Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Pera Radulović i BEZ OCA I MAJKE

Pera Radulović bio je istaknuta ličnost u Vojvodini u drugoj polovini 19. veka. Ima malo podataka o Perinom životu, ali njegov rad nadaleko je zapamćen. Bio je ugledni nastavnik pedagogije u Srpskoj ženskoj učiteljskoj školi. Poznate su njegove knjige Album slavnog ženskinja (1909), koja govori o slavnim devojkama i ženama, i Bez oca i majke (1881), napisana u obliku dnevnika. Svojim pedagoškim radom i knjigama dosta je doprineo vremenu u kom je živeo.

Bez oca i majke je posvećena Peri Slijepčeviću, predsedniku Srpske crkvene opštine Zagreba i Sremskih Karlovaca, slavnom trgovcu, i njegovoj supruzi Mariji. Knjiga je štampana u Novom Sadu u to vreme poznatoj štampariji A. Pajevića. Kako sam pisac navodi, Bez oca i majke pisana je još u Pragu za vreme njegovog studiranja, njeno pisanje pomoglo mu je u rešavanju melanholije i sastavljajući ovo delo nije osećao toliko dubok jaz i večiti žal za domovinom svojom. Nakon povratka prvo je 1874. godine naslov osvanuo u poznatom Novosadskom časopisu Javor. Ovaj poznati književni časopis imao je podnaslov List za zabavu, pouku i književnost za godinu. Njegovi urednici i stalni saradnici bili su Jovan Jovanović Zmaj, Kosta Trifković, Ilija Ognjanović i dr. Izlazio je tri puta mesečno. Samim štampanjem svog književnog ostvarenja u ovom časopisu može se zaključiti kolika je bila važnost Pere Radulovića. Nakon ovoga on prima nekoliko kritika od strane svojih savremenika, ispravlja nedostatke na koje su mu ukazali i odlazi korak dalje. Delo je ponovo štampano 1881. godine u izdanju štamparije A. Pajevića. Pera Radulović se za to vreme bavi pedagoškim radom i nastavnik je pedagogije u Srpskoj ženskoj učiteljskoj školi. Knjiga Bez oca i majke napisana je u obliku dnevnika. U prvom delu knjige nama glavni junak opisuje prve dane svog teškog detinjstva, objašnjava tragičnu sudbinu njega i njegove sestre nakon što su ostali bez oca i majke, a nakon toga bivamo svedoci njegovih trenutnih životnih dešavanja i nedaća. Njemu se dešavaju razni problemi sa kojima mora da se suoči, u njemu su konstantne borbe i večito pitanje opstanka. Knjiga ukazuje na važnost pojedinca, na važnost mladog srpskog naroda koji je u ratovima izgubio mnogo, ali koji još uvek ima dosta da pruži. Stalna žrtva koju je glavni junak Milivoje uvek spreman da dâ ne može čitaoca ostaviti ravnodušnim.

Godine 1909. izlazi, sada u izdanju Matice srpske, njegova knjiga Album slavnog ženskinja, u koju on uvrstava sve poznate žene kroz istoriju. Tako je u toj knjizi opisana i zanosna Penelopa, Odisejeva žena. Vrednovanjem ženskih istorijskih figura, Pera Radulović je davao svojim učenicama mnoge primere na koje su se one ugledale. Čitanjem njegovih knjiga mogle su se upoznati i sa istorijom, ali i sa umećem knjige i književnosti. Knjiga je izašla u ediciji Knjiga za narod iz zadužbine Petra Konjevića.

Književni i kulturni rad Pere Radulovića ostaje vredan pažnje, a njegovo prozno delo Bez oca i majke je simbol naših mladića 19. veka i zauvek urezan dokaz naše tragične istorije.

Portalibris je objavio u ediciji Otrgnuto od zaboravai druge knjige srpskih manje poznatih pisaca, među kojima su: SpahinicaStevana J. Jevtića, Srž ili Igra kosturovaMilana Vukasovića, Marin SorgoAleksandra Vidakovića, Na tuđem posluTadije Kostića, kao i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na Portalibrisovom sajtu.

Knjigu Bez oca i majke možete kupiti OVDE, a sva dela Pere Radulovića koja je Portalibris objavio pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu