Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MALA SUPRUGA: da li prava ljubav postoji?

U međuratnoj Srbiji izuzetno su bili aktuelni ljubavni romani poznate srpske književnice Mir-Jam, ali njihova aktuelnost ni dan-danas ne jenjava. Štaviše, vrlo rado im se vraćaju starije generacije čitateljki, a i mlađe žele da ih imaju u svojim rukama i čitaju u jednom dahu.

Jedna od ovakvih knjiga jeste i Mala supruga, u čijem je središtu radnje, kao što i sam naslov najavljuje, mlada Đurđica, devojka sa sela, prepuna snova i ideala o ljubavi i bračnom životu. Naivna, tek u cvetu mladosti, rado je pohitala u susret zgodnom lekaru Branku. Mir-Jam ovde prepliće motive neiskvarenosti i zaljubljenosti sa motivima prevare i davanja lažne nade. Branko je čovek koji, da bi se odužio svom bratu i njegovoj porodici za ulaganje u njegovo školovanje, mora da se ženi iz interesa, jer će mu Đurđica doneti miraz, što će spasiti jednu porodicu od propadanja. Može se reći da je on prevrtljiv ne samo u odnosu prema svojoj budućoj supruzi nego i prema mlađoj udovici Nadi, ljubavnici koju voli. Niz izmišljotina i izgovora preći će preko Brankovih usta kako bi uspeo da izbalansira svoje paralelne ljubavne veze.

Mir-Jam u svojim romanima Greh njene mame, Ranjeni orao, Samac u braku, pa i u ovom Mala supruga otvara pitanja: da li prava ljubav postoji i šta je sve potrebno proći da bi se ona ostvarila? Da li je nekad dovoljno samo voleti ili treba još nešto?

Govoreći o glavnim likovima – Đurđici, Branku i Nadi – ova srpska spisateljica je istovremeno i uporedila dve različite klase ljudi, to jest ona pokazuje kako se snalaze i ponašaju intelektualci i intelektualke, a kako oni neškolovani. Nije samo Mir-Jam u romanu Samac u braku ukazala na razliku između života u Beogradu i palanci nego je i u Maloj supruzi isto to aktuelno. Naime, Đurđica je sa sela, gde nema odlazaka u pozorište i na zabave, gde nije moda da se što lepše obuče i bude po salonima i u bogatom društvu. Đurđica je na neki način sve iznenadila i odnela je pobedu dokazujući svojim držanjem i ponašanjem da je sve samo ne seljanka kakvom je zamišljaju. U jednom trenutku u romanu Nada želi da se skloni od mladog bračnog para, koji u međuvremenu ipak pokušava da napreduje u ljubavi, i odlazi u Beograd. Sada je to pravi primer kako Beograđani i Beograđanke vode svoje živote.

Pored centralne teme o ljubavnom trouglu, Mir-Jam prikazuje sliku međuratnog i ratnog života našeg naroda. Svakodnevicu Đurđice i Branka, kao i svih ostalih u romanu, obeležiće i početak rata 1941. godine, te knjiga Mala supruga pruža i intimno svedočanstvo o društvu i prilikama u ratnoj Srbiji. Nažalost, rat donosi teške i bolne situacije, koje se nikad neće prežaliti, pa je i Đurđica osetila tu gorku sudbinu, ostavši da grli svoje čedo, koje je ostalo bez oca. Osim nesrećnih pogibija, rat donosi i stalno nestrpljenje i željno iščekivanje najmilijih. Nakon svega što je prošla sa mužem, njoj će se sreća ipak osmehnuti i napraviće pravi izbor izabravši Radmila.

Roman Mala supruga Milice Jakovljević Mir-Jam odiše čistotom i lakoćom jezika, napetošću emotivnih scena, brojnim idiličnim momentima, ali i životnim iskušenjima, i jedan je od mnogih koji će sačuvati dokaze o nekadašnjim prilikama.

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i drugi romani, kao što su: Majčina sultanijaSvetozara Ćorovića, Na prelomuNika Bartulovića, Gospođa ZagonetkaStojana Živadinovića, SeljankaJanka Veselinovića i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina

Roman Mala supruga pogledajte OVDE, a sva dela Mir-Jam OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu