Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

SLIKE I PRIPOVETKE Jaše Tomića

Slike i pripovetke je zbirka pripovedaka Jakova Jaše Tomića, u kojoj je pažnju posvetio tipičnoj realističkoj temi: palanačkoj sredini i životnim pričama njenih žitelja, najrazličitijih karakternih osobina i profila. Zapravo, Jaša Tomić ovom jednom uopštenom temom pokreće čitav spektar manjih, pojedinačnih, uglavnom ne baš tako uobičajenih.

Jaša TomićPre svega, zanimljivo je Tomićevo interesovanje za muško-ženske odnose u okviru porodice i izvan nje. Počev od prve pripovetke u zbirci, o svinjaru Krsti i njegovoj pređašnjoj odbojnosti prema ženidbi i ženama generalno, sve dok se smrtno ne zaljubi u svoju ženu Stanu; zatim, tu su pripovetke čija su tema ili bar jedan od motiva strah od žene, njene figure i naravi – prvenstveno kada je izvor tog straha ženska plaha narav, spremna i na batine usmerene ka mužu.  Još jedna tematski srodna pripovetka je o mladiću Stanku, koji je, u nadi da će dobiti veći miraz ukoliko ga odbije pri prosidbi, ostao i bez njega i bez žene koju je voleo.

Kroz čitavu zbirku Slike i pripovetke Jaša Tomić se služi različitim perspektivama pripovedanja, premeštajući svog pripovedača iz ugla svevidećeg oka, svedoka događaja, do onih u kojima je on lice koje je učesnik događaja i iz svoje perspektive izveštava, poput novinara u pripoveci „Žene koje biju muževeˮ, što ovoj zbirci pripovedaka daje poseban oblik razuđenosti i dinamičnosti, budeći kod čitaoca dodatno interesovanje. Jaša Tomić predstavlja jedan dosta drugačiji pogled na ulogu žene i njenu borbu za ravnopravnost, odnosno oslobođenje od učvršćenih stega. Ta borba došla je sa zapada, iz Austrougarske i proširila se po njenim južnim obodima, a zatim i na tadašnju Kneževinu Srbiju.

Slike i pripovetkeTematski dosta drugačija je pripovetka o najgorem zanatu i majstoru koji je u želji da napravi besprekorno tačan kantar i preko tog svog patenta dođe do bogatstva, oslikano društvo koje je sklono varanju i raznim mućkama.

Poseban deo zbirke Slike i pripovetke čine pripovetke sa prerađenim biblijskim motivima o svevremenskom Adamovom hibrisu uz nagovor Eve (Poslednji ljudi i poslednji greh), uz pitanje koje ostaje otvoreno: da li je Eva zaista kriva što je Adam pojeo zabranjenu hranu? U ovu grupu pripovedaka spada pripovetka o „bugerskimˮ, izdajničkim srebrnjacima Jude Iskariotskog, koji jednoga dana bivaju iskopani i lutaju od ruke do ruke.

Šarolikost a opet bliskost i povezanost tema kojima se u zbirci Slike i pripovetke Jaša Tomić bavi kroz svoje likove pruža čitaocu odgovor na pitanja zašto se muškarci ne žene, a šta kada se kasno ožene da li đavo postoji i u kome se krije, koji je najgori zanat od svih zanata… Najrazličitije teme prožimaju zbirku pripovedaka Slike i pripovetke, i upravo ova tematska razuđenost izdvaja ovu zbirku i čini je posebnom.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate zbirke priča kao što su: Stari grijesiIva Vojnovića, Pripovetke iz Stare SrbijeZarije Popovića, Tasin dnevnikTase Milenkovića, Najbolje priče srpske fantastike, Ciganske narodne pripovetkeTihomira Đorđevića i mnoge druge.

Sva dela Jaše Tomića možete videti OVDE, a knjigu Slike i pripovetkeOVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu