Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ŽENIDBA PERE KARANTANA, Svetozar Ćorović

Svetozar Ćorović je stekao najveću popularnost zahvaljujući romanima koje je napisao, a mnogi tvrde da je Stojan Mutikaša jedan od najboljih njegovih romana. Ovaj roman je najpoznatiji, najčitaniji, a po njemu je snimljen i jugoslovenski film pod istim nazivom. Međutim, ovaj značajni mostarski književnik definitivno zaslužuje da se pamti i po drugim svojim delima, te je Portalibris odlučio da u okviru svoje edicije Otrgnuto od zaborava reizda i romane Ženidba Pere Karantana, Jarani i Baron iz Dangubice.

Romani Svetozara Ćorovića nisu previše obimni, svega oko trista stranica imaju pojedinačno, pa se čitaju u jednom dahu. Lakom i brzom čitanju, a opet čitanju sa mnogo zainteresovanosti doprinosi i to što je stil Ćorovićev jednostavan, on bira dobre motive, a radnju sigurno vodi – jednom reči, kompozicija je skladna i stvara prijatan utisak onome ko uzme u ruke bilo koje od njegovih dela.

Ženidba Pere Karantana takođe je jedan od kraćih romana Svetozara Ćorovića. Prvi put je objavljen 1905. godine. I u njemu se oseća uticaj Stevana Sremca i Jakova Ignjatovića, naročito zbog toga što Ignjatović ima roman koji se zove Ženidba Ljube Čekmedžića. Ćorović piše vrlo slično drugim predstavnicima srpskog realizma u književnosti. On prikazuje tradicionalni život, malu sredinu, obične ljude, porodične i društvene odnose. U svojim delima on nije jedan od onih pisaca koji će dati idealizovanu sliku društvenog sloja, okolnosti i vremena. Svetozar Ćorović je realista, koji teži da objektivno prikaže stanje i svet o kome govori, mada u njegovim delima ima i humora.

Upravo je Ženidba Pere Karantana primer romana u kom se oseća humor, doduše, vrlo osoben, ne onaj koji zatičemo u komedijama. Naravno, nije u celom romanu sve komično, naprotiv, ali neki od postupaka junaka teraju čitaoca na smeh. Može se reći i da je tema vrlo ozbiljna, jer nije mala stvar tražiti partnera za ceo život. Ovaj Pera Karantan, glavni lik, živi sam i oseća da mu nedostaje žena u kući, kako da mu da bude ostvaren i srećan sa njom, tako i da mu pomogne u kućnim poslovima. Premda je svestan toga, on je nespretan, nesnađen i to je ono što ga sputava da učini pravi izbor. Kroz Perinu sudbinu Svetozar Ćorović je želeo da navede čitaoce da se nasmeju, ali isto tako i da ih podseti da je važno razmisliti o pitanjima koje život postavlja.

Pera Karantan traži nevestu, u čemu mu pomažu i prijatelji. To je glavna radnja romana Ženidba Pere Karantana, i zbog toga je odabran i ovakav naslov. Međutim, baš ne ide sve lako, on nailazi na prepreke, a taman kad mu se učini da je našao „onu pravu”, dođe do neočekivane situacije. Budući mladoženja kao da ne zna da se oslobodi i nije navikao da stvari rešava sam, već se čini da mu je potrebna podrška, što on i ne krije i direktno traži od svojih drugova da idu s njim u „prosidbu”. Prvi put, kada je išao sam, Pera se služio sitnim varanjem, jer da bi video Maru, popovu ćerku, morao je da izmišlja razloga zašto je došao i da koristi male laži da bi ga pop uopšte primio.

Možda Svetozar Ćorović najviše pokazuje Perinu nesnalažljivost u slučaju kada je otišao sa Obrenom kod udovice Stake da se upozna i traži ruku njene ćerke Milke. Toliko se Pera spetljao, nije znao prave reči da kaže i postupao je tako da je on danima sedeo sa Stakom, dok se Obren za to vreme bolje upoznavao sa Milkom. U toj smetenosti Perinoj došlo je i do nesporazuma, pa se razvila ljubav između Obrena i Milke, a Staka je počela da gaji emocije prema Peri.

Ovo su samo dve od bezbroj muka s kojima se Pera Karantan susreće na svom ženidbenom putu, a kako ih je rešio i da li će uspeti da se oženi, to će otkriti poslednje stranice knjige Ženidba Pere Karantana.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi manje poznati romani, kao što su: Spahinica, Danica(Stevan J. Jevtić), Marin Sorgo (Aleksandar Vidaković), Strast(David Pijade), Gluvne čini (Aleksandar Ilić) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina.

Knjigu Ženidba Pere Karantana pogledajte OVDE, a sva dela Svetozara Ćorovića koja je Portalibris objavio OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu