Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ДАМА У ПЛАВОМ: жене у мушком свету

Велика популарност коју је Мир-Јам имала током свог живота, али коју је задржала и након Другог светског рата све до данас, а због које се често говори о феномену Мир-Јам, заснована је првенствено на њеним романима. Због овога се често занемарује њен обиман приповедни опус сабран у четири збирке: Девојка са зеленим очима, Дама у плавом, Све оне воле љубав и Часна реч мушкарца.

Збирка приповедака Дама у плавом је потпуно репрезентативна за читав стваралачки опус Мир-Јам, јер су теме које развија у својим романима кроз њене приповетке сажето и јасно формулисане. Срж проблема којима се ауторка бави налази се дубоко у питањима женског живота и остварености у патријархалном свету. У свим својим романима и приповеткама Мир-Јам доноси женске судбине које су обележене друштвеним дилемама и често немогућим изборима.

Мир-Јам дефинитивно представља грађанско друштво у којем су мушкарци доминантни и које је подређено типично мушким очекивањима. Мушкарци ће до свих својих циљева, било да се ради о школовању, женидби или личном материјалном богаћењу долазити много једноставнијим, већ утврђеним путевима. Жене у периоду о којем Мир-Јам пише тек почињу да се ослобађају патријархалне представе о сопственом месту у свету, и схватају да имају право да граде своје каријере, да се образују и еманципују од улога које им је мушко друштво наметнуло.

Будући да Мир-Јам често пише о девојкама и женама које су имућне или долазе из богатих породица, често се не ради о финансијској сигурности, мада је, наравно и то велика тема, већ се у сржи налази прерасподела друштвене моћи, а то је тема коју ни данас као друштво нисмо разрешили.

Ако као основну тему било ког њеног романа или приповетке узмемо остваривање животне среће – тему која је довољно општа да постаје готово банална – увидећемо да су жене и девојке о којима Мир-Јам говори самим својим рођењем, односно припадношћу одређеној друштвеној класи спутане и ограничене у својим могућностима, а због тога и у амбицијама. Опсесивно питање које се поставља је може ли се у животу имати све, а ово је посебно интересантно јер њене јунакиње готово по правилу и не увиђају такву могућност. Све су ове жене већ од раног детињства условљаване да морају да изаберу, да морају да знају шта могу а шта им друштвене конвенције забрањују.

Када се подвуче црта, није код ових прича у питању потпуна срећа у животу, већ само онај један део које ове жене знају да могу да добију, и цена коју су спремне да за тај окрајак плате. Ако су привлачне и лепе, породица очекује да се богато и проспективно удају; ако су из сиромашних породица, мораће да раде како би финансијски помагале; ако желе да буду независне, морају да се школују и тада ће бити у инфериорној позицији у односу на своје мушке колеге при запошљавању. Оне су секретарице, дактилографкиње, учитељице које могу постати лак плен моћнијим мушким ауторитетима. Да све буде компликованије, ови избори често нису добровољни, већ су својеврсне жртве очекивањима породице и друштва у целини.

Од Мир-Јам добијамо изузетно јасну слику о женском положају, а он је подређен и ухваћен у мрежу друштвених односа, очекивања и патријархалног реда, а девојчице, девојке и жене трагично су свесне свог положаја.

Збирка Дама у плавом доноси углавном потресне, трагичне и тужне слике из сеоских и паланачких средина. Већ сами наслови ових деветнаест приповедака сугеришу социјална питања о којима је већ било речи. Било да се ради о сеоским учитељицама, женским собама, париским ћорсокацима или изборима између заната и факултета, све ове приче имају женске протагонисткиње чији су животи безнадно одређени централним местом мушкараца у њима.

У приповеци Сеоска учитељица представљена нам је талентована учитељица која налази задовољство у свом раду, али је напросто усамљена и непрепозната у малој средини у којој се затекла. Без правих пријатељица и без мужа, она нема са киме да подели ни своје успехе ни своје муке и проблеме. Централна епизода њеног живота биће када се у њен дом од невремена склони лекар, који препознаје њену вредност, а оставиће је са новооткривеним значајем сопственог живота.

Пропаст сеоских помодарки прича је са јасном поруком да ће права лепота и верност традиционалним вредностима увек тријумфовати над подражавањем и подилажењем страној моди.

У причи Удаће се она лако видимо несрећну судбину сеоске лепотице. Њена ће породица поставити удају као циљ њеног живота, и она ће то прихватити као задату чињеницу.

Занат или факултет прича је о судбинама две сестре које су одабрале различите животне путеве; како нико не зна шта носи будућност, прича има наглашену поруку родитељима да обрате пажњу на афинитете својих ћерки, а не само да их терају да се уклопе у идеалну слику коју је друштво за њих одабрало.

Када ће мама да се врати и И зло се угњезди у њиховој кући потресне су приче о породицама погођеним туберкулозом;  сиромаштво, неизвесност, суочавање са близином смрти, те покушај да се смисао живота ипак пронађе обележавају ове праве реалистичке слике.

У париском ћорсокаку представља врло необичну слику једноставног, југословенског сеоског домаћинства у студентској собици у Паризу. Контраст између светлости велеграда и мириса добре домаће гибанице доноси хуморну ноту, али и дубоко препознавање правих традиционалних вредности и породичне среће.

Све приповетке збирке Дама у плавом доносе веома вредно препознавање животне среће у једноставном живљењу и малим стварима које су свуда око нас. Треба бити веран себи и уживати у обичним радостима радије него јурити за замишљеним животом који и не може бити досегнут. Бити вредан, радити свакога дана на себи, неговати искреност, пожртвованост и посвећеност другима значи пронаћи праву меру ствари која ће увек означити живот са смислом чак и када је он обележен падовима и несрећама.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате збирке прича као што су Плави доброћудни вали, Смрт и живот, Путем, Људи из скамије  Милице Јанковић, Књига за Матеју Љубице Радоичић, Из учитељичког живота и друге приповетке Драгиње Драге Гавриловић и многе друге.

Сва дела Милице Јаковљевић Мир-Јам можете видети ОВДЕ, а збирку приповедака Дама у плавом ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу