Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

GREH NJENE MAME – još jedna priča o pravoj ljubavi

Još jedan roman mnogima omiljene spisateljice Milice Jakovljević Mir-Jam, Greh njene mame, koji ima i svoju televizijsku verziju u vidu serije, ipak je delo čije čitanje pruža posebno uživanje i iskustvo.

Treba napomenuti da je u pitanju relativno obimno štivo, koje se čita lako, ali je ipak potrebno odvojiti izvesno vreme za njegovo čitanje.

Priča se bavi pre svega temom pronalaženja prave ljubavi, ali i odnosom klasa u međuratnoj Srbiji. Tu je i pitanje duhovne ljubavi i kompatibilnosti, nasilnog braka, promene identiteta itd. Mir-Jam svojim prepoznatljivim stilom ume i ovde da odmah zavede čitaoce, pre svega pripadnice lepšeg pola, ali će one koje su već čitale neka njena dela i u Grehu njene mame prepoznati neke motive i detalje – zaljubljivanje u avijatičara, boravak na selu, junakinjinu promenu imena itd.

Pa ipak ovaj roman, čiji je i sam naslov intrigantan: Greh njene mame, osoben je jer pred nas stavlja priču o problemima naših predaka i roditelja koje prenose na nas, o padu na društvenoj lestvici sa više na nižu poziciju, o patnji mlade osobe koja ostaje bez roditelja, a pre svega je ovo delo Mir-Jam vredno jer po prvi put otvara pitanje ljubavi koja se postepeno razvija upoznavanjem, razvojem emocionalne vezanosti. I to je ono što današnji psiholozi ističu kao dve različite emocije – zaljubljivanje kao projekcija nerealnog sna o sreći i ljubav kao emotivno vezivanje za osobu čije vrednosti i osobine se poklapaju sa našima i važni su nam. U tom kontekstu Mir-Jam ovde pokazuje prilično ozbiljno poznavanje života i muško-ženskih odnosa.

Greh njene mame prikazuje mladu devojku Nedu iz više klase, kćer direktora banke u provinciji, baš u trenutku pred bal na kome će joj voljeni avijatičar izjaviti ljubav. Ali porodična tragedija (očeva smrt) ne samo da će osujetiti ljubavni susret već će sasvim promeniti njen život. Razočarana otkrićima o ocu, zapala u prilično siromaštvo, sa majkom odlazi u selo svojih kumova. Tamo će naizgled uživati u odmaranju od dramatičnih događaja, dok ne bude oteta od strane nepoznatog mladića, koji je prisiljava na tajni brak, a sve je to nekako povezano sa njenom mamom. Nova situacija u kojoj će se naći priteraće je da se sasvim sama u životu bori za sebe, da pati, da stavi pod znak pitanja ljubav sa avijatičarem Brankom, da dođe u Beograd, otkrije kakve probleme imaju devojke koje konzumiraju ljubav. Ipak, nešto je vuče da otkrije ko je mladić koji je na silu postao njen muž. I da sazna koji je to greh njene mame zbog koga joj se život okrenuo naopačke.

Milica Jakovljević Mir-Jam u jednoj epizodi junakinjinog života u Beogradu, kod siromašne krojačice, prikazuje život beogradskog nižeg staleža, poštenih siromašnih ljudi koje je život doveo u neprijatne situacije, koji žive u polukomforu, muče se, rade, ali ostaju moralni, čisti, vredni. Na ovaj način ona u romanu Greh njene mame razbija idealizovanu sliku o međuratnom vremenu i beskrajnom doterivanju i uživanju bogatih devojaka, čiji su jedini problemi ljubavni…

Centralna emotivna priča tiče se odnosa koji se razvija između Nede, koja menja svoj izgled i predstavlja se kao Margita, i njenog otmičara – muža. Iako je Neda očigledno jako privlačna, Mir-Jam nam u ovom delu romana Greh njene mame pokazuje kako se ovaj mladić pre svega oduševljava njenim vrlinama, vrednoćom, skromnošću, dobrodušnošću, moralnim ponašanjem u prisustvu drugih muškaraca koji joj se udvaraju. Simpatičan nastup imaju i mladićeve sestre, koje su ljute što on flertuje sa nepoznatom gospođicom Margitom, a ima ženu Nedu. Taj deo romana Greh njene mame otkriva i u čemu se taj greh sastoji. Opet je u pitanju ljubavna priča, i to Nedine majke i mladićevog ujaka, ali na ovom mestu Mir-Jam ne pokušava da po svaku cenu svi pozitivni junaci budu savršeni – Nedina majka napravila je pogrešan izbor, i zbog toga žalila. Sad je vreme da se greška ispravi u sledećoj generaciji, što jeste neki očekivani tok radnje kakav se pojavljuje i u Orkanskim visovima, na primer.

Roman Greh njene mame omogućava uživanje u mnogim idiličnim scenama, ljubavnim situacijama, ali potvrđuje i da Mir-Jam u svojim delima čuva od zaborava mnoge karakteristike međuratnog života u Srbiji. Ovaj i mnogi drugi romani mogu se kupiti onlajn preko Portalibrisovog sajta.

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris je izdao i dela drugih zaboravljenih srpskih spisateljica među kojima su Jelena Dimitrijević (Nove), Milica Janković (Ispovesti, Među zidovima), Danica Telečki Bandić (Tera baba kozliće)…

Pored ovog naslova Portalibris je izdao i sva ostala dela ove autorke koje možete pogledati OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu