Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Наша народна књижевност” – Јаша Продановић

Народна књижевност је приказ човека и његовог живота у старим временима. Како је српски народ у време ропства под Турцима био одсечен од света и развијених европских културних центара и дешавања, усмене творевине су испуњавале празнину која је настала услед опадања продукције писане књижевности. Народна књижевност није само народна због тога што се преноси у народу, већ и због тога што је у њеном стварању укључена цела народна заједница. Што се тиче тематике којом се народна књижевност бави, заступљена је целокупна човекова стварност: природа, породични живот, друштвени односи, народна историја, човекове мисли и осећања, животна мудрост…

С обзиром на то да се веома неговала и негује народна књижевност, Јаша Продановић је у свом делу Наша народна књижевност, које је објављено 1932. године, дао њен приказ. У четрнаест поглавља овог дела Јаша жели да укаже читаоцу на основне мотиве и карактеристике наше народне књижевности, а посебан акценат ставља на народну поезију.

На самом почетку Јаша прича о подели народних песама на мушке (епске) и женске (лирске), а постоји и епско-лирска поезија. Приказује основне мотиве који се прожимају у овим песмама, а наводи и називе песама и јунаке из њих, као и делове самих песама. Јаша, такође, указује на стилске фигуре које доприносе томе да песме буду још лепше: хипербола, поређење, антитеза, метафора, метонимија, итд. Оно што је занимљиво јесте то да се Јаша задржава на почецима песама и жели да прокоментарише. Тако он закључује да почеци песама често не стоје ни у каквој вези са самим песмама и да се дешава да различите песме имају исте почетке. Ти почеци, по његовом мишљењу, служе да би песма била лепша и да би привукла читаочеву пажњу и пробудила у њему заинтересованост.

У наредним поглављима књиге Наша народна књижевност Јаша се бави психолошким опажањима, моралним, хуманим и естетичким осећањима у народној поезији. Имамо прилику да видимо и како љубав утиче на јунаке и како се они понашају када су заљубљени и када воле. „Љубав је час највећа радост, а час најгори јад. Некад она снажно уздиже наду, каткад гура човека у тешко разочарење. У њој се неизмерном брзином лети из превеликог поверења у очајну сумњу. Не треба много па да из срца које је устрептало силном радошћу излете страшни крици бола и јада…” Осим љубави двоје младих, у народним песмама се опева и о љубави међу члановима породице. Јаша Продановић, анализирајући народну поезију, закључује да се о љубави деце према родитељима мало пева, а да је доминантнија љубав сестре према брату него љубав сестре према сестри.

Мотиви самоубиства и клетви су веома чести у народној поезији. Самоубиство је чешће у женским народним песмама него у мушким, у којима јунаци обично губе своје животе на бојним пољима. Клетве користе они јунаци који се осећају слабо и немоћно. Ретки су случајеви када неко сам себе куне, али један од таквих се јавља у песми Стари Вујадин, када девојка проклиње своје очи: „Чарне очи да би не гледале!”

На самом крају књиге Наша Народна књижевност Јаша Продановић оставља преглед народних песама и збирки песама из којих црпи мотиве и чијом се анализом бави.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздате и друге мање познате књиге књижевне критике као што су: Лаза Костић (О Јовану Јовановићу Змају), Растко Петровић (Есеји и чланци), целокупан опус критичких радова Јована Скерлића, и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Сва наша издања овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу