Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЖЕНИДБА ПЕРЕ КАРАНТАНА, Светозар Ћоровић

Светозар Ћоровић је стекао највећу популарност захваљујући романима које је написао, а многи тврде да је Стојан Мутикаша један од најбољих његових романа. Овај роман је најпознатији, најчитанији, а по њему је снимљен и југословенски филм под истим називом. Међутим, овај значајни мостарски књижевник дефинитивно заслужује да се памти и по другим својим делима, те је Порталибрис одлучио да у оквиру своје едиције Отргнуто од заборава реизда и романе Женидба Пере Карантана, Јарани и Барон из Дангубице.

Романи Светозара Ћоровића нису превише обимни, свега око триста страница имају појединачно, па се читају у једном даху. Лаком и брзом читању, а опет читању са много заинтересованости доприноси и то што је стил Ћоровићев једноставан, он бира добре мотиве, а радњу сигурно води – једном речи, композиција је складна и ствара пријатан утисак ономе ко узме у руке било које од његових дела.

Женидба Пере Карантана такође је један од краћих романа Светозара Ћоровића. Први пут је објављен 1905. године. И у њему се осећа утицај Стевана Сремца и Јакова Игњатовића, нарочито због тога што Игњатовић има роман који се зове Женидба Љубе Чекмеџића. Ћоровић пише врло слично другим представницима српског реализма у књижевности. Он приказује традиционални живот, малу средину, обичне људе, породичне и друштвене односе. У својим делима он није један од оних писаца који ће дати идеализовану слику друштвеног слоја, околности и времена. Светозар Ћоровић је реалиста, који тежи да објективно прикаже стање и свет о коме говори, мада у његовим делима има и хумора.

Управо је Женидба Пере Карантана пример романа у ком се осећа хумор, додуше, врло особен, не онај који затичемо у комедијама. Наравно, није у целом роману све комично, напротив, али неки од поступака јунака терају читаоца на смех. Може се рећи и да је тема врло озбиљна, јер није мала ствар тражити партнера за цео живот. Овај Пера Карантан, главни лик, живи сам и осећа да му недостаје жена у кући, како да му да буде остварен и срећан са њом, тако и да му помогне у кућним пословима. Премда је свестан тога, он је неспретан, неснађен и то је оно што га спутава да учини прави избор. Кроз Перину судбину Светозар Ћоровић је желео да наведе читаоце да се насмеју, али исто тако и да их подсети да је важно размислити о питањима које живот поставља.

Пера Карантан тражи невесту, у чему му помажу и пријатељи. То је главна радња романа Женидба Пере Карантана, и због тога је одабран и овакав наслов. Међутим, баш не иде све лако, он наилази на препреке, а таман кад му се учини да је нашао „ону праву”, дође до неочекиване ситуације. Будући младожења као да не зна да се ослободи и није навикао да ствари решава сам, већ се чини да му је потребна подршка, што он и не крије и директно тражи од својих другова да иду с њим у „просидбу”. Први пут, када је ишао сам, Пера се служио ситним варањем, јер да би видео Мару, попову ћерку, морао је да измишља разлога зашто је дошао и да користи мале лажи да би га поп уопште примио.

Можда Светозар Ћоровић највише показује Перину несналажљивост у случају када је отишао са Обреном код удовице Стаке да се упозна и тражи руку њене ћерке Милке. Толико се Пера спетљао, није знао праве речи да каже и поступао је тако да је он данима седео са Стаком, док се Обрен за то време боље упознавао са Милком. У тој сметености Периној дошло је и до неспоразума, па се развила љубав између Обрена и Милке, а Стака је почела да гаји емоције према Пери.

Ово су само две од безброј мука с којима се Пера Карантан сусреће на свом женидбеном путу, а како их је решио и да ли ће успети да се ожени, то ће открити последње странице књиге Женидба Пере Карантана.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати романи, као што су: Спахиница, Даница (Стеван Ј. Јевтић), Марин Сорго (Александар Видаковић), Страст (Давид Пијаде), Глувне чини (Александар Илић) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина.

Књигу Женидба Пере Карантана погледајте ОВДЕ, а сва дела Светозара Ћоровића која је Порталибрис објавио ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу