Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PORTALIBRIS NA SAJMU KNJIGA 2023.

I ove godine izdavačka kuća Portalibris predstavlja se pred međunarodnom i domaćom publikom na Sajmu knjiga svojim bogatim i raznovrsnim repertoarom. Ostali smo verni domaćim izdanjima savremenih autora, prevodnoj beletristici renomiranih autora i očuvanju srpske književne i kulturne tradicije kroz ediciju Otrgnuto od zaborava.

Istorijski romani

Oslobađanje 1912Aleksandar Stanković, nakon velikog uspeha sa debitantskim romanom Visok 1389, odlučio se da na sličan način opiše Prvi balkanski rat. U romanu Oslobađanje 1912.iz perspektive običnih ljudi, zanatlija iz Pirota, autor nam dočarava sudbinske događaje ratnih previranja. Autentičan jezik svakodnevice, opisi kuća i zanatskih radnji, te verni prikazi vojničkog života i borbi u velikom istorijskom trenutku čine pravu vrednost ovog romana i nesumnjivo će predstavljati pravi užitak za čitaoce.

SvetkovinaSvetkovina, roman Predraga Jokića, smešten je u sumrak srednjovekovnog srpskog carstva. Vladavina Uroša Nejakog obeležena je borbom brojnih velmoža – Mrnjavčevića, Paskačića, Brankovića, Dragaša, Altomanovića – njihovim spletkama i zlodelima. Predrag Jokić otkriva čitav jedan zaboravljeni svet srpske aristokratije, ostvarujući punoću likova vlastelina i sebara, istovremeno oživljavajući duh vremena kroz opise običaja i rituala, i virtuozan jezički izraz.

Još jedan istorijski roman u ovogodišnjoj regionalnoj produkciji Portalibrisa su RazbojniciDiega Hana. Ovaj pisac italijanskog porekla govori o potresnom vremenu u Istri nakon Prvog svetskog rata kroz  napetu i provokativnu priču o osveti.

Triler

PobednikPosebno mesto u ovogodišnjoj produkciji Portalibrisa predstavlja roman prvenac Andreje Živkovića pod naslovom Pobednik. U ovom kriminalističkom romanu pratimo privatnog detektiva Viktora, koji istražuje otmicu nestalog dečaka. Istraga naizgled običnog slučaja pretvoriće se u intimnu istragu sopstvene prošlosti, prepunu obrta i iznenađenja.

Prevodna literatura

Iz pera makedonskog autora Valentina Nešovskog dolazi pravi književni događaj – Jedna knjiga. Istovremeno filozofska, naučna i književna, ozbiljna i urnebesna, ova knjiga govori o kulturnim i naučnim fenomenima sadašnjice – veštačkoj inteligenciji, kosmičkim dostignućima i tehnološkom napretku, jasno upozoravajući na etičke i moralne probleme koje taj napredak sa sobom nosi. jedna knjiga

Roman češke književnice Helene Maliržove Neukrotivo srce prati dve mlade žene, strankinje – Francuskinju i Čehinju – koje za vreme balkanskih ratova dolaze u Srbiju i rade u bolnici Kola srpskih sestara. Ova knjiga urađena je u saradnji sa Bibliotekom „Milutin Bojić”.

Popularna nauka

U oblasti popularne nauke ove godine objavljujemo knjigu našeg vrlo uglednog i poznatog neurologa Jova Toševskog. U svojoj knjizi Sebični mozak autor preispituje popularne koncepte biologije, neuronauke i društvenih uslovljenosti u kojima mozak, kao organ razumevanja sveta oko nas, igra ključnu ulogu. Centralno mesto zauzima razmatranje tradicionalno određenih rodnih uloga, pomalo zadirkujući čitaoce dok odgovara na pitanja kao što su – da li su muškarci i dalje mačo ili zašto žene vole grubijane i to neće da priznaju.

 

Motivaciona literatura

Umetnost hipnotičkog zavođenjaOve godine obogatili smo našu kolekciju motivacione literature dvema novim knjigama popularnog autora Marija Kržića. Umetnost hipnotičkog zavođenja knjiga je koja će vas osnažiti da pomoću principa samohipnoze i hipnoze ovladate veštinama kojima ćete preuzeti kontrolu nad sopstvenim emotivnim životom, produbiti odnose sa partnerom i obogatiti svoj seksualni život. Praktični vodič za balans između posla i porodice bavi se praktičnim pristupom sve komplikovanijem problemu žongliranja između brojnih obaveza, poslovnih i ličnih ciljeva. Dobro je poznato da je ravnoteža između privatnog života i poslovnih obaveza ključ stabilnog i kontinuiranog ličnog razvoja, i ova će vam knjiga pružiti odmah upotrebljive alate i strategije koje možete primeniti već danas.

Dokumentarna proza

BeograđankeIzdavačka kuća Portalibris objavila je novu knjigu dokumentarne proze autora Sima C. ĆirkovićaBeograđanke. Autor ovoga puta bira vrlo zanimljivu stranu kulturne istorije: kakvu ulogu u identitetu jednog grada imaju njegove – dame. U svojevrsnom leksikonu autor donosi niz portreta čuvenih žena koje su odigrale ključnu ulogu u kreiranju beogradskog duha i bez kojih bi istorija prestonice bila daleko manje glamurozna i intrigantna. Počev od Beograđanki koje su igrale važne uloge kroz istoriju, kao što su kneginja Ljubica, Jelisaveta Načić, Beta Vukanović, do savremenih prestoničkih ikona i simbola ženstvenosti, seksepila, uspeha i integriteta, među kojima su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Anica Dobra i mnoge druge, Simo C. Ćirković slika skrivenu istoriju jedne metropole.

Obeležavanje jubileja

Ova godina bila je značajna i po obeležavanju kulturnih i istorijskih jubileja. Nedavno smo obeležili dve stotine godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića i tim povodom izdavačka kuća Portalibris objavila je treće, dopunjeno i izmenjeno izdanje knjige Sima C. ĆirkovićaKnjaz, dama i Evropa. Ova monografija je plod višedecenijskog rada na proučavanju istoriografskog i arhivskog materijala o knezu Mihailu, ali posebno mukotrpnog Knjaz, dama i Evropaistraživanja privatnih prepiski, dokumenata i do sada nedostupnih podataka. Akcenat ove knjige je na rasvetljavanju sudbine prerano stradalog kneza i oslikavanju njegovog melanholičnog duha i moderne orijentacije. Jasno se prikazuje atmosfera tog vremena u Srbiji, ali i skriveni motivi mnogih opasnih ličnosti iz kneževog okruženja. Otkriva se i unutrašnja, lična rastrzanost jednog modernog, evropski orijentisanog čoveka pred izazovima vladavine zemljom koja je vekovima okrenuta ka Istoku.

Pored ove monografije Portalibris je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava objavio još nekoliko dela koja govore o životu i vladavini kneza Mihaila Obrenovića. Knez Mihailo u spomenima nekadašnjeg svog sekretara su dnevničke beleške u kojima je Milan Đ. Milićević opisao poslednjih devet godina kneževog života, pružajući nam svedočanstvo o ključnim trenucima naše prošlosti, donošenju važnih državničkih odluka, kao i o svakodnevici onovremene prestonice.

Ovom korpusu pripadaju i knjige Posmrtna slava kneza Mijaila M. Obrenovića, prigodna drama Đorđa Maletića iz 1869. godine, kao i Zapisi starog Beograđanina, memoarska knjiga Koste N. Hristića.

Greh njene mameOve godine smo obeležili i sedamdeset godina od smrti Milice Jakovljević Mir-Jam objavljivanjem svih njenih romana i zbirki priča u trinaest knjiga.

Sedamdeset godina od smrti velikog književnog kritičara i proučavaoca Milana Grola obeležili smo objavljivanjem njegovih najznačajnijih pozorišnih kritika u tri knjige. Analizirajući pozorišne predstave domaćih i stranih autora i pišući o velikanima srpskog glumišta, Grol je ostavio veoma značajan doprinos razvoju pozorišne umetnosti kod nas.

Edicija Otrgnuto od zaborava

Značajna Portalibrisova edicija Otrgnuto od zaborava od ove godine je bogatija za čitav spektar naslova i sada broji više od pet stotina dela. U okviru ove edicije objavljujemo manje poznate, skrajnute srpske pisce prošlih vremena, a poslednjih godina postala je pravi sinonim za očuvanje srpske književne tradicije kako među našim čitaocima, tako i u široj kulturnoj javnosti.

Posebno izdvajamo iz ovogodišnje produkcije edicije Otrgnuto od zaborava dela Tase Milenkovića, prvog srpskog učenog policajca. O najčuvenijim i najkrvavijim zločinima, najozloglašenijim zločincima i komplikovanim kriminalnim istragama možemo da čitamo u memoarskim i dokumentarnim knjigama Tasin dnevnik i Beograd u tami, kao i u romanu Ponoć ili grozno ubistvo na Dorćolu, prvom srpskom kriminalističkom romanu.

zločin jedne svekrveZa ljubitelje popularnog „true crime” žanra donosimo prvi srpski dokumentarni krimić Zločin jedne svekrve, delo potpuno bazirano na istinitom događaju, koje nudi originalne informacije u vezi sa istraživanjem jednog zločina, kao i iskaze sa samog suđenja. Ovaj roman napisao je Kosta D. Jezdić, advokat tužilaštva na ovom slučaju.

Iz riznice srpske etnografije donosimo knjigu Veselina ČajkanovićaO srpskom vrhovnom bogu, u kojoj se autor hvata ukoštac sa jednom od najzagonetnijih figura srpske i slovenske mitologije, te objašnjava uticaj slovenske mitologije i starih božanstva na naše poimanje hrišćanstva. Od istog autora donosimo i Srpske narodne pripovetke, gde Veselin Čajkanović sabira pripovetke koje ne možemo da pronađemo kod Vuka Karadžića i drugih ranijih sakupljača.

Knjiga koja je definitivno izazvala najveću pažnju društvenih mreža iz edicije Otrgnuto od zaborava je intrigantna knjiga Sime Lukina LazićaSrbi u davnini, polemička rasprava o poreklu srpskog naroda, srpskog imena, kao i o toku naseljavanja Srba na Balkan. Od istog autora objavili Srbi u davninismo i knjige Kratka povjesnica Srba i Srbin od Srbina.

Portalibris je posebno posvećen aktuelizaciji ženskog pera zapostavljenih srpskih književnica, te kod nas možete pronaći romane i pesme Jelene Dimitrijević, Ljubice Radoičić, Danice Marković, Milice Janković, Milice Stojadinović Srpkinje, Anđelije Lazarević, Danice Bandić, Drage Gavrilović i Milice Jakovljević Mir-Jam.

Posebnu pažnju skrećemo i na naše kapitalne izdavačke poduhvate – celokupna dela Rastka Petrovića, Branislava Nušića i Lazara Komarčića, te kritičara Jovana Skerlića.

Strogo poverljivoU cilju promovisanja edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris tradicionalno, svake godine, organizuje literarni konkurs za kratku priču inspirisan srpskom prošlošću. Ove godine konkurs je nosio naziv „Strogo poverljivo” iz prošlosti Srbije, a trideset najboljih kratkih priča objavljeno je u knjizi koja nosi naziv samog konkursa. Ovo izdanje biće posebno predstavljeno na Sajmu knjiga u okviru svečane dodele nagrada laureatima konkursa.

U bliskoj vezi sa našim tradicionalnim konkursom stoji i zbirka priča Marije AleksićPrababa Julka i hotel „Bristol”. Zbirka obuhvata priče koje je autorka tokom godina slala na naš konkurs, od kojih smo neke objavljivali u našim prethodnim zbirkama. Smatrali smo da literarna vrednost ovih priča zaslužuje samostalnu prezentaciju.

 

Koristimo ovu priliku da vas pozovemo na promocije koje će Portalibris organizovati na sajmu ove godine:

  • Promocija novih Portalibrisovih izdanja biće održana u Sali „Vasko Popa” u ponedeljak 23. oktobra u 12 časova. Na promociji govore: urednica Jovana Ristić i autori: Diego Han, Valentin Nešovski, Predrag Jokić, Marija Aleksić, Jovo Toševski, Marijo Kržić, Aleksandar Stanković i Andreja Živković
  • Promocija romana Pobednik Andreja Živkovića biće održana u Sali „Vasko Popa” u ponedeljak 23. oktobra u 18 časova. Na promociji govore urednica Jovana Ristić, autor i profesor Aleksandar Jerkov
  • Promocija knjiga Beograđanke i Knjaz, dama i Evropa Sima C. Ćirkovića biće održana u Sali „Vasko Popa” u utorak 24. oktobra u 13 časova. Govore urednica Jovana Ristić i autor.

Za sva izdanja pripremili smo značajne popuste i povoljnosti, kao i našu tradicionalnu akciju „1+1” – uz svaku kupljenu knjigu dobija se jedna knjiga na poklon.

Kako je ovo samo delić bogatog Protalibrisovog izdavačkog sadržaja, ne propustite da nas posetite u prstenu Hale 1!

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu