Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЖЕНИДБА ПЕРЕ КАРАНТАНА, Светозар Ћоровић

Светозар Ћоровић је стекао највећу популарност захваљујући романима које је написао, а многи тврде да је Стојан Мутикаша један од најбољих његових романа. Овај роман је најпознатији, најчитанији, а по њему је снимљен и југословенски филм под истим називом. Међутим, овај значајни мостарски књижевник дефинитивно заслужује да се памти и по другим својим делима, те је Порталибрис одлучио да у оквиру своје едиције Отргнуто од заборава реизда и романе Женидба Пере Карантана, Јарани и Барон из Дангубице.

Романи Светозара Ћоровића нису превише обимни, свега око триста страница имају појединачно, па се читају у једном даху. Лаком и брзом читању, а опет читању са много заинтересованости доприноси и то што је стил Ћоровићев једноставан, он бира добре мотиве, а радњу сигурно води – једном речи, композиција је складна и ствара пријатан утисак ономе ко узме у руке било које од његових дела.

Женидба Пере Карантана такође је један од краћих романа Светозара Ћоровића. Први пут је објављен 1905. године. И у њему се осећа утицај Стевана Сремца и Јакова Игњатовића, нарочито због тога што Игњатовић има роман који се зове Женидба Љубе Чекмеџића. Ћоровић пише врло слично другим представницима српског реализма у књижевности. Он приказује традиционални живот, малу средину, обичне људе, породичне и друштвене односе. У својим делима он није један од оних писаца који ће дати идеализовану слику друштвеног слоја, околности и времена. Светозар Ћоровић је реалиста, који тежи да објективно прикаже стање и свет о коме говори, мада у његовим делима има и хумора.

Управо је Женидба Пере Карантана пример романа у ком се осећа хумор, додуше, врло особен, не онај који затичемо у комедијама. Наравно, није у целом роману све комично, напротив, али неки од поступака јунака терају читаоца на смех. Може се рећи и да је тема врло озбиљна, јер није мала ствар тражити партнера за цео живот. Овај Пера Карантан, главни лик, живи сам и осећа да му недостаје жена у кући, како да му да буде остварен и срећан са њом, тако и да му помогне у кућним пословима. Премда је свестан тога, он је неспретан, неснађен и то је оно што га спутава да учини прави избор. Кроз Перину судбину Светозар Ћоровић је желео да наведе читаоце да се насмеју, али исто тако и да их подсети да је важно размислити о питањима које живот поставља.

Пера Карантан тражи невесту, у чему му помажу и пријатељи. То је главна радња романа Женидба Пере Карантана, и због тога је одабран и овакав наслов. Међутим, баш не иде све лако, он наилази на препреке, а таман кад му се учини да је нашао „ону праву”, дође до неочекиване ситуације. Будући младожења као да не зна да се ослободи и није навикао да ствари решава сам, већ се чини да му је потребна подршка, што он и не крије и директно тражи од својих другова да иду с њим у „просидбу”. Први пут, када је ишао сам, Пера се служио ситним варањем, јер да би видео Мару, попову ћерку, морао је да измишља разлога зашто је дошао и да користи мале лажи да би га поп уопште примио.

Можда Светозар Ћоровић највише показује Перину несналажљивост у случају када је отишао са Обреном код удовице Стаке да се упозна и тражи руку њене ћерке Милке. Толико се Пера спетљао, није знао праве речи да каже и поступао је тако да је он данима седео са Стаком, док се Обрен за то време боље упознавао са Милком. У тој сметености Периној дошло је и до неспоразума, па се развила љубав између Обрена и Милке, а Стака је почела да гаји емоције према Пери.

Ово су само две од безброј мука с којима се Пера Карантан сусреће на свом женидбеном путу, а како их је решио и да ли ће успети да се ожени, то ће открити последње странице књиге Женидба Пере Карантана.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати романи, као што су: Спахиница, Даница (Стеван Ј. Јевтић), Марин Сорго (Александар Видаковић), Страст (Давид Пијаде), Глувне чини (Александар Илић) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина.

Књигу Женидба Пере Карантана погледајте ОВДЕ, а сва дела Светозара Ћоровића која је Порталибрис објавио ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу