Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

НЕПОБЕДИВО СРЦЕ: и гордост и предрасуде

Роман Непобедиво срце заслужује епитет највољенијег и најпопуларнијег романа Мир-Јам.

Не познајући све тајне срца, Нинослав и Миомира биће готово нетрпељиви једно према другом на почетку ове приче. Роман великог замаха провешће их кроз бројна искушења, заплете и интриге да би они сазрели и коначно препознали једно друго као онај идеал коме вреди жртвовати све.

Не познавајући уистину једно друго, они суде на основу онога што је видљиво на први поглед, односно, на основу онога што од других могу да сазнају. Па је тако Нинослав за Миомиру у почетку романа Непобедиво срце само сиромашан учитељ њеног брата, претерано горд, хладан и дистанциран, док је Миомира за Нинослава уображена, размажена богаташица пуна предрасуда, заштићена од правог живота и проблема које други имају.

Међутим, оно што их дубоко повезује је љубав према музици, и оно што од самог почетка деле је лирска, уметничка душа. Њихов уметнички занос постаће тачка њиховог препознавања: слушајући њене клавирске виртуозности, Нинослав у Миомири види нежну, лирску сањалицу, док она у његовом певању препознаје широку емотивну душу, пожртвованост мајци и сестри и неслућену топлину. Природни амбијент башти, ружичњака и зеленила боји њихову романсу и пружа им прилику за бег од досадне и мутне свакодневице.

Нинослав ће имати велики позитиван утицај на њеног проблематичног брата, који има све проблеме који прате адолесцентски период, због чега ће га цела породица изузетно ценити, а назире се чак да не би имали ништа против ни ако би се између двоје младих пробудила љубавна осећања. Међутим, Миомира је верена за извесног Владу, перспективног и богатог човека, за кога ће се касније испоставити да нема баш најискреније мотиве за овај брак, те о вези између Миомире и Нинослава нема ни говора.

У роману Непобедиво срце прилично јасно се ишчитава и један врло занимљив литерарни узор Мир-Јам. То је свакако велики роман светске књижевности Гордост и предрасуде, чији се утицај види првенствено у обликовању ликова и њиховој иницијалној нетрпељивости којој је извор превелика гордост. Управо из гордости коју има, Нинослав не може да дозволи себи да буде у власти своје изабранице у смислу материјалне сигурности, док је Миомира дубоко увређена његовим хладним држањем и ставом да је бољи од ње.

Због овог кобног почетног неспоразума Нинослав ће морати да постане врло славан и богат светски човек, а Миомира ће морати да схвати да је њена веридба погубан избор, који ће је умало коштати живота. Да би Непобедиво срце испунило очекивања љубавне романсе, Нинослав ће, сазнавши да је Миомирин живот угрожен, одлучити да се одрекне све славе и богатства да би се оженио својом правом љубављу и „смирио” као чиновник у банци Миомириног оца.

Озбиљна мана овог а рекло би се и свих осталих романа Мир-Јам свакако је врло расплинута радња, на силу убачене бројне дигресивне епизоде, те слабо мотивисани подзаплети. Банални и често бесмислени дијалози вероватно су најистицајнија мањкавост њеног стила, те не изостају ни у Непобедивом срцу.

Са друге стране, све њене приче су пуне живота, аутентично представљених ликова и ситуација, верно осликаног духа времена између два рата. Могли бисмо да кажемо и да Мир-Јам врло компетентно влада географски разуђеним простором свог романа, од паланке, преко престонице, све до монденских летовалишта, бања и светских метропола. Описи раскошних тоалета, хаљина, шешира, ципелица и пажња посвећена модним детаљима откривају врло стручан поглед и одгојен и истанчан укус саме списатељице.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати српски љубавни романи као што су: Сузана Божидара Савића, Спахиница Стевана Ј. Јевтића, Глувне чини Александра Илића, Драгоцена огрлица Лазара Комарчића, Сељанка Јанка Веселиновића, Гила Тодора Љ. Поповића, Госпођа загонетка Стојана Живадиновића и многи други.

Сва дела Милице Јаковљевић Мир-Јам можете видети ОВДЕ, а роман Непобедиво срце ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу