Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DAMA U PLAVOM: žene u muškom svetu

Velika popularnost koju je Mir-Jam imala tokom svog života, ali koju je zadržala i nakon Drugog svetskog rata sve do danas, a zbog koje se često govori o fenomenu Mir-Jam, zasnovana je prvenstveno na njenim romanima. Zbog ovoga se često zanemaruje njen obiman pripovedni opus sabran u četiri zbirke: Devojka sa zelenim očima, Dama u plavom, Sve one vole ljubav i Časna reč muškarca.

Zbirka pripovedaka Dama u plavom je potpuno reprezentativna za čitav stvaralački opus Mir-Jam, jer su teme koje razvija u svojim romanima kroz njene pripovetke sažeto i jasno formulisane. Srž problema kojima se autorka bavi nalazi se duboko u pitanjima ženskog života i ostvarenosti u patrijarhalnom svetu. U svim svojim romanima i pripovetkama Mir-Jam donosi ženske sudbine koje su obeležene društvenim dilemama i često nemogućim izborima.

Mir-Jam definitivno predstavlja građansko društvo u kojem su muškarci dominantni i koje je podređeno tipično muškim očekivanjima. Muškarci će do svih svojih ciljeva, bilo da se radi o školovanju, ženidbi ili ličnom materijalnom bogaćenju dolaziti mnogo jednostavnijim, već utvrđenim putevima. Žene u periodu o kojem Mir-Jam piše tek počinju da se oslobađaju patrijarhalne predstave o sopstvenom mestu u svetu, i shvataju da imaju pravo da grade svoje karijere, da se obrazuju i emancipuju od uloga koje im je muško društvo nametnulo.

Budući da Mir-Jam često piše o devojkama i ženama koje su imućne ili dolaze iz bogatih porodica, često se ne radi o finansijskoj sigurnosti, mada je, naravno i to velika tema, već se u srži nalazi preraspodela društvene moći, a to je tema koju ni danas kao društvo nismo razrešili.

Ako kao osnovnu temu bilo kog njenog romana ili pripovetke uzmemo ostvarivanje životne sreće – temu koja je dovoljno opšta da postaje gotovo banalna – uvidećemo da su žene i devojke o kojima Mir-Jam govori samim svojim rođenjem, odnosno pripadnošću određenoj društvenoj klasi sputane i ograničene u svojim mogućnostima, a zbog toga i u ambicijama. Opsesivno pitanje koje se postavlja je može li se u životu imati sve, a ovo je posebno interesantno jer njene junakinje gotovo po pravilu i ne uviđaju takvu mogućnost. Sve su ove žene već od ranog detinjstva uslovljavane da moraju da izaberu, da moraju da znaju šta mogu a šta im društvene konvencije zabranjuju.

Kada se podvuče crta, nije kod ovih priča u pitanju potpuna sreća u životu, već samo onaj jedan deo koje ove žene znaju da mogu da dobiju, i cena koju su spremne da za taj okrajak plate. Ako su privlačne i lepe, porodica očekuje da se bogato i prospektivno udaju; ako su iz siromašnih porodica, moraće da rade kako bi finansijski pomagale; ako žele da budu nezavisne, moraju da se školuju i tada će biti u inferiornoj poziciji u odnosu na svoje muške kolege pri zapošljavanju. One su sekretarice, daktilografkinje, učiteljice koje mogu postati lak plen moćnijim muškim autoritetima. Da sve bude komplikovanije, ovi izbori često nisu dobrovoljni, već su svojevrsne žrtve očekivanjima porodice i društva u celini.

Od Mir-Jam dobijamo izuzetno jasnu sliku o ženskom položaju, a on je podređen i uhvaćen u mrežu društvenih odnosa, očekivanja i patrijarhalnog reda, a devojčice, devojke i žene tragično su svesne svog položaja.

Zbirka Dama u plavom donosi uglavnom potresne, tragične i tužne slike iz seoskih i palanačkih sredina. Već sami naslovi ovih devetnaest pripovedaka sugerišu socijalna pitanja o kojima je već bilo reči. Bilo da se radi o seoskim učiteljicama, ženskim sobama, pariskim ćorsokacima ili izborima između zanata i fakulteta, sve ove priče imaju ženske protagonistkinje čiji su životi beznadno određeni centralnim mestom muškaraca u njima.

U pripoveci Seoska učiteljica predstavljena nam je talentovana učiteljica koja nalazi zadovoljstvo u svom radu, ali je naprosto usamljena i neprepoznata u maloj sredini u kojoj se zatekla. Bez pravih prijateljica i bez muža, ona nema sa kime da podeli ni svoje uspehe ni svoje muke i probleme. Centralna epizoda njenog života biće kada se u njen dom od nevremena skloni lekar, koji prepoznaje njenu vrednost, a ostaviće je sa novootkrivenim značajem sopstvenog života.

Propast seoskih pomodarki priča je sa jasnom porukom da će prava lepota i vernost tradicionalnim vrednostima uvek trijumfovati nad podražavanjem i podilaženjem stranoj modi.

U priči Udaće se ona lako vidimo nesrećnu sudbinu seoske lepotice. Njena će porodica postaviti udaju kao cilj njenog života, i ona će to prihvatiti kao zadatu činjenicu.

Zanat ili fakultet priča je o sudbinama dve sestre koje su odabrale različite životne puteve; kako niko ne zna šta nosi budućnost, priča ima naglašenu poruku roditeljima da obrate pažnju na afinitete svojih ćerki, a ne samo da ih teraju da se uklope u idealnu sliku koju je društvo za njih odabralo.

Kada će mama da se vrati i I zlo se ugnjezdi u njihovoj kući potresne su priče o porodicama pogođenim tuberkulozom;  siromaštvo, neizvesnost, suočavanje sa blizinom smrti, te pokušaj da se smisao života ipak pronađe obeležavaju ove prave realističke slike.

U pariskom ćorsokaku predstavlja vrlo neobičnu sliku jednostavnog, jugoslovenskog seoskog domaćinstva u studentskoj sobici u Parizu. Kontrast između svetlosti velegrada i mirisa dobre domaće gibanice donosi humornu notu, ali i duboko prepoznavanje pravih tradicionalnih vrednosti i porodične sreće.

Sve pripovetke zbirke Dama u plavom donose veoma vredno prepoznavanje životne sreće u jednostavnom življenju i malim stvarima koje su svuda oko nas. Treba biti veran sebi i uživati u običnim radostima radije nego juriti za zamišljenim životom koji i ne može biti dosegnut. Biti vredan, raditi svakoga dana na sebi, negovati iskrenost, požrtvovanost i posvećenost drugima znači pronaći pravu meru stvari koja će uvek označiti život sa smislom čak i kada je on obeležen padovima i nesrećama.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate zbirke priča kao što su Plavi dobroćudni vali, Smrt i život, Putem, Ljudi iz skamije  Milice Janković, Knjiga za MatejuLjubice Radoičić, Iz učiteljičkog života i druge pripovetkeDraginje Drage Gavrilović i mnoge druge.

Sva dela Milice Jakovljević Mir-Jam možete videti OVDE, a zbirku pripovedaka Dama u plavom OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu