Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Милован Глишић: „Два цванцика и Подвала”

Српски реализам је свој потпуни израз добио у приповетки која слика сеоски живот. Један од најистакнутијих писаца српског реализма био је Милован Глишић, који се сматра родоначелником српске реалистичке приповетке. Осим приповетки, Глишић је објавио и две комедије: Два цванцика и Подвала. Два цванцика је шала у четири чина, која је рађена по шаљивој причи Два новца из Вукове збирке. Ова комедија је изведена први пут у новембру 1883. године у Народном позоришту у Београду. Подвала представља комедију у пет чинова, која има девет слика. Први пут је изведена пред београдском публиком у априлу 1883. године у Народном позоришту, а штампана је 1885. године. У Подвали је критиковао власт, па је критику морао да ублажи како би спасао драму.

С обзиром на то да је и сам рођен и одрастао на селу, Милован Глишић је имао прилику да буде добро упознат са сеоским животом, људима који живе тај живот и свим осталим ситуацијама које су карактеристичне за село. Скупљајући разне мотиве као сведок таквом животу, унео их је у свој књижевни рад. Он не идеализује сеоски живот, напротив, даје и критику, али ону која се јавља кроз хумор и ведрину, или оштру сатиру. Такође је битно да он види село у коме људи не заборављају на шалу и смех чак и у невољама.

Као најважнија особеност стваралаштва Милована Глишића издваја се хумор. Успео је да препозна хумористичне црте и да њима заинтересује сваког читаоца и наведе га на читање својих дела, чак и изнова и изнова. Међутим, природу Глишићевог хумора често критика карактерише једном речи: подвала. Подвала заправо представља основни мотив Глишићевих комедија. Док у самом наслову комедије Подвала имамо прилику да се уверимо у то, у комедији Два цванцика читалац ће читањем доћи до овог мотива. Глишић нам открива да сељаци због свог незнања и неискуства лако упадају у замке зеленаша. Приказује сеоске газде, зеленаше и варалице, а свима њима је заједничко да варају сељаке. Зеленаши или каишари позајмљују новац сељацима уз велики интерес, а сељаци, покушавајући да се извуку из дуга, тону све дубље и дубље, да би на крају изгубили све.

У комедији Два цванцика приказано је како се Кића и Мића, два побратима, међусобно преваре и подвале један другом. Један је продавао уместо ораха шишарке, а други маховину уместо вуне. Ипак, на крају су обојица успели да подвале лоповима, односно разбојницима.

Комедија Подвала нас упознаје са једним ликом који је исти и у приповетки Злослутан број. Реч је о Вулу Пупавцу, а у приповетки се он зове Мојсило Пупавац. Пупавац је сеоски зеленаш, научен да прави замке сељацима и да их наводи на то да се задужују. Његов основни пут у животу јесте тај да привуче сељаке да му верују, а све то зарад сопственог интереса.

Милован Глишић овим двема комедијама буди читалачку радозналост и успева читаоца да заинтересује за радњу, да га засмеје и наведе на то да их у једном даху прочита. Читајући ова два дела, читалац ће доћи до расплета и видети каква судбина стиже варалице за почињена злодела и стварање невоља поштеном народу.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздати и други српски комедиографи, као што су Коста Трифковић (Избирачица и Честитам), Јован Стерија Поповић (Изабране комедије, Џандрљив муж и друге драме), Јанко Веселиновић и Драгомир Брзак (Ђидо), Бранислав Нушић и други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу