Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SAMAC U BRAKU – ljubav mladog bračnog para u palanci

Ništa manje od romana Ranjeni orao i Greh njene mame nije čuven roman Samac u braku. Srpska književnica Mir-Jam stekla je popularnost baveći se svakidašnjim dešavanjima i problemima i ljubavnim a i svim onim drugim životnim i pišući o njima. Koliko su njena dela bila čitana govori činjenica da svaka druga osoba danas u svojoj kućnoj biblioteci ima bar neku njenu knjigu, a čitateljke se i dalje raduju što se vraćaju čitanju njenih ljubavnih priča.

I roman Samac u braku, kao i drugi njeni romani, dobio je svoju ekranizaciju, te ljubavnu priču dvoje mladih – u ovom slučaju Radmila i Ljiljane – gledaoci mogu pratiti gledajući televizijsku seriju, koja nosi isti naziv kao i roman – Samac u braku. Mir-Jam je i ovde pokazala koliko dobro barata perom i koliko dobro ume da prenese rečima i približi čitaocu osećanja i postupke junaka svojih književnih dela. Toliko dobro je oslikala i ispričala ljubavne probleme, susrete, poglede i zagrljaje da stičemo utisak kao da smo sami mi bili svedoci svega. Saživi se čitalac i sa sredinom u kojoj se nalaze ovi njeni junaci, pa sada kada se uporedi, mnogi bi poželeo da živi u tom vremenu i prostoru. Oni su išli na predstave, skupove, zabave Kola sestara, pravili su izlete u prirodi, voleli su se tiho i iskreno, i sve je to tako spontano da je jednostavno milina čitati o tome.

Mir-Jam u romanu Samac u braku prikazaće dva različita sveta, odnosno dva različita života koja su takva zbog toga što se jedan odvija u Beogradu, a drugi u palanačkoj sredini. Zanimljivi zaplet počinje kada se mladi i uspešni advokat Tomić odlučuje na ženidbu lepom Beograđankom Ljiljanom, koja je osvojila njegovo srce i pored svih palanačkih devojaka. Ljiljana, razočarana Momčilom i njegovim neiskrenim ljubavnim namerama, i uprkos tome što voli drugog, pristaće, zarad mira u kući svojih roditelja i u inat Momčilu, da se uda za Radmila Tomića. Ona će udajom promeniti mesto u kom se rodila i u kom živi i pokušaće da se navikne na malu palanku.

Svojim dolaskom Ljiljana je unela opštu pometnju u komšiluku skoro pa samo što je prešla kućni prag. Naime, njihov brak je na ispitu već prve bračne noći, kada priznanjem iz cele duše mala Ljilja uspe da prevali preko usta da voli drugog i da ne želi svog muža. Kao i u drugim svojim romansiranim pričama, i ovde Mir-Jam pokazuje koliko su muškarci u nekim situacijama čudni i konzervativni. Po Ljiljaninim rečima u Radmilu se javlja uzdrmanost i sumnja da je ona bila nečija pre njega, i to je ono što će ga potresti. Zbog komšiluka i svoje pozicije u društvu koju ima kao uvaženi advokat, on je pristao da budu u braku tri meseca i da se posle toga rastanu.

Vreme od tri meseca nije kratko, pa će iz dana u dan upoznavati jedno drugo. Mir-Jam, opisujući Ljiljanu i Radmila, prenosi poruku da su poštovanje i skromnost veoma važne osobine, a uz sve to, da su se dobrodušnost, intelektualnost i nesebičnost oduvek cenili i da treba uvek i da budu na prvom mestu.

Roman Samac u braku pokazuje da su se oduvek pravile razne intrige, da je bilo i zavidnih i ljubomornih, tračarenja, tajnih pogleda. Samo one najjače veze, kao što je ovde Radmilova i Ljiljanina, uspele bi da prevaziđu ono što im se smeštalo i spletkarilo. Pričajući o ovakvim dešavanjima, Mir-Jam govori o stvarnim ljudima, o vremenima koja su postojala i koja, sa izvesnim promenama, i danas postoje. Apsolutno je normalno da realni ljudi imaju svoje mane, da nisu svi dobri i fini, ali je isto tako važno da postoje one čiste duše.

Nakon svega rečenog, jedno je sigurno: roman Samac u braku naše spisateljice Mir-Jam skreće pažnju na mnoge sudbinske situacije, na mnoga krucijalna pitanja, i ovaj roman je jedan od onih koji će čitaoci, naročito čitateljke, i te kako voleti i u dahu okretati i čitati rečenice ne bi li otkrili rasplet i završetak.

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i drugi romani: SpahinicaStevana J. Jevtića, SuzanaBožidara Savića, DošljaciMilutina Uskokovića, GilaTodora LJ. Popovića, i još mnogi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Roman Samac u braku pogledajte OVDE, a sva dela Mir-Jam OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu