Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

U SLOVENAČKIM GORAMA, Milica Jakovljević Mir-Jam

U slovenačkim gorama je ljubavni roman domaće spisateljice Milice Jakovljević, poznatije kao Mir-Jam. Roman se bazira na priči o zabranjenoj ljubavi između slovenačkog lekara Vitoja Planinšeka i mlade Ivanke, koja je sa svojom porodicom doputovala u Sloveniju da provede letovanje. Saobraćajna nesreća koja je zadesila porodicu na samom početku romana ukršta puteve mlade Ivanke i oženjenog lekara, koji prvi put u životu oseća istinsku zaljubljenost. No, putovanje se posle nekoliko nedelja završava, devojka se sa svojom majkom vraća u Srbiju, a doktor Planinšek ostaje u slovenačkim gorama, gušeći se u izrazito snažnom ali tihom vapaju i tuzi.

U slovenačkim gorama nije samo ljubavni već je istovremeno i socijalni roman. Mir-Jam svoju glavnu junakinju Ivanku predstavlja kao jedno oličenje čednosti, dobrote, čestitosti i neiskvarene ženske prirode, koje je odraslo u palanačkoj sredini istočne Srbije. Međutim, kada jedno takvo biće izrazite lepote krene na studije u Beograd, srpsku prestonicu, univerzitetski centar i drastično veću sredinu, susreće se sa karakterima koji predstavljaju ogledalo nekulture, manguparije i razvrata, doživljava niz neprijatnosti od istih. Na taj način Mir-Jam upotrebom kontrasta u opisu urbane gradske sredine naspram ruralne, idilične palanke u unutrašnjosti pojačava snagu njihovog opisa i stilsku eficijentnost.

Drugi kontrast romana U slovenačkim gorama ogleda se upravo u dodiru nežnog i plemenitog bića, vaspitanog u patrijarhalnoj sredini, odraslo bez oca, samo sa majkom, sa drastično drugačijim licima gradske sredine, koji se ponašaju u duhu modernog i savremenog, a oličenje svega navedenog predstavljeno je u Ivankinoj rođaki Daci i mladiću kog ona simpatizuje. Poput Nede iz romana Greh njene mame, u romanu U slovenačkim gorama Ivanka se susreće sa raznim neprijatnostima, što od strane nepristojnih mladića, što od strane ljubomorne rođake, čime se njena posebnost dodatno akcentuje, ali isto tako i povređuje.

Međutim, bez obzira na naklonost više beogradskih mladića, sećanje na leto provedeno u Sloveniji ne jenjava, kao ni bol i tuga zbog zabranjene ljubavi, koja je tamo negde daleko. I ona jednako zabranjena misao: da li i on jednako misli na nju? Ili je pak zaboravio i živi u srećnom braku sa svojom ženom? Pitanje je šta bi Ivanka više volela od ta dva. Posle par godina Ivanka dobija pismo iz Slovenije sa izuzetno potresnim tonom o doktoru, koji leži na samrti i čija je poslednja želja da vidi upravo nju – Ivanku…

U slovenačkim gorama je po mnogo čemu možda najbolji roman Mir-Jam. Pored ljubavnog zapleta, roman krase neverovatno lepi opisi Slovenije i dijalozi koji svojom sažetošću daju nov kvalitet njenom pisanju.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi manje poznati srpski ljubavni romani kao što su: Suzana Božidara Savića, Spahinica Stevana J. Jevtića, Dragocena ogrlica Lazara Komarčića, Gila Todora LJ. Popovića, Gospođa zagonetka Stojana Živadinovića, Jednospratne kuće Ljubice Radoičić, Crvene magle Dragiša Vasić i mnogi drugi.

Sva dela Milice Jakovljević Mir-Jam možete videti OVDE, a roman U slovenačkim gorama OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu