Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ГРЕХ ЊЕНЕ МАМЕ – још једна прича о правој љубави

Још један роман многима омиљене списатељице Милице Јаковљевић Мир-Јам, Грех њене маме, који има и своју телевизијску верзију у виду серије, ипак је дело чије читање пружа посебно уживање и искуство.

Треба напоменути да је у питању релативно обимно штиво, које се чита лако, али је ипак потребно одвојити извесно време за његово читање.

Прича се бави пре свега темом проналажења праве љубави, али и односом класа у међуратној Србији. Ту је и питање духовне љубави и компатибилности, насилног брака, промене идентитета итд. Мир-Јам својим препознатљивим стилом уме и овде да одмах заведе читаоце, пре свега припаднице лепшег пола, али ће оне које су већ читале нека њена дела и у Греху њене маме препознати неке мотиве и детаље – заљубљивање у авијатичара, боравак на селу, јунакињину промену имена итд.

Па ипак овај роман, чији је и сам наслов интригантан: Грех њене маме, особен је јер пред нас ставља причу о проблемима наших предака и родитеља које преносе на нас, о паду на друштвеној лествици са више на нижу позицију, о патњи младе особе која остаје без родитеља, а пре свега је ово дело Мир-Јам вредно јер по први пут отвара питање љубави која се постепено развија упознавањем, развојем емоционалне везаности. И то је оно што данашњи психолози истичу као две различите емоције – заљубљивање као пројекција нереалног сна о срећи и љубав као емотивно везивање за особу чије вредности и особине се поклапају са нашима и важни су нам. У том контексту Мир-Јам овде показује прилично озбиљно познавање живота и мушко-женских односа.

Грех њене маме приказује младу девојку Неду из више класе, кћер директора банке у провинцији, баш у тренутку пред бал на коме ће јој вољени авијатичар изјавити љубав. Али породична трагедија (очева смрт) не само да ће осујетити љубавни сусрет већ ће сасвим променити њен живот. Разочарана открићима о оцу, запала у прилично сиромаштво, са мајком одлази у село својих кумова. Тамо ће наизглед уживати у одмарању од драматичних догађаја, док не буде отета од стране непознатог младића, који је присиљава на тајни брак, а све је то некако повезано са њеном мамом. Нова ситуација у којој ће се наћи притераће је да се сасвим сама у животу бори за себе, да пати, да стави под знак питања љубав са авијатичарем Бранком, да дође у Београд, открије какве проблеме имају девојке које конзумирају љубав. Ипак, нешто је вуче да открије ко је младић који је на силу постао њен муж. И да сазна који је то грех њене маме због кога јој се живот окренуо наопачке.

Милица Јаковљевић Мир-Јам у једној епизоди јунакињиног живота у Београду, код сиромашне кројачице, приказује живот београдског нижег сталежа, поштених сиромашних људи које је живот довео у непријатне ситуације, који живе у полукомфору, муче се, раде, али остају морални, чисти, вредни. На овај начин она у роману Грех њене маме разбија идеализовану слику о међуратном времену и бескрајном дотеривању и уживању богатих девојака, чији су једини проблеми љубавни…

Централна емотивна прича тиче се односа који се развија између Неде, која мења свој изглед и представља се као Маргита, и њеног отмичара – мужа. Иако је Неда очигледно јако привлачна, Мир-Јам нам у овом делу романа Грех њене маме показује како се овај младић пре свега одушевљава њеним врлинама, вредноћом, скромношћу, добродушношћу, моралним понашањем у присуству других мушкараца који јој се удварају. Симпатичан наступ имају и младићеве сестре, које су љуте што он флертује са непознатом госпођицом Маргитом, а има жену Неду. Тај део романа Грех њене маме открива и у чему се тај грех састоји. Опет је у питању љубавна прича, и то Недине мајке и младићевог ујака, али на овом месту Мир-Јам не покушава да по сваку цену сви позитивни јунаци буду савршени – Недина мајка направила је погрешан избор, и због тога жалила. Сад је време да се грешка исправи у следећој генерацији, што јесте неки очекивани ток радње какав се појављује и у Орканским висовима, на пример.

Роман Грех њене маме омогућава уживање у многим идиличним сценама, љубавним ситуацијама, али потврђује и да Мир-Јам у својим делима чува од заборава многе карактеристике међуратног живота у Србији. Овај и многи други романи могу се купити онлајн преко Порталибрисовог сајта.

У оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис је издао и дела других заборављених српских списатељица међу којима су Јелена Димитријевић (Нове), Милица Јанковић (Исповести, Међу зидовима), Даница Телечки Бандић (Тера баба козлиће)…

Поред овог наслова Порталибрис је издао и сва остала дела ове ауторке које можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу