Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SRPSKA NARODNA JELA I PIĆA – KUVAR

Srpska narodna jela i pića zanimljivo je Portalibrisovo izdanje. Ovoga puta reč je o kuvaru i to knjizi na čijim se koricama nalaze dva autora – Stanoje M. Mijatović i Luka Grđić Bjelokosić. Zapravo, reč je o izdanju koje obuhvata dva u potpunosti zasebna i samostalna kuvara. Jedan je Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i Temniću i njen autor je Stanoje M. Mijatović, a druga je Srpska narodna jela u Hercegovini i u Bosni i njen autor je Luka Grđić Bjelokosić.

Na prvi pogled, ovo je fenomenalno štivo za sve ljubitelje kuvanja, posebno one koji bi da zavire u neke starinske recepte, da uživaju u njihovom ukusu, da ih s ljubavlju i pažnjom pripremaju svojim najmilijima. Iako sve navedeno zaista i jeste tako, Srpska narodna jela i pića nikako ne treba svesti samo na štivo za kuvare i domaćice, ovo izdanje je mnogo više od toga. Štaviše, ona može biti i te kako zanimljiva i onima koji prema kuvanju nemaju naročitih afiniteta, i to stoga što u njoj, osim samih recepata, ili bolje reći, uporedo sa samim receptima, autori Stanoje M. Mijatović i Luka Grđić Bjelokosić iznose fina i suptilna kulturološka i etnološka zapažanja. Ako još imamo u vidu da su obuhvaćeni različiti predeli iz kojih recepti potiču (Levač, Temnić, Bosna i Hercegovina), onda je slika o širini koju nam ovo delo pruža potpunija.

Već letimičan pogled na sadržaj knjige Srpska narodna jela i pića čitaocu će potvrditi navedene tvrdnje. Na početku, pre recepata, u prvom delu, čiji je autor Stanoje M. Mijatović, prvo nailazimo na tekst o sudovima, odnosno posuđu! I tada shvatamo da ovo nije kuvar u kom ćemo čitati suvoparne spiskove namirnica i štura objašnjenja u nekoliko rečenica.

Ovo je delo koje prenosi duh vremena, koje slika običaje i navike vezane za ishranu, a samim tim i za svakodnevni život, a u najširem smislu govori i o socijalnom i ekonomskom statusu ljudi i uticaju koji on ima na njihove prehrambene navike. Ni religijski aspekt nije zanemarljiv, pa tako saznajemo simpatičnu činjenicu da su ljudi uglavnom koristili različito posuđe za pripremu posnih i za pripremu mrsnih jela, kako se ne bi posna jela na neki način „omrsila”. Ako je i bilo potrebno da se neki sud koristi za posno jelo nakon što je u njemu pripremana mrsna hrana, jer materijalno stanje nije dozvoljavalo da baš sve posuđe potrebno u kući bude duplirano, već samo ono jeftinije, onda je nastupao proces „ispošnjavanja” tog posuđa. Dakle, samo iz ovog kratkog dela koji je napisao Stanoje M. Mijatović saznajemo toliko zanimljivosti o životu i navikama ljudi.

Srpska narodna jela i pića su izuzetno blago i za leksikologe i leksikografe, ali i dijalektologe. Koliko se samo zanimljivih, nepoznatih ili slabo poznatih reči iz različitih krajeva nalazi u ovoj knjizi, a sve, naravno, u vezi sa hranom, kuvanjem, namirnicama i sl. Navedimo upravo kao primer nazive posuđa: kalenice, ćase, čorbaluci, crepulje, testičići. Nismo sigurni da bi prosečan govornik srpskog jezika iz prve znao šta tačno ove reči označavaju. I drugi autor, Luka Grđić Bjelokosić, doprineo je, naravno, bogaćenju leksičkog i dijalekatskog znanja rečima sa prostora Bosne i Hercegovine.

Neophodno je još naglasiti da knjiga Srpska narodna jela i pića, osim ovih finih kulturoloških, etnografskih, pa i jezičkih zanimljivosti, sadrži i zasebne delove koji se bave navikama, običajima i verovanjima vezanim za jelo i hranu. Stanoje M. Mijatović piše čak i poslovice o jelu, ali i sujeverje vezano za hranu (praznoverice, kako on kaže). Pored toga, čitaocu daje i uputstva za pristojno i poželjno ponašanje prilikom jela.

Luka Grđić Bjelokosić, s druge strane, osim velikog broja recepata, govori o načinu postavljanja stola, ali i razlici koja u tome postoji u gradu i na selu. Od njega dobijamo i sadržajan opis pripreme zimnice u Bosni i Hercegovini. U svakom slučaju, Srpska narodna jela i pića su prava riznica podataka o nekadašnjem načinu života, navikama, verovanjima, običajima, koju treba otrgnuti od zaborava i sačuvati za neke buduće generacije da u njoj uživaju, ali i da iz nje uče toliko toga novog.

Podsećamo da je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris objavio i druge interesantne etnografske knjige: Čaršija i kultura Sretena Dinića, Starinska srpska jela i pića Sime Trojanovića, Primjeri čojstva i junaštva Marka Miljanova, Kako je postao Beograd Mihaila S. Petrovića, Život i običaji naroda srpskog Vuka Stefanovića Karadžića, Život Srba seljaka Milana Đ. Milićevića i mnoge druge.

Knjigu Srpska narodna jela i pića možete pogledati OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu