Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПОРТАЛИБРИС НА САЈМУ КЊИГА 2023.

И ове године издавачка кућа Порталибрис представља се пред међународном и домаћом публиком на Сајму књига својим богатим и разноврсним репертоаром. Остали смо верни домаћим издањима савремених аутора, преводној белетристици реномираних аутора и очувању српске књижевне и културне традиције кроз едицију Отргнуто од заборава.

Историјски романи

Ослобађање 1912Александар Станковић, након великог успеха са дебитантским романом Висок 1389, одлучио се да на сличан начин опише Први балкански рат. У роману Ослобађање 1912. из перспективе обичних људи, занатлија из Пирота, аутор нам дочарава судбинске догађаје ратних превирања. Аутентичан језик свакодневице, описи кућа и занатских радњи, те верни прикази војничког живота и борби у великом историјском тренутку чине праву вредност овог романа и несумњиво ће представљати прави ужитак за читаоце.

СветковинаСветковина, роман Предрага Јокића, смештен је у сумрак средњовековног српског царства. Владавина Уроша Нејаког обележена је борбом бројних велможа – Мрњавчевића, Паскачића, Бранковића, Драгаша, Алтомановића – њиховим сплеткама и злоделима. Предраг Јокић открива читав један заборављени свет српске аристократије, остварујући пуноћу ликова властелина и себара, истовремено оживљавајући дух времена кроз описе обичаја и ритуала, и виртуозан језички израз.

Још један историјски роман у овогодишњој регионалној продукцији Порталибриса су Разбојници Диега Хана. Овај писац италијанског порекла говори о потресном времену у Истри након Првог светског рата кроз  напету и провокативну причу о освети.

Трилер

ПобедникПосебно место у овогодишњој продукцији Порталибриса представља роман првенац Андреје Живковића под насловом Победник. У овом криминалистичком роману пратимо приватног детектива Виктора, који истражује отмицу несталог дечака. Истрага наизглед обичног случаја претвориће се у интимну истрагу сопствене прошлости, препуну обрта и изненађења.

Преводна литература

Из пера македонског аутора Валентина Нешовског долази прави књижевни догађај – Једна књига. Истовремено филозофска, научна и књижевна, озбиљна и урнебесна, ова књига говори о културним и научним феноменима садашњице – вештачкој интелигенцији, космичким достигнућима и технолошком напретку, јасно упозоравајући на етичке и моралне проблеме које тај напредак са собом носи. једна књига

Роман чешке књижевнице Хелене Малиржове Неукротиво срце прати две младе жене, странкиње – Францускињу и Чехињу – које за време балканских ратова долазе у Србију и раде у болници Кола српских сестара. Ова књига урађена је у сарадњи са Библиотеком „Милутин Бојић”.

Популарна наука

У области популарне науке ове године објављујемо књигу нашег врло угледног и познатог неуролога Јова Тошевског. У својој књизи Себични мозак аутор преиспитује популарне концепте биологије, неуронауке и друштвених условљености у којима мозак, као орган разумевања света око нас, игра кључну улогу. Централно место заузима разматрање традиционално одређених родних улога, помало задиркујући читаоце док одговара на питања као што су – да ли су мушкарци и даље мачо или зашто жене воле грубијане и то неће да признају.

 

Мотивациона литература

Уметност хипнотичког завођењаОве године обогатили смо нашу колекцију мотивационе литературе двема новим књигама популарног аутора Марија Кржића. Уметност хипнотичког завођења књига је која ће вас оснажити да помоћу принципа самохипнозе и хипнозе овладате вештинама којима ћете преузети контролу над сопственим емотивним животом, продубити односе са партнером и обогатити свој сексуални живот. Практични водич за баланс између посла и породице бави се практичним приступом све компликованијем проблему жонглирања између бројних обавеза, пословних и личних циљева. Добро је познато да је равнотежа између приватног живота и пословних обавеза кључ стабилног и континуираног личног развоја, и ова ће вам књига пружити одмах употребљиве алате и стратегије које можете применити већ данас.

Документарна проза

БеограђанкеИздавачка кућа Порталибрис објавила је нову књигу документарне прозе аутора Сима Ц. ЋирковићаБеограђанке. Аутор овога пута бира врло занимљиву страну културне историје: какву улогу у идентитету једног града имају његове – даме. У својеврсном лексикону аутор доноси низ портрета чувених жена које су одиграле кључну улогу у креирању београдског духа и без којих би историја престонице била далеко мање гламурозна и интригантна. Почев од Београђанки које су играле важне улоге кроз историју, као што су кнегиња Љубица, Јелисавета Начић, Бета Вукановић, до савремених престоничких икона и симбола женствености, сексепила, успеха и интегритета, међу којима су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Аница Добра и многе друге, Симо Ц. Ћирковић слика скривену историју једне метрополе.

Обележавање јубилеја

Ова година била је значајна и по обележавању културних и историјских јубилеја. Недавно смо обележили две стотине година од рођења кнеза Михаила Обреновића и тим поводом издавачка кућа Порталибрис објавила је треће, допуњено и измењено издање књиге Сима Ц. ЋирковићаКњаз, дама и Европа. Ова монографија је плод вишедеценијског рада на проучавању историографског и архивског материјала о кнезу Михаилу, али посебно мукотрпног Књаз, дама и Европаистраживања приватних преписки, докумената и до сада недоступних података. Акценат ове књиге је на расветљавању судбине прерано страдалог кнеза и осликавању његовог меланхоличног духа и модерне оријентације. Јасно се приказује атмосфера тог времена у Србији, али и скривени мотиви многих опасних личности из кнежевог окружења. Открива се и унутрашња, лична растрзаност једног модерног, европски оријентисаног човека пред изазовима владавине земљом која је вековима окренута ка Истоку.

Поред ове монографије Порталибрис је у оквиру едиције Отргнуто од заборава објавио још неколико дела која говоре о животу и владавини кнеза Михаила Обреновића. Кнез Михаило у споменима некадашњег свог секретара су дневничке белешке у којима је Милан Ђ. Милићевић описао последњих девет година кнежевог живота, пружајући нам сведочанство о кључним тренуцима наше прошлости, доношењу важних државничких одлука, као и о свакодневици оновремене престонице.

Овом корпусу припадају и књиге Посмртна слава кнеза Мијаила М. Обреновића, пригодна драма Ђорђа Малетића из 1869. године, као и Записи старог Београђанина, мемоарска књига Косте Н. Христића.

Грех њене мамеОве године смо обележили и седамдесет година од смрти Милице Јаковљевић Мир-Јам објављивањем свих њених романа и збирки прича у тринаест књига.

Седамдесет година од смрти великог књижевног критичара и проучаваоца Милана Грола обележили смо објављивањем његових најзначајнијих позоришних критика у три књиге. Анализирајући позоришне представе домаћих и страних аутора и пишући о великанима српског глумишта, Грол је оставио веома значајан допринос развоју позоришне уметности код нас.

Едиција Отргнуто од заборава

Значајна Порталибрисова едиција Отргнуто од заборава од ове године је богатија за читав спектар наслова и сада броји више од пет стотина дела. У оквиру ове едиције објављујемо мање познате, скрајнуте српске писце прошлих времена, а последњих година постала је прави синоним за очување српске књижевне традиције како међу нашим читаоцима, тако и у широј културној јавности.

Посебно издвајамо из овогодишње продукције едиције Отргнуто од заборава дела Тасе Миленковића, првог српског ученог полицајца. О најчувенијим и најкрвавијим злочинима, најозлоглашенијим злочинцима и компликованим криминалним истрагама можемо да читамо у мемоарским и документарним књигама Тасин дневник и Београд у тами, као и у роману Поноћ или грозно убиство на Дорћолу, првом српском криминалистичком роману.

злочин једне свекрвеЗа љубитеље популарног „true crime” жанра доносимо први српски документарни кримић Злочин једне свекрве, дело потпуно базирано на истинитом догађају, које нуди оригиналне информације у вези са истраживањем једног злочина, као и исказе са самог суђења. Овај роман написао је Коста Д. Јездић, адвокат тужилаштва на овом случају.

Из ризнице српске етнографије доносимо књигу Веселина Чајкановића О српском врховном богу, у којој се аутор хвата укоштац са једном од најзагонетнијих фигура српске и словенске митологије, те објашњава утицај словенске митологије и старих божанства на наше поимање хришћанства. Од истог аутора доносимо и Српске народне приповетке, где Веселин Чајкановић сабира приповетке које не можемо да пронађемо код Вука Караџића и других ранијих сакупљача.

Књига која је дефинитивно изазвала највећу пажњу друштвених мрежа из едиције Отргнуто од заборава је интригантна књига Симе Лукина Лазића Срби у давнини, полемичка расправа о пореклу српског народа, српског имена, као и о току насељавања Срба на Балкан. Од истог аутора објавили Срби у давнинисмо и књиге Кратка повјесница Срба и Србин од Србина.

Порталибрис је посебно посвећен актуелизацији женског пера запостављених српских књижевница, те код нас можете пронаћи романе и песме Јелене Димитријевић, Љубице Радоичић, Данице Марковић, Милице Јанковић, Милице Стојадиновић Српкиње, Анђелије Лазаревић, Данице Бандић, Драге Гавриловић и Милице Јаковљевић Мир-Јам.

Посебну пажњу скрећемо и на наше капиталне издавачке подухвате – целокупна дела Растка Петровића, Бранислава Нушића и Лазара Комарчића, те критичара Јована Скерлића.

Строго поверљивоУ циљу промовисања едиције Отргнуто од заборава Порталибрис традиционално, сваке године, организује литерарни конкурс за кратку причу инспирисан српском прошлошћу. Ове године конкурс је носио назив „Строго поверљиво” из прошлости Србије, а тридесет најбољих кратких прича објављено је у књизи која носи назив самог конкурса. Ово издање биће посебно представљено на Сајму књига у оквиру свечане доделе награда лауреатима конкурса.

У блиској вези са нашим традиционалним конкурсом стоји и збирка прича Марије Алексић Прабаба Јулка и хотел „Бристол”. Збирка обухвата приче које је ауторка током година слала на наш конкурс, од којих смо неке објављивали у нашим претходним збиркама. Сматрали смо да литерарна вредност ових прича заслужује самосталну презентацију.

 

Користимо ову прилику да вас позовемо на промоције које ће Порталибрис организовати на сајму ове године:

  • Промоција нових Порталибрисових издања биће одржана у Сали „Васко Попа” у понедељак 23. октобра у 12 часова. На промоцији говоре: уредница Јована Ристић и аутори: Диего Хан, Валентин Нешовски, Предраг Јокић, Марија Алексић, Јово Тошевски, Маријо Кржић, Александар Станковић и Андреја Живковић
  • Промоција романа Победник Андреја Живковића биће одржана у Сали „Васко Попа” у понедељак 23. октобра у 18 часова. На промоцији говоре уредница Јована Ристић, аутор и професор Александар Јерков
  • Промоција књига Београђанке и Књаз, дама и Европа Сима Ц. Ћирковића биће одржана у Сали „Васко Попа” у уторак 24. октобра у 13 часова. Говоре уредница Јована Ристић и аутор.

За сва издања припремили смо значајне попусте и повољности, као и нашу традиционалну акцију „1+1” – уз сваку купљену књигу добија се једна књига на поклон.

Како је ово само делић богатог Проталибрисовог издавачког садржаја, не пропустите да нас посетите у прстену Хале 1!

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу