Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

О СРПСКОМ ВРХОВНОМ БОГУ, Веселин Чајкановић

Ко је био врховни бог у старој српској религији?

Веселин Чајкановић један је од наших најпознатијих етнолога и проучавалаца старе српске религије. Премда су то само неке од области којима се овај свестрани интелектуалац бавио, по њима је најпрепознатљивији. Историја српске и словенске религије једна је од његових главних сфера проучавања и интересовања. Посебно се интересовао за период пре примања хришћанства код Словена. Како у време када је стварао и радио није било довољно поузданих научних извора, често се у својим истраживањима ослањао на народну традицију, веровања и фолклор уопште. Једно од важнијих дела из ове области Чајкановићевог рада је књига О српском врховном богу. Само дело је у тренутку објављивања остало недовољно запажено због ратних околности, с обзиром на то да је први пут приказано 1939. године на Академији филозофских наука, а штампано годину дана након тога. Ипак, данашњим читаоцима и проучаваоцима ове теме О српском врховном богу Веселина Чајкановића сигурно мора бити полазна тачка за свако проучавање и истраживање.

Иако смо навели да се Веселин Чајкановић, пишући ову књигу, у великој мери ослањао на народну традицију, то никако не значи да делу недостаје научног стила и поткрепљења. Напротив, О српском врховном богу је књига настала на основу ауторових претходних научних радова и сазнања и иако се све време у тумачењу ослања на народну традицију, Чајкановићев стил је много свеобухватнији, он показује изузетно теоријско знање из области којом се бави и често се ослања на стране ауторе и њихова дела, али и на научнике са ових простора и њихов рад. На овај начин дело у неким својим деловима умногоме превазилази ниво историје српске религије, већ се све ставља у доста шири, индоевропски контекст.

Основни циљ ове књиге јесте да објасни сусрет паганизма и хришћанства у историји српске религије и повезаност и испреплетеност свега са народним веровањима. Једна од главних фигура, односно главних светаца који се помињу сигурно је Свети Сава. Његов култ изузетно је јак у народним предањима, а с друге стране, он је једна од најзначајнијих фигура српског православља, чији је утицај толико јак да се појмови православље и светосавље некада употребљавају као врло сродни, неодвојиви један од другог. Веселин Чајкановић Светог Саву назива „нашим најнационалнијим свецем, о коме се највише прича и пева”. Проналази особине овог свеца које га могу повезати са паганизмом, а једна од њих коју наводи јесте Савин изражен и немотивисан гнев и потреба да кажњава, како је представљен у многим предањима. Оваква представа о Светом Сави посве је другачија од оне идеје коју о њему можемо имати ако га посматрамо само на основу историјских чињеница и средњовековне књижевности. Такође, овде се може читати о вези Светог Саве са вуком, за ког је познато да представља изузетно важну фигуру у старој словенској религији и митологији; као и са сточарством, односно говори се о предањима у којима је он представљен као пастир.

Једно поглавље књиге О српском врховном богу посвећено је тзв. зимским свецима, како их Веселин Чајкановић назива. Реч је о светитељима који се обележавају у зимском периоду, и о тражењу њихових корена, почетака у паганству и предањима. Ти светитељи су Св. Никола, Св. Јован, Св. Мрата и Св. Аранђео. Такође, један од светитеља којима се Веселин Чајкановић у књизи О српском врховном богу бави јесте Свети Ђорђе, који се доводи у везу са легендама о Тројану, као и са Дабогом или Дажбогом, једним од најважнијих божанстава у словенској митологији. По Чајкановићевом тумачењу у овој књизи, управо је овај бог био врховни бог Словена. Ово божанство се, као и Свети Сава, доводи у везу са древном идејом о вуку код Словена. Једна од особина која их повезује јесте хромост. Врховно српско божанство се у једном поглављу књиге О српском врховном богу повезује са ђаволом, односно тумачи се како је од идеје о врховном богу настала идеја о злом демону, краљу подземног света, тј. ђаволу.

Подсећамо да је у оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис објавио и друге мање познате етнографске књиге као што су: Старинска српска јела и пића Сима Тројановић, Чаршија и култура Сретен Динић, Из Србије кнеза Милоша Тихомир Ђорђевић, Живот Срба сељака Милан Ђ. Милићевић и многе друге.

Сва дела Веселина Чајкановића можете погледати ОВДЕ, а књигу О српском врховном богу ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу