Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

СРПСКА НАРОДНА ЈЕЛА И ПИЋА – КУВАР

Српска народна јела и пића занимљиво је Порталибрисово издање. Овога пута реч је о кувару и то књизи на чијим се корицама налазе два аутора – Станоје М. Мијатовић и Лука Грђић Бјелокосић. Заправо, реч је о издању које обухвата два у потпуности засебна и самостална кувара. Један је Српска народна јела (с прилогом о пићима) у Левчу и Темнићу и њен аутор је Станоје М. Мијатовић, а друга је Српска народна јела у Херцеговини и у Босни и њен аутор је Лука Грђић Бјелокосић.

На први поглед, ово је феноменално штиво за све љубитеље кувања, посебно оне који би да завире у неке старинске рецепте, да уживају у њиховом укусу, да их с љубављу и пажњом припремају својим најмилијима. Иако све наведено заиста и јесте тако, Српска народна јела и пића никако не треба свести само на штиво за куваре и домаћице, ово издање је много више од тога. Штавише, она може бити и те како занимљива и онима који према кувању немају нарочитих афинитета, и то стога што у њој, осим самих рецепата, или боље рећи, упоредо са самим рецептима, аутори Станоје М. Мијатовић и Лука Грђић Бјелокосић износе фина и суптилна културолошка и етнолошка запажања. Ако још имамо у виду да су обухваћени различити предели из којих рецепти потичу (Левач, Темнић, Босна и Херцеговина), онда је слика о ширини коју нам ово дело пружа потпунија.

Већ летимичан поглед на садржај књиге Српска народна јела и пића читаоцу ће потврдити наведене тврдње. На почетку, пре рецепата, у првом делу, чији је аутор Станоје М. Мијатовић, прво наилазимо на текст о судовима, односно посуђу! И тада схватамо да ово није кувар у ком ћемо читати сувопарне спискове намирница и штура објашњења у неколико реченица.

Ово је дело које преноси дух времена, које слика обичаје и навике везане за исхрану, а самим тим и за свакодневни живот, а у најширем смислу говори и о социјалном и економском статусу људи и утицају који он има на њихове прехрамбене навике. Ни религијски аспект није занемарљив, па тако сазнајемо симпатичну чињеницу да су људи углавном користили различито посуђе за припрему посних и за припрему мрсних јела, како се не би посна јела на неки начин „омрсила”. Ако је и било потребно да се неки суд користи за посно јело након што је у њему припремана мрсна храна, јер материјално стање није дозвољавало да баш све посуђе потребно у кући буде дуплирано, већ само оно јефтиније, онда је наступао процес „испошњавања” тог посуђа. Дакле, само из овог кратког дела који је написао Станоје М. Мијатовић сазнајемо толико занимљивости о животу и навикама људи.

Српска народна јела и пића су изузетно благо и за лексикологе и лексикографе, али и дијалектологе. Колико се само занимљивих, непознатих или слабо познатих речи из различитих крајева налази у овој књизи, а све, наравно, у вези са храном, кувањем, намирницама и сл. Наведимо управо као пример називе посуђа: каленице, ћасе, чорбалуци, црепуље, тестичићи. Нисмо сигурни да би просечан говорник српског језика из прве знао шта тачно ове речи означавају. И други аутор, Лука Грђић Бјелокосић, допринео је, наравно, богаћењу лексичког и дијалекатског знања речима са простора Босне и Херцеговине.

Неопходно је још нагласити да књига Српска народна јела и пића, осим ових финих културолошких, етнографских, па и језичких занимљивости, садржи и засебне делове који се баве навикама, обичајима и веровањима везаним за јело и храну. Станоје М. Мијатовић пише чак и пословице о јелу, али и сујеверје везано за храну (празноверице, како он каже). Поред тога, читаоцу даје и упутства за пристојно и пожељно понашање приликом јела.

Лука Грђић Бјелокосић, с друге стране, осим великог броја рецепата, говори о начину постављања стола, али и разлици која у томе постоји у граду и на селу. Од њега добијамо и садржајан опис припреме зимнице у Босни и Херцеговини. У сваком случају, Српска народна јела и пића су права ризница података о некадашњем начину живота, навикама, веровањима, обичајима, коју треба отргнути од заборава и сачувати за неке будуће генерације да у њој уживају, али и да из ње уче толико тога новог.

Подсећамо да је у оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис објавио и друге интересантне етнографске књиге: Чаршија и култура Сретена Динића, Старинска српска јела и пића Симе Тројановића, Примјери чојства и јунаштва Марка Миљанова, Како је постао Београд Михаила С. Петровића, Живот и обичаји народа српског Вука Стефановића Караџића, Живот Срба сељака Милана Ђ. Милићевића и многе друге.

Књигу Српска народна јела и пића можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу