Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NEPOBEDIVO SRCE: i gordost i predrasude

Roman Nepobedivo srce zaslužuje epitet najvoljenijeg i najpopularnijeg romana Mir-Jam.

Ne poznajući sve tajne srca, Ninoslav i Miomira biće gotovo netrpeljivi jedno prema drugom na početku ove priče. Roman velikog zamaha provešće ih kroz brojna iskušenja, zaplete i intrige da bi oni sazreli i konačno prepoznali jedno drugo kao onaj ideal kome vredi žrtvovati sve.

Ne poznavajući uistinu jedno drugo, oni sude na osnovu onoga što je vidljivo na prvi pogled, odnosno, na osnovu onoga što od drugih mogu da saznaju. Pa je tako Ninoslav za Miomiru u početku romana Nepobedivo srce samo siromašan učitelj njenog brata, preterano gord, hladan i distanciran, dok je Miomira za Ninoslava uobražena, razmažena bogatašica puna predrasuda, zaštićena od pravog života i problema koje drugi imaju.

Međutim, ono što ih duboko povezuje je ljubav prema muzici, i ono što od samog početka dele je lirska, umetnička duša. Njihov umetnički zanos postaće tačka njihovog prepoznavanja: slušajući njene klavirske virtuoznosti, Ninoslav u Miomiri vidi nežnu, lirsku sanjalicu, dok ona u njegovom pevanju prepoznaje široku emotivnu dušu, požrtvovanost majci i sestri i neslućenu toplinu. Prirodni ambijent bašti, ružičnjaka i zelenila boji njihovu romansu i pruža im priliku za beg od dosadne i mutne svakodnevice.

Ninoslav će imati veliki pozitivan uticaj na njenog problematičnog brata, koji ima sve probleme koji prate adolescentski period, zbog čega će ga cela porodica izuzetno ceniti, a nazire se čak da ne bi imali ništa protiv ni ako bi se između dvoje mladih probudila ljubavna osećanja. Međutim, Miomira je verena za izvesnog Vladu, perspektivnog i bogatog čoveka, za koga će se kasnije ispostaviti da nema baš najiskrenije motive za ovaj brak, te o vezi između Miomire i Ninoslava nema ni govora.

U romanu Nepobedivo srce prilično jasno se iščitava i jedan vrlo zanimljiv literarni uzor Mir-Jam. To je svakako veliki roman svetske književnosti Gordost i predrasude, čiji se uticaj vidi prvenstveno u oblikovanju likova i njihovoj inicijalnoj netrpeljivosti kojoj je izvor prevelika gordost. Upravo iz gordosti koju ima, Ninoslav ne može da dozvoli sebi da bude u vlasti svoje izabranice u smislu materijalne sigurnosti, dok je Miomira duboko uvređena njegovim hladnim držanjem i stavom da je bolji od nje.

Zbog ovog kobnog početnog nesporazuma Ninoslav će morati da postane vrlo slavan i bogat svetski čovek, a Miomira će morati da shvati da je njena veridba poguban izbor, koji će je umalo koštati života. Da bi Nepobedivo srce ispunilo očekivanja ljubavne romanse, Ninoslav će, saznavši da je Miomirin život ugrožen, odlučiti da se odrekne sve slave i bogatstva da bi se oženio svojom pravom ljubavlju i „smirio” kao činovnik u banci Miomirinog oca.

Ozbiljna mana ovog a reklo bi se i svih ostalih romana Mir-Jam svakako je vrlo rasplinuta radnja, na silu ubačene brojne digresivne epizode, te slabo motivisani podzapleti. Banalni i često besmisleni dijalozi verovatno su najisticajnija manjkavost njenog stila, te ne izostaju ni u Nepobedivom srcu.

Sa druge strane, sve njene priče su pune života, autentično predstavljenih likova i situacija, verno oslikanog duha vremena između dva rata. Mogli bismo da kažemo i da Mir-Jam vrlo kompetentno vlada geografski razuđenim prostorom svog romana, od palanke, preko prestonice, sve do mondenskih letovališta, banja i svetskih metropola. Opisi raskošnih toaleta, haljina, šešira, cipelica i pažnja posvećena modnim detaljima otkrivaju vrlo stručan pogled i odgojen i istančan ukus same spisateljice.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi manje poznati srpski ljubavni romani kao što su: SuzanaBožidara Savića, SpahinicaStevana J. Jevtića, Gluvne činiAleksandra Ilića, Dragocena ogrlicaLazara Komarčića, SeljankaJanka Veselinovića, GilaTodora LJ. Popovića, Gospođa zagonetkaStojana Živadinovića i mnogi drugi.

Sva dela Milice Jakovljević Mir-Jam možete videti OVDE, a roman Nepobedivo srce OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu