Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЈАРАНИ – мотив пријатељства у роману Светозара Ћоровића

Јарани су још један у низу од романа Светозара Ћоровића који говоре о становништву из Херцеговине, расправљају о бројним друштвеним проблемима и упознају нас са начином живота у малим срединама.

Ово је социјални роман Светозара Ћоровића у коме је приказано муслиманско становништво из Херцеговине у бурним временима пред одлазак турске и долазак аустроугарске власти. Наслов је симболичан јер се у делу покреће питање значаја заједништва, снажне везе пријатеља, уз помоћ које могу да надјачају искушења и тако граде чврсту међусобну везу. Иако је у првом плану истакнуто пријатељство, наравно да се уводе и разрађују и многе друге теме. Најпре, ту су и међуљудски односи, несугласице које су настале због похлепе и грамзивости појединаца. Као и у приповеткама, посебно онима које чине збирку Шпијун и друге приповетке, Светозар Ћоровић напомиње да постоје ликови који гледају само како да извуку неки интерес, како да се обогате, обрлате некога и ураде све да би себи угодили. Представник таквих ликова у роману Јарани је Зулфага, човек који је дошао да ради у богатијој и стабилнијој, а опет поштеној породици. Нажалост, врло брзо се показало да је Зулфага лош човек, спреман на све, па и на силна варања. Његов сваки поступак изнова је растао у преступ, а здравих емпатија и осећања, чистих моралних начела у њему није имало ни трунке.

У борбу са оваквим особама попут Зулфаге живот је бацио младог Смаила, који је рано остао без оца, а мајка му је жељна слободе и живота без страха, који је дотад изазивала и сама мужевљева појава. Заправо, њен покојни муж, Смаилов отац, није био човек који је изазивао трепет становништва због тога што ради ствари које су лоше, него због тога што је водио рачуна о свему и тачно се знало код њега шта се сме, а шта не, те је био успешан и изградио и стекао много тога. Смаилова мајка, у тој силној разузданости касније, није могла правилно да управља имовином, и превртљиви Зулфага врло ју је лако навео да направи погрешне потезе.

Према овоме, Јарани Светозара Ћоровића носе и снажну поруку о томе колико је важно знати поштовати оно традиционално, старинско, стечено и створено уз напоран рад и труд, и колико је битно очувати све.

Акценат у овом роману је на пријатељству, и то оном што се гради између Смаила и Хасана. Њихов однос је на великим испитима, на тренутак је чак и било пољуљано када се Зулфага умешао, али прави људи и здрави односи и мисли увек нађу добар пут. Имали су и трзавица због лепоте и доброте Смаилове веренице, али су их ипак успешно решили. Ово пријатељство није једино у роману Јарани. И Сулага се показао као прави пријатељ, неко ко пружа ослонац и подршку, поготово у моментима када ти ништа не иде и када си далеко од свог рођеног. Сулага је касније ту и да, као таст, помогне тек отпочетој брачној заједници Смаила и његове ћерке Хатиџе.

За разлику од кратких хумористичних романа Барон из Дангубице и Женидба Пере Карантана, роман Јарани Светозара Ћоровића представља нешто супротно томе – реч је о борби за опстанак, о честитости, стрпљењу, моћи љубави и сигурности коју може да пружи једино породица.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава објављени и други мање познати романи: Стари и нови мајстори Јакова Игњатовића, На прелому Ника Бартуловића, На туђем послу Тадије Костића, Сељанка Јанка Веселиновића и други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Јарани погледајте ОВДЕ, а сва дела Светозара Ћоровића која је Порталибрис објавио ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу