Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

МАЛА СУПРУГА: да ли права љубав постоји?

У међуратној Србији изузетно су били актуелни љубавни романи познате српске књижевнице Мир-Јам, али њихова актуелност ни дан-данас не јењава. Штавише, врло радо им се враћају старије генерације читатељки, а и млађе желе да их имају у својим рукама и читају у једном даху.

Једна од оваквих књига јесте и Мала супруга, у чијем је средишту радње, као што и сам наслов најављује, млада Ђурђица, девојка са села, препуна снова и идеала о љубави и брачном животу. Наивна, тек у цвету младости, радо је похитала у сусрет згодном лекару Бранку. Мир-Јам овде преплиће мотиве неискварености и заљубљености са мотивима преваре и давања лажне наде. Бранко је човек који, да би се одужио свом брату и његовој породици за улагање у његово школовање, мора да се жени из интереса, јер ће му Ђурђица донети мираз, што ће спасити једну породицу од пропадања. Може се рећи да је он превртљив не само у односу према својој будућој супрузи него и према млађој удовици Нади, љубавници коју воли. Низ измишљотина и изговора прећи ће преко Бранкових уста како би успео да избалансира своје паралелне љубавне везе.

Мир-Јам у својим романима Грех њене маме, Рањени орао, Самац у браку, па и у овом Мала супруга отвара питања: да ли права љубав постоји и шта је све потребно проћи да би се она остварила? Да ли је некад довољно само волети или треба још нешто?

Говорећи о главним ликовима – Ђурђици, Бранку и Нади – ова српска списатељица је истовремено и упоредила две различите класе људи, то јест она показује како се сналазе и понашају интелектуалци и интелектуалке, а како они нешколовани. Није само Мир-Јам у роману Самац у браку указала на разлику између живота у Београду и паланци него је и у Малој супрузи исто то актуелно. Наиме, Ђурђица је са села, где нема одлазака у позориште и на забаве, где није мода да се што лепше обуче и буде по салонима и у богатом друштву. Ђурђица је на неки начин све изненадила и однела је победу доказујући својим држањем и понашањем да је све само не сељанка каквом је замишљају. У једном тренутку у роману Нада жели да се склони од младог брачног пара, који у међувремену ипак покушава да напредује у љубави, и одлази у Београд. Сада је то прави пример како Београђани и Београђанке воде своје животе.

Поред централне теме о љубавном троуглу, Мир-Јам приказује слику међуратног и ратног живота нашег народа. Свакодневицу Ђурђице и Бранка, као и свих осталих у роману, обележиће и почетак рата 1941. године, те књига Мала супруга пружа и интимно сведочанство о друштву и приликама у ратној Србији. Нажалост, рат доноси тешке и болне ситуације, које се никад неће прежалити, па је и Ђурђица осетила ту горку судбину, оставши да грли своје чедо, које је остало без оца. Осим несрећних погибија, рат доноси и стално нестрпљење и жељно ишчекивање најмилијих. Након свега што је прошла са мужем, њој ће се срећа ипак осмехнути и направиће прави избор изабравши Радмила.

Роман Мала супруга Милице Јаковљевић Мир-Јам одише чистотом и лакоћом језика, напетошћу емотивних сцена, бројним идиличним моментима, али и животним искушењима, и један је од многих који ће сачувати доказе о некадашњим приликама.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и други романи, као што су: Мајчина султанија Светозара Ћоровића, На прелому Ника Бартуловића, Госпођа Загонетка Стојана Живадиновића, Сељанка Јанка Веселиновића и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина

Роман Мала супруга погледајте ОВДЕ, а сва дела Мир-Јам ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу