Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Светозар Ћоровић: „У ћелијама”

Већ познат по својим романима Стојан Мутикаша и Мајчина султанија, Светозар Ћоровић ствара још један роман – У ћелијама. У својим делима Ћоровић остаје доследан себи уносећи мотиве из свог краја и осветљавајући друштвене односе.

Роман У ћелијама објављен је први пут 1908. године. Желећи да укаже на друштвени миље тадашњег времена и простора, радњу романа смешта у један манастир и околну средину. Још нас на почетку романа упознаје са ликовима, и то сазнајемо из разговора оца Мелентија и оца Прокопија. Игумана, старијег човека који је задужен за сва дешавања у манастиру, карактеришу као „страх и трепет”, јер он одређује много шта и поставио је одређена правила, која се морају поштовати. Остали део манастирског живља, али и онај који не припада манастиру, незадовољан је тим правилима. Кроз остале ликове, попут Јањићија, Прокопија, Милице, која је куварица у манастиру, Јеврема итд., сазнајемо много и о њима самима, али и о другим ликовима.

Ћоровић је овај роман поделио на 14 целина, у којима је верно приказао ситуације и карактере ликова. Његови ликови су репрезентативни и реалистично приказани, са свим својим манама и врлинама. Иако такви, читаоци ће их радо прихватити и са радозналошћу читати роман у једном даху. Својим вештим приповедањем, које тече лако, Ћоровић нас упознаје и са психолошком страном ликова. Зрелим наративним поступцима обликује и приказује ликове тако да читалац стиче утисак као да те ликове лично познаје. Роман обилује дијалозима, у којима су реплике углавном кратке. Разговорни стил је оно што одликује говор ових јунака и чини их препознатљивим. Занимљиво је и то да се ликови, нарочито Милица, користе народним пословицама када желе да кажу и прокоментаришу одређену ситуацију.

Мноштво је сцена у роману које изазивају комичне и пародичне ефекте. На неки начин, животи појединих свештених лица овде су приказани као испразни и једино до чега је њима стало јесте да попију што више алкохола и да се наједу, па макар то било и на гробљу. Једна од таквих сцена је приказана након смрти оца Мелентија.

Одабиром занимљивих заплета и неочекиваних обрта Светозар Ћоровић оставља пун утисак. Упознајући се са ликом Јеврема, који жели да буде део манастирског друштва, очекујемо интересантна збивања. Путујући кроз странице романа са превртљивим Јевремом, али уједно позитивним ликом, долазимо до мотива забрањене љубави – Јово и Смиљана, Јеврем и Мара. Читајући роман, откријте какав ће бити расплет ових двеју љубавних прича…

Из свега овога, можемо закључити да роман У ћелијама можемо повезати и са романом Бакоња фра Брне Сима Матавуља.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздата и друга дела Светозара Ћоровића: Међу својима, У часовима одмора, Стојан Мутикаша. Поред његових дела, Порталибрис нуди могућност да читате дела и других мање познатих писаца, као што су: Владимир Ћоровић, Нико Бартуловић, Чедомиљ Мијатовић, Сретен Л. Поповић, Живорад Вукосављевић, Лазар Комарчић, и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

Сва дела Светозара Ћоровића можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу