Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У СЛОВЕНАЧКИМ ГОРАМА, Милица Јаковљевић Мир-Јам

У словеначким горама је љубавни роман домаће списатељице Милице Јаковљевић, познатије као Мир-Јам. Роман се базира на причи о забрањеној љубави између словеначког лекара Витоја Планиншека и младе Иванке, која је са својом породицом допутовала у Словенију да проведе летовање. Саобраћајна несрећа која је задесила породицу на самом почетку романа укршта путеве младе Иванке и ожењеног лекара, који први пут у животу осећа истинску заљубљеност. Но, путовање се после неколико недеља завршава, девојка се са својом мајком враћа у Србију, а доктор Планиншек остаје у словеначким горама, гушећи се у изразито снажном али тихом вапају и тузи.

У словеначким горама није само љубавни већ је истовремено и социјални роман. Мир-Јам своју главну јунакињу Иванку представља као једно оличење чедности, доброте, честитости и неискварене женске природе, које је одрасло у паланачкој средини источне Србије. Међутим, када једно такво биће изразите лепоте крене на студије у Београд, српску престоницу, универзитетски центар и драстично већу средину, сусреће се са карактерима који представљају огледало некултуре, мангупарије и разврата, доживљава низ непријатности од истих. На тај начин Мир-Јам употребом контраста у опису урбане градске средине наспрам руралне, идиличне паланке у унутрашњости појачава снагу њиховог описа и стилску ефицијентност.

Други контраст романа У словеначким горама огледа се управо у додиру нежног и племенитог бића, васпитаног у патријархалној средини, одрасло без оца, само са мајком, са драстично другачијим лицима градске средине, који се понашају у духу модерног и савременог, а оличење свега наведеног представљено је у Иванкиној рођаки Даци и младићу ког она симпатизује. Попут Неде из романа Грех њене маме, у роману У словеначким горама Иванка се сусреће са разним непријатностима, што од стране непристојних младића, што од стране љубоморне рођаке, чиме се њена посебност додатно акцентује, али исто тако и повређује.

Међутим, без обзира на наклоност више београдских младића, сећање на лето проведено у Словенији не јењава, као ни бол и туга због забрањене љубави, која је тамо негде далеко. И она једнако забрањена мисао: да ли и он једнако мисли на њу? Или је пак заборавио и живи у срећном браку са својом женом? Питање је шта би Иванка више волела од та два. После пар година Иванка добија писмо из Словеније са изузетно потресним тоном о доктору, који лежи на самрти и чија је последња жеља да види управо њу – Иванку…

У словеначким горама је по много чему можда најбољи роман Мир-Јам. Поред љубавног заплета, роман красе невероватно лепи описи Словеније и дијалози који својом сажетошћу дају нов квалитет њеном писању.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати српски љубавни романи као што су: Сузана Божидара Савића, Спахиница Стевана Ј. Јевтића, Драгоцена огрлица Лазара Комарчића, Гила Тодора Љ. Поповића, Госпођа загонетка Стојана Живадиновића, Једноспратне куће Љубице Радоичић, Црвене магле Драгиша Васић и многи други.

Сва дела Милице Јаковљевић Мир-Јам можете видети ОВДЕ, а роман У словеначким горама ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу