od srpskih, slobodno možemo reći, zaboravljenih pisaca, a u njegovom širokom književnom opusu izdvaja se veliki broj knjiga za decu. Zvezdica, vrlo interesantna, posebna i poučna knjiga, jedna je od knjiga koju je on uredio, ali isto tako i napisao neke od tekstova koji se nalaze u njoj. Nevelika je obimom, taman onakva kakvoj joj se deca raduju. U njoj se nalaze i pesme i priče, iz kojih će čitaoci moći da izvuku brojna naravoučenija. Zapravo – kao što je slučaj sa svim književnim delima, pa tako i ovde – čitajući ove tekstove, i nasmejaćete se i zaplakati. Saživećete se sa likovima iz priča Mali domaćini, Zlatokosić, Moba, Mišina šarena testica, Mlada muva, Video vampira, Neposlušni žapčići i drugih. Mihailo Sretenović uglavnom instistira da junaci u pričama budu deca, ali nikako ne zaboravlja i da budu prisutni i stariji: roditelji, komšije, učitelji, itd. Iz primera postupaka i razgovora između ovih junaka može se naučiti mnogo toga.

ZvezdicaZvezdica je pravi izbor kada su u pitanju mnoge životne lekcije koje treba deca da savladaju: iskrenost, ispravni postupci, marljivost i sloga. Ova knjiga podstaći će mališane i da razmisle o tome koliko je važno slušati roditelje, poštovati starije, deliti sa drugima, ili odabrati igru primerenu svom uzrastu.

Priča Moba govori o družini koja je svesna da roditelji ne mogu sve sami da postignu i da im treba, čim si spreman, pomoći u svim poslovima. Mali dečaci setiće se da sazovu mobu kako bi pokupili seno, ali pre svega znaju da se ništa ne može bez pristanka roditelja. S obzirom na to da žele očeve da iznenade, tražiće saglasnost od majki. Marljivošću i složnim radom uspeli su da završe posao, i svi su bili ponosni na njih. Male ali vredne ruke uradile su veliku stvar.

Mihailo Sretenović će ovom knjigom mnogim odraslim čitaocima vratiti u sećanja priče koje su slušali od baka, ona topla i nežna pripovedanja koja nikad nismo želeli da dođe kraj, nego smo uvek tražili još. Dve takve priče koje se nalaze u Zvezdici su Ljubišina molitva i Oci. Priča Oci ukazuje na srpski praznik Dan očeva, koji s nestrpljenjem čekaju i deca i tate. Pouka koju će mališani izvući iz ove priče jeste da ne treba zaboraviti ni na siročiće, odrasle bez mame i tate, same bez igde ikoga na svetu. Svima treba pružiti pomoć i ljubav, a onda će oni to znati da vrate kroz nekoliko godina, i sami kasnije kad postanu zreli. Takođe, sa verom u Boga, molitvom, toplom reči, sa dobrim ponašanjem treba da idemo kroz život i Bog će nas nagraditi. To dokazuje i priča Ljubišina molitva.

Pesme u Zvezdici su kratke, rimuju se stihovi i lake za pamćenje. Sve su simpatične, od prve do poslednje, a neke od njih su: Ne raduj se tuđem zlu, Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada, Bata i seka, Promuči se, Najbolji drug, Nestašni miševi.

Pesma Poklič jedne Srpkinjice i priča Sin govore o čuvanju našeg tradicionalnog i porekla. Ova pesma će svojim stihovima pozvati čitaoce da ne zaborave slavna junaštva Miloša Obilića, Jugovića, Strahinjića bana, i uputiti apel svim roditeljima da odgajaju decu u tom duhu. Priča Sin govori o periodu turske najezde i njihovog otimanja srpske dece. Ali, iako uzet da odrasta kao Turčin, Milivoje nije izbrisao iz sećanja svoje, te će se vratiti rodu svom.

Na kraju Zvezdice, pre poslednje dve pesme, čitaćete Lutkinu bolest, kraću komediju za decu. Ona ima pojave koje se javljaju u drami i lica. Zamišljeno je tako da lica koja su učesnici u jednom trenutku dolaze na ideju da se igraju, te svako od njih dobija ulogu. Nešto slično ćete videti i u Malim domaćinima, koja će nas upozoriti da svakog trenutka brinemo o deci i pazimo kojih igara se igraju. Naročito je važno da odaberu idealnu igru sa vršnjacima koja je baš za njihov uzrast, kako ne bi posle bile loše posledice.

Zvezdica, čiji je autor i urednik Mihailo Sretenović, zaista je knjiga koju bi trebalo svako dete da pročita.

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i druge knjige za decu, među kojima su: Žuta porodica i druge pričeMilice Janković, Tera baba kozlićeDanice Bandić, BajkeIlije Vukićevića, Srpske narodne bajke i priče i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Zvezdica pogledajte OVDE, a sva dela Mihaila Sretenovića OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu