Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Иво Ћипико?

Иво Ћипико (1869–1923) је српски писац који је имао врло необично порекло, животни пут, и нажалост није добио место у књижевности које заслужује. Разлог томе можда лежи у чињеници да је био Србин католик. Потиче из угледне латинске породице Cippico, која је заправо из Рима, и чији су чланови од давнина припадали свету књижевности и хуманистичких наука. Међу прецима имао је истакнуте личности – један од њих је чувени Кориолан Ћипико (латински: Coriolanus Ceppio), хуманиста и новолатински писац 15. века. У породичној кући овог писца, у „Ћипиковој палати” у Трогиру пронађена је средином 16. века Трималхионова гозба, једини сачувани део из романа Сатирикон римског писца Петронија. Нажалост, с падом Млетачке републике породица Ћипико почела је да пропада и осиромашује – да се приближава обичном народу, пучанству.

Рођен у приморју, Иво Ћипико проводио је време у природи и заволео слободан живот без стега, који је био и у складу са приморским менталитетом. Међутим, када је у пошао фратарску гимназију, није могао да поднесе строгост, побегао је и одлучио да буде шумар. Тај позив омогућио му је живот са нараодом и у природи.

Због порекла пред Ћипиком је била дилема везана за идентитет, али се напослетку определио за српску књижвност и прешао да живи у Србији. Бавио се ратним дописништвом, учествовао у балканским ратовима, за време Првог светског рата ишао са војском у изгнанство. Један део узрока ове одлуке лежи и у чињеници да је био разочаран у западњачку културу и европску цивилизацију. Спас и наду тражио је у српском исконском, природном и једноставном животу. Постоји и легенда да га је један Србин у фратарском училишту упућивао на српске књиге, народне песме и како сам аутор каже – занео се и постао Србин и сам…

Занимљив је и стваралачки пут Ива Ћипика. Након првих песама које нису скренуле нарочиту пажњу није писао десет година. А онда као да је пронашао златни кључ ка срцима читалаца. Када се с причом Погибе ко од шале представио као зрео приповедач, многи су препознали у њему утицај Јанка Веселиновића.

Иако се Ћипико већ дефинисао као следбеник српских реалиста прву књигу, збирку приповедака Приморске душе (1899) објавио је у Загребу. Кад је хрватска критика видела у њему нову звезду хрватске књижевности, он је дао изјаву да није хрватски, него српски писац. И од тада његова дела излазила су у српским културним центрима, и то ћирилицом. Објавио је два романа: За крухом и Пауци, четири књиге приповедака, два драмска покушаја, која нису имала позитиван одјек критике, ратну прозу која је настала из његових личних сећања и утисака из Балканског и Првог светског рата, где има доста документарних података.

И док су други српски писци почели да се окрећу социјалним темама, Ћипико је у томе предњачио. У низу приповедака и у оба романа он је приказао сурову борбу сељака за хлеб и голи живот, приказао је послодавце који искоришћавају сељачку радну снагу као животињску и њихову равнодушност пред тежачким патњама. Тиме се бави и у роману Пауци, где се, у ствари, надовезује на Лазаревићеву причу о зеленашима. Детаљно разрађује питање проблематике односа између зеленаша, богатих, газди са једне и убогих сељака са друге стране. Он износи и свој лични одабир – преференцију сеоског мирног живота испред градског, одакле је и кренуло сво зло. Зато су Ћипикова дела и данас актуелна.

У едицији Отргнуто од заборава су и дела српских заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година) итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Дела овог аутора может пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу