Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

САМАЦ У БРАКУ – љубав младог брачног пара у паланци

Ништа мање од романа Рањени орао и Грех њене маме није чувен роман Самац у браку. Српска књижевница Мир-Јам стекла је популарност бавећи се свакидашњим дешавањима и проблемима и љубавним а и свим оним другим животним и пишући о њима. Колико су њена дела била читана говори чињеница да свака друга особа данас у својој кућној библиотеци има бар неку њену књигу, а читатељке се и даље радују што се враћају читању њених љубавних прича.

И роман Самац у браку, као и други њени романи, добио је своју екранизацију, те љубавну причу двоје младих – у овом случају Радмила и Љиљане – гледаоци могу пратити гледајући телевизијску серију, која носи исти назив као и роман – Самац у браку. Мир-Јам је и овде показала колико добро барата пером и колико добро уме да пренесе речима и приближи читаоцу осећања и поступке јунака својих књижевних дела. Толико добро је осликала и испричала љубавне проблеме, сусрете, погледе и загрљаје да стичемо утисак као да смо сами ми били сведоци свега. Саживи се читалац и са средином у којој се налазе ови њени јунаци, па сада када се упореди, многи би пожелео да живи у том времену и простору. Они су ишли на представе, скупове, забаве Кола сестара, правили су излете у природи, волели су се тихо и искрено, и све је то тако спонтано да је једноставно милина читати о томе.

Мир-Јам у роману Самац у браку приказаће два различита света, односно два различита живота која су таква због тога што се један одвија у Београду, а други у паланачкој средини. Занимљиви заплет почиње када се млади и успешни адвокат Томић одлучује на женидбу лепом Београђанком Љиљаном, која је освојила његово срце и поред свих паланачких девојака. Љиљана, разочарана Момчилом и његовим неискреним љубавним намерама, и упркос томе што воли другог, пристаће, зарад мира у кући својих родитеља и у инат Момчилу, да се уда за Радмила Томића. Она ће удајом променити место у ком се родила и у ком живи и покушаће да се навикне на малу паланку.

Својим доласком Љиљана је унела општу пометњу у комшилуку скоро па само што је прешла кућни праг. Наиме, њихов брак је на испиту већ прве брачне ноћи, када признањем из целе душе мала Љиља успе да превали преко уста да воли другог и да не жели свог мужа. Као и у другим својим романсираним причама, и овде Мир-Јам показује колико су мушкарци у неким ситуацијама чудни и конзервативни. По Љиљаниним речима у Радмилу се јавља уздрманост и сумња да је она била нечија пре њега, и то је оно што ће га потрести. Због комшилука и своје позиције у друштву коју има као уважени адвокат, он је пристао да буду у браку три месеца и да се после тога растану.

Време од три месеца није кратко, па ће из дана у дан упознавати једно друго. Мир-Јам, описујући Љиљану и Радмила, преноси поруку да су поштовање и скромност веома важне особине, а уз све то, да су се добродушност, интелектуалност и несебичност одувек ценили и да треба увек и да буду на првом месту.

Роман Самац у браку показује да су се одувек правиле разне интриге, да је било и завидних и љубоморних, трачарења, тајних погледа. Само оне најјаче везе, као што је овде Радмилова и Љиљанина, успеле би да превазиђу оно што им се смештало и сплеткарило. Причајући о оваквим дешавањима, Мир-Јам говори о стварним људима, о временима која су постојала и која, са извесним променама, и данас постоје. Апсолутно је нормално да реални људи имају своје мане, да нису сви добри и фини, али је исто тако важно да постоје оне чисте душе.

Након свега реченог, једно је сигурно: роман Самац у браку наше списатељице Мир-Јам скреће пажњу на многе судбинске ситуације, на многа круцијална питања, и овај роман је један од оних који ће читаоци, нарочито читатељке, и те како волети и у даху окретати и читати реченице не би ли открили расплет и завршетак.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и други романи: Спахиница Стевана Ј. Јевтића, Сузана Божидара Савића, Дошљаци Милутина Ускоковића, Гила Тодора Љ. Поповића, и још многи. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Роман Самац у браку погледајте ОВДЕ, а сва дела Мир-Јам ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу