Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JARANI – motiv prijateljstva u romanu Svetozara Ćorovića

Jarani su još jedan u nizu od romana Svetozara Ćorovića koji govore o stanovništvu iz Hercegovine, raspravljaju o brojnim društvenim problemima i upoznaju nas sa načinom života u malim sredinama.

Ovo je socijalni roman Svetozara Ćorovića u kome je prikazano muslimansko stanovništvo iz Hercegovine u burnim vremenima pred odlazak turske i dolazak austrougarske vlasti. Naslov je simboličan jer se u delu pokreće pitanje značaja zajedništva, snažne veze prijatelja, uz pomoć koje mogu da nadjačaju iskušenja i tako grade čvrstu međusobnu vezu. Iako je u prvom planu istaknuto prijateljstvo, naravno da se uvode i razrađuju i mnoge druge teme. Najpre, tu su i međuljudski odnosi, nesuglasice koje su nastale zbog pohlepe i gramzivosti pojedinaca. Kao i u pripovetkama, posebno onima koje čine zbirku Špijun i druge pripovetke, Svetozar Ćorović napominje da postoje likovi koji gledaju samo kako da izvuku neki interes, kako da se obogate, obrlate nekoga i urade sve da bi sebi ugodili. Predstavnik takvih likova u romanu Jarani je Zulfaga, čovek koji je došao da radi u bogatijoj i stabilnijoj, a opet poštenoj porodici. Nažalost, vrlo brzo se pokazalo da je Zulfaga loš čovek, spreman na sve, pa i na silna varanja. Njegov svaki postupak iznova je rastao u prestup, a zdravih empatija i osećanja, čistih moralnih načela u njemu nije imalo ni trunke.

U borbu sa ovakvim osobama poput Zulfage život je bacio mladog Smaila, koji je rano ostao bez oca, a majka mu je željna slobode i života bez straha, koji je dotad izazivala i sama muževljeva pojava. Zapravo, njen pokojni muž, Smailov otac, nije bio čovek koji je izazivao trepet stanovništva zbog toga što radi stvari koje su loše, nego zbog toga što je vodio računa o svemu i tačno se znalo kod njega šta se sme, a šta ne, te je bio uspešan i izgradio i stekao mnogo toga. Smailova majka, u toj silnoj razuzdanosti kasnije, nije mogla pravilno da upravlja imovinom, i prevrtljivi Zulfaga vrlo ju je lako naveo da napravi pogrešne poteze.

Prema ovome, Jarani Svetozara Ćorovića nose i snažnu poruku o tome koliko je važno znati poštovati ono tradicionalno, starinsko, stečeno i stvoreno uz naporan rad i trud, i koliko je bitno očuvati sve.

Akcenat u ovom romanu je na prijateljstvu, i to onom što se gradi između Smaila i Hasana. Njihov odnos je na velikim ispitima, na trenutak je čak i bilo poljuljano kada se Zulfaga umešao, ali pravi ljudi i zdravi odnosi i misli uvek nađu dobar put. Imali su i trzavica zbog lepote i dobrote Smailove verenice, ali su ih ipak uspešno rešili. Ovo prijateljstvo nije jedino u romanu Jarani. I Sulaga se pokazao kao pravi prijatelj, neko ko pruža oslonac i podršku, pogotovo u momentima kada ti ništa ne ide i kada si daleko od svog rođenog. Sulaga je kasnije tu i da, kao tast, pomogne tek otpočetoj bračnoj zajednici Smaila i njegove ćerke Hatidže.

Za razliku od kratkih humorističnih romana Baron iz Dangubice i Ženidba Pere Karantana, roman Jarani Svetozara Ćorovića predstavlja nešto suprotno tome – reč je o borbi za opstanak, o čestitosti, strpljenju, moći ljubavi i sigurnosti koju može da pruži jedino porodica.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava objavljeni i drugi manje poznati romani: Stari i novi majstoriJakova Ignjatovića, Na prelomuNika Bartulovića, Na tuđem posluTadije Kostića, SeljankaJanka Veselinovića i drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Jarani pogledajte OVDE, a sva dela Svetozara Ćorovića koja je Portalibris objavio OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu